Wzmocnij serce

GLÓG – jest jednym z najskuteczniejszych leków nasercowych: rozluźnia i rozszerza naczynia wieńcowe i obwodowe, wzmacnia serce, jest zalecany w nadciśnieniu, miażdżycy i stanach pozawałowych.

Masz zdjęcie do tego tematu? Wyślij
GLÓG – jest jednym z najskuteczniejszych leków nasercowych: rozluźnia i rozszerza naczynia wieńcowe i obwodowe, wzmacnia serce, jest zalecany w nadciśnieniu, miażdżycy i stanach pozawałowych. Przy kłopotach z sercem powinno się pić dwa razy dziennie po jednej filiżance naparu z kwitnących czubków pędów lub wywaru z owoców głogu. Na efekty lecznicze trzeba czekać cierpliwie kilka miesięcy.

ŁOPIAN – rośnie przy drogach i na nieużytkach. W zielarstwie wykorzystuje się jego korzenie, liście i nasiona. Jest uznawany za lek pobudzający przemianę materii i oczyszczający, m.in. krew. Obniża poziom cholesterolu.

PIEPRZ CAYENNE – powszechnie znany pod nazwą chili. W wielu krajach jest jedną z podstawowych przypraw kuchennych. Ma czerwony kolor i ostry smak.
∨ Czytaj dalej

Działa przeciwskurczowo, solnie pobudza krążenie krwi. Osoby, które wskutek problemów z krążeniem, miewają często zimne stopy, powinny wsypać niewielką ilość chili do skarpetek.

CYNAMON – popularna przyprawa dodawana do ciast i ciasteczek. Stosowany w postaci naparu lub olejku do masażu jest skutecznym środkiem na zaburzenia krążenia.

ROZMARYN – liście tego krzewu używane są zarówno jako przyprawa kuchenna, jak i lek ziołowy ceniony ze względu na silne właściwości antyseptyczne. Niewiele osób wie natomiast, że może pomóc również w pozbyciu się problemów z krążeniem objawiających się nieprzyjemnym uczuciem zimnych stóp. Można je szybko ogrzać nacierając je olejkiem z rozmarynu.

CZOSNEK – jedna z najpopularniejszych przypraw kuchennych. Pochodzi z Azji, ale obecnie jest rozpowszechniony w większości stref klimatycznych. Odznacza się silnym zapachem i ostrym smakiem. Ma silne działanie odkażające, przeciwwirusowe, przeciwskurczowe, wykrztuśne i przeciwalergiczne. Mało kto wie jednak, że jest również sprzymierzeńcem serca – obniża ciśnienie krwi, poziom cukru i cholesterolu, oczyszcza i wzmacnia naczynia krwionośne oraz pobudza krążenie. Ma dobroczynny wpływ na układ krążenia nawet, jeśli go ugotujemy.
Mariola Marklowska, Agata Pustułka Mariola Marklowska, Agata Pustułka
źródło: Dziennik Zachodni

Komentarze (0)

avatar
Brak komentarzy. Możesz być pierwszy!

Wybierz kategorię