Wybierz region

Wybierz miasto

    Gastronomiczne 50-lecie

    Autor: Maria NOWAK

    2002-09-05, Aktualizacja: 2004-12-18 00:16

    Można niemal powiedzieć, że jeśli jesz w Poznaniu, to u absolwenta Zespołu Szkół Przemysłu Spożywczego, bo mury tej szkoły opuścili wszak Wojciech Kandulski, Jerzy Gruszecki, Bogdan Broda, Stanisław Butka i wielu ...

    Można niemal powiedzieć, że jeśli jesz w Poznaniu, to u absolwenta Zespołu Szkół Przemysłu Spożywczego, bo mury tej szkoły opuścili wszak Wojciech Kandulski, Jerzy Gruszecki, Bogdan Broda, Stanisław Butka i wielu jeszcze innych właścicieli renomowanych firm gastronomicznych, a w ciągu 50 lat istnienia tej szkoły przeszło przez nią ogółem ponad 18 tysięcy uczniów.
    Kilkuset z nich pojawi się na obchodach jubileuszu w dniu 28 września (na zjazd absolwentów przyjmowane są jeszcze zgłoszenia w sekretariacie szkoły). Historia szkoły zaczyna się... od jajka, a ściślej od wydziału jajczarsko-drobiarskiego w liceum spółdzielczym w Poznaniu na ul. Przepadek. W tej chwili w ZSPS działa aż 11 typów szkół. Poza tradycyjnym kształceniem gastronomicznym są tu licealne klasy sportowe i liceum o profilu socjalnym. Od 1967 roku szkoła ma własną siedzibę, a od 1999 roku najnowocześniejszy w Polsce zespół pracowni gas- tronomicznych i laboratorium spożywcze. Taki ośrodek ma rangę ogólnopolską, toteż jest to jedyna w Polsce szkoła, w której odbywają się krajowe mistrzostwa cukierników czy piekarzy.
    Wspaniałe wypieki i wędliny ,,szkolne’’ (kabanosy zostały nawet zgłoszone do mistrzostw wędliniarskich!) można kupić w sklepiku szkolnym, czynnym do godz. 15.00

    Sonda

    Z jakiego środka transportu w mieście najczęściej korzystasz?

    • autobus (35%)
    • samochód (27%)
    • tramwaj (19%)
    • metro (9%)
    • na piechotę (7%)
    • rower (2%)
    • inne (2%)