Przy okazji przypominamy o naszym konkursie kulinarnym. Wysyłając nam przepis na typowo warszawską potrawę, mają Państwo szansę wygrać są bony o wartości 400 zł, zdobyć statusu jurora w konkursie na wybór najlepszej restauracji w mieście i otrzymać zaproszenie na galę „Warszawa od Kuchni”. To akcja, której celem jest zarekomendowanie najlepszych stołecznych lokali gastronomicznych. Serdecznie zapraszamy do udziału!
Czytaj także: Potrawy na Wielkanoc. Zobacz przepisy na świąteczne dania [ZDJĘCIA]
Pyzy z mięsem po warszawsku
- 1 kg ziemniaków
- 50 g mąki ziemniaczanej
- 3 jajka
- sól i pieprz
- 500 g gotowanej wołowiny
- 1 cebula
- 50 g masła
- 1 czerstwa bułka
- 150 g tłustego boczku bez skóry – do okraszenia
Ziemniaki obierz i umyj. Większą część zetrzyj na drobnej tarce i mocno odciśnij nad miską, np. przez gazę lub sitko, by pozbyć się z nich wody. Skrobię, która zbierze się na dnie miski, dodaj później do startych ziemniaków. Resztę kartofli ugotuj, a następnie ostudź i przepuść przez praskę.
Wymieszaj ugotowane i surowe ziemniaki, dodaj 2 jajka, mąkę i sól. Następnie zmiel mięso z przesmażoną na maśle cebulą, dodaj namoczoną i odciśniętą bułkę, przyprawy i jajko. Z masy ziemniaczanej uformuj placuszki, nałóż na nie farsz i dokładnie sklej, tak aby powstała kulka. Gotuj w osolonym wrzątku, 5 – 10 minut od ich wypłynięcia na powierzchnię. Podawaj polane skwarkami z boczku z cebulką.
Czytaj także: Pogoda na Wielkanoc: bez słońca, deszczowo i zimno
Zimne nóżki po warszawsku
- 1 golonka
- 2 nogi wieprzowe
- 1 główka czosnku
- liść laurowy
- ziele angielskie
- pieprz (ziarnisty i mielony)
- majeranek
- włoszczyzna
- 1 łyżka żelatyny
Umyj golonkę i nóżki wieprzowe. Włóż do garnka, zalej taką ilością wody, aby były ledwie przykryte. Dodaj obraną włoszczyznę, liść laurowy, pieprz i ziele angielskie oraz pół główki czosnku. Przypraw solą i pieprzem, tak, aby wywar był słony. Gotuj 2 godziny na wolnym ogniu. Gdy golonka będzie miękka, a nóżki rozgotowane, wyjmij z wody mięso i oddziel od skóry, kości i tłuszczu. Wywar przecedź przez gazę. Marchew z wywaru pokrój w kostkę, a mięso posiekaj. Ponownie włóż do wywaru, przypraw majerankiem i roztartym czosnkiem. Wszystko razem zagotuj, dodając łyżkę żelatyny namoczonej wcześniej w zimnej wodzie. Po ostudzeniu wylej do foremek, małych miseczek lub filiżanek. Podawaj z chrzanem, octem, grzybami marynowanymi, cytryną.
Śledzie po warszawsku
- 500 g filetów śledziowych
- 4 małe cebule
- oliwa z oliwek
- musztarda
- sól i pieprz
Śledzie posmaruj musztardą, dopraw, a następnie zwiń w rulonik. Możesz je spiąć wykałaczką. Ułóż śledzie w słoiku, dodaj drobno pokrojoną cebulę i zalej oliwą. Potrawa najlepiej smakuje po ok. 2 tygodniach od włożenia do lodówki.
Smacznego!
Codziennie najświeższe informacje z Warszawy na Twoją skrzynkę. Zapisz się do newslettera!
Jaki alkohol wybierają Polacy?
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?
Dzieje się w Polsce i na świecie – czytaj na i.pl
- Oddano hołd ofiarom Zbrodni Katyńskiej. Złożono wieniec na grobie Kazimierza Sabbata
- Szef MSZ: Albo Rosja zostanie pokonana, albo będzie stała u naszych granic
- Lecisz do Londynu? Uważaj. Na słynnym lotnisku rozpoczynają się strajki
- Niedziela była wspaniała. A jaki będzie poniedziałek? Sprawdź prognozę pogody