Dolny Śląsk ma już 18 potraw regionalnych - Turysto, posmakuj miodów i gołąbków

Restauratorzy i hotelarze z Kotliny Jeleniogórskiej postanowili trafić do serc turystów przez żołądek. Będą serwować lokalne potrawy na "Kulinarnym szlaku turystycznym". Jego otwarcie zaplanowano na sobotę.

Restauratorzy i hotelarze z Kotliny Jeleniogórskiej postanowili trafić do serc turystów przez żołądek. Będą serwować lokalne potrawy na "Kulinarnym szlaku turystycznym". Jego otwarcie zaplanowano na sobotę.


- Będziemy podawać głównie potrawy kuchni śląskiej oraz te najbardziej znane z innych regionów Polski - zapowiada Robert Szuber z hotelu Bornit w Szklarskiej Porębie.
W projekcie biorą udział restauracje i hotele z Jeleniej Góry, Karpacza, Szklarskiej Poręby, Kowar, Świeradowa-Zdroju i Bolesławca.

Nasz region chętnie promuje się poprzez regionalne potrawy, bo ma się czym pochwalić. Na liście produktów tradycyjnych i regionalnych prowadzonej przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi znajduje się 18 produktów z Dolnego Śląska.

Są wśród nich m.in.
∨ Czytaj dalej

cztery miody, trzy gotowe dania, ser zgorzelecki, karp milicki, ogórki i kapusta ślężańska, wino śląskie, juha - kompot z suszonych owoców, ciasto z kruszonką z ziemi kłodzkiej, chleb gogołowicki i świnka po zaciszańsku.
- Gołąbków krużewnickich z kaszą gryczaną, ziemniakami i cebulą będzie można spróbować podczas tegorocznego Festiwalu Filmów Komediowych - zachęca Jadwiga Sieniuć z Lubomierza.
Znana jest również kaszanka z Boleśnina. Józef Wrona robi ją z kaszy jęczmiennej, głowizny, golonki, parzonej krwi, kawałków wątroby i przypraw. Zawsze w takich samych proporcjach od czasu osiedlenia się na Dolnym Śląsku.

Tych smakołyków można będzie wkrótce spróbować w lokalnych gospodarstwach i lokalach. Podobnie jak rolady karkonoskiej z jagodami i bitą śmietaną z Karpacza.
- Dwa lata temu wydaliśmy przewodnik kulinarny po Dolnym Śląsku "Palce lizać" - mówi Arkadiusz Dołęga z Dolnośląskiej Organizacji Turystycznej. Bo dobrze wypromowana potrawa może przyciągnąć turystów polskich i zagranicznych.

Słynne potrawy

Każdy kraj ma swoją regionalną potrawę, a niektóre stały się słynne na cały świat. Austriacy mają apfelstrudel, Włosi - pizzę, Francuzi - bagietki, Węgrzy - leczo, Niemcy - piwo i kiełbaski, Czesi - knedliki.
Wiele dań nie ma jednak nic wspólnego z regionem, od którego pochodzi ich nazwa. To przypadek m.in. fasolki po bretońsku czy też ryby po grecku.

Nasze serwisy specjalne

Sonda

Co sądzisz o ścieżkach rowerowych w stolicy?

Zobacz koniecznie

przewiń w lewo przewiń w prawo

W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie, w sposób dostosowany do Państwa indywidualnych potrzeb i preferencji, w celu emisji możliwie indywidualnie przygotowanej reklamy. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. Możecie Państwo dokonać w każdym czasie zmiany ustawień dotyczących przechowywania i uzyskiwania dostępu do cookies przy pomocy ustawień przeglądarki lub urządzenia końcowego, z których Państwo korzystacie. Więcej szczegółów w naszej Polityce Prywatności.

Zamknij