Art House przedstawia "Mistrzowskie debiuty" Jan Svěrák ROPOJADY Czechosłowacja 1988 oraz Petr Zelenka MŇÁGA - HAPPY END Czechy 1996 Premiera: 2 maja 2008 DYSTRYBUCJA ART-HOUSE sp. z o. o., ul.

Masz zdjęcie do tego tematu?

Wyślij
Art House przedstawia "Mistrzowskie debiuty"


Jan Svěrák
ROPOJADY
Czechosłowacja 1988



oraz


Petr Zelenka
MŇÁGA - HAPPY END
Czechy 1996



Premiera: 2 maja 2008


DYSTRYBUCJA
ART-HOUSE sp. z o. o., ul. Franciszkańska 8/2, 00-214 Warszawa
tel: + 48 22 35 39 602, fax: + 48 22 35 39 603
E-mail: dystrybucja: pawel@vivarto.pl
marketing: joanna@vivarto.pl
media: paulina.mlynarska@vivarto.pl
www.vivarto.pl

Mistrzowskie Debiuty, czyli pierwsze filmy Jana Svěráka i Petra Zelenki


Nadchodzi prawdziwe święto miłośników czeskiego kina! W cyklu Mistrzowskie Debiuty pokażemy wczesne filmy wielkich mistrzów czeskiej kinematografii.

Studenckie eksperymenty Svěráka i Zelenki po raz pierwszy na polskich ekranach!

Nagrodzony Studenckim Oscarem szkolny paradokument Jana Svěráka pt. Ropojady czyli komiczny przyczynek do wielkiej twórczości czeskiego ulubieńca amerykańskiej Akademii

oraz

błyskotliwa i zabawna mistyfikacja pt. Mňága - Happy End w reżyserii jednego z najsłynniejszych mistrzów czeskiego humoru, będąca początkiem zawrotnej filmowej kariery Petra Zelenki.



W kinach od 2 maja 2008!

ROPOJADY
reż. Jan Svěrák


Tytuł oryginalny: Ropáci
Produkcja: Czechosłowacja 1988; FAMU, Krátký Film Praha
Czas projekcji: 20 min.
Ekipa filmowa: scenariusz i reżyseria: Jan Svěrák; zdjęcia: Ladislav Štěpán; muzyka: Vendula Kašpárková; montaż: Jan Sládek;
Obsada: Lubomir Benes, Ivo Kaspar, Emil Nedbal, Jiří Nemec, Jan Rokyta

Wybrane nagrody:
• 1990 Międzynarodowy Festiwal Filmów Krótkometrażowych Clermont-Ferrand – nagroda publiczności
• 1988 Krakowski Festiwal Filmowy – Nagroda Specjalna Jury (Jan Svěrák)
• 1988 Międzynarodowy Festiwal Szkół Filmowych w Munichu – Nagroda Jury (Jan Svěrák)
• 1991 Międzynarodowy Festiwal Filmowy Odense – Nagroda Główna (Jan Svěrák)
• 1989 Student Academy Awards, USA – Oscar w kategorii najlepszy film zagraniczny (Jan Svěrák)



Opis filmu:
Grupa naukowców postanawia rozpocząć prace badawcze w okolicy kopalni odkrywkowych w poszukiwaniu tajemniczych stworów, które żywią się toksycznymi odpadami. Ten nieopisany jeszcze gatunek to budzący żywe dyskusje w prasie specjalistycznej Petroleus Mostensis czyli Ropojad błotolubny. Wśród badaczy znajduje się między innymi Dr Soukup – zoolog, który jako jeden z niewielu ludzi widział Ropojada na własne oczy. Naukowcom towarzyszy ekipa filmowa, która dokumentuje przebieg badań. W końcu udaje się znaleźć martwego Ropojada. Badacze przystępują do sekcji zwłok. W żołądku zwierzęcia znaleziono olej silnikowy i kawałki białego polietylenu. Wnikliwe i długie badania wykazują, że żadna z tych substancji nie spowodowała szkód w organizmie zwierzęcia. Jako jednoznaczną przyczynę śmierci doktor Soukup podaje zatrucie tlenem z powietrza. Prognoza na przyszłość wydaje się oczywista: Ropojadom z pewnością nie grozi wyginięcie. Warunki ich życia mogą się tylko polepszyć...

Ropojady to bardzo ciekawy zapis młodzieńczych zabaw z formą błyskotliwego studenta dokumentalistyki, który już w swoich krótkometrażowych obrazach przejawiał tendencję do przekraczania granic gatunku i poszukiwania własnego języka filmowego. Film zdobył między innymi Nagrodę Specjalną „Złotego Smoka” na MFFK w Krakowie w 1988 r. oraz Studenckiego Oscara. Był to początek międzynarodowej kariery Jana Svěráka i definitywne potwierdzenie jego reżyserskich zdolności.

Ciekawostki:
• Filmowe Ropojady zyskały ogromną popularność. Publicysta i pisarz Miloš W. Mlčoch zainicjował przeprowadzaną od wielu lat ankietę na Ropojada Roku, w której zwycięzcą jest osoba odpowiedzialna za najbardziej nieekologiczny czyn roku. detizeme.cz/ropak/ropak_archiv.shtml

JAN SVĚRÁK - reżyser
Urodził się w 1965 roku w miejscowości Zatec w ówczesnej Czechosłowacji. Już jako dziecko realizował pierwsze amatorskie filmy ręczną kamerą Super-8. Ukończył słynną praską szkołę filmową FAMU na wydziale filmu dokumentalnego w 1988 roku. Jego talent przejawił się już w filmie Odyseja kosmiczna II (Vesmírná odysea II), w którym oddał swój pierwszy ironiczny hołd amerykańskiej kinematografii. Definitywnym potwierdzeniem jego zdolności była mistyfikujący dokument Ropojady (Ropáci) o dziwnym zwierzęciu żyjącym w zdewastowanym regionie północnych Czech, za który został uhonorowany studenckim Oscarem. Dwa lata później nakręcił swój pierwszy pełnometrażowy film Szkoła podstawowa (Obecná škola), według scenariusza swojego ojca (nominacja do Oscara w 1992 roku). Następny był film fantasy Akumulátor 1 uważany za czeskiego Terminatora. Potem - kultowy film drogi Jazda. W 1995 roku Jan Svěrák we własnej firmie producenckiej Biograf Jan Svěrák zrealizował film Kola (Kolja), który odniósł sukces w ponad czterdziestu krajach na całym świecie i prócz Oscara zdobył także Złoty Glob oraz Grand Prix na festiwalu w Tokio.

Filmografia:
• Butelki zwrotne / Vratné lahve (2007)
• Tatínek (2004)
• Ciemnoniebieski świat / Tmavomodrý svět (2001)
• Kola / Kolja (1996)
• Jazda / Jízda (1994)
• Akumulator 1 / Akumulátor 1 (1994)
• Szkoła podstawowa / Obecná škola (1991)
• Ropojady / Ropáci (1988)
• Odyseja kosmiczna II / Vesmírná odysea II (1986)
• Sbohem nádražíčko (1984)

Wybrane nagrody:
• Academy Awards 1997 – Oscar w kategorii Najlepszy Film Nieanglojęzyczny – Kola
• Academy Awards 1992 – nominacja do Oscara w kategorii Najlepszy Film Nieanglojęzyczny – Szkoła podstawowa
• Student Academy Awards 1989 – Studencki Oscar w kategorii Najlepszy Film Zagraniczny – Ropojady
• Czeskie Lwy 2002 – Nagroda Krytyków – Ciemnoniebieski świat
• Czeskie Lwy 2002 – Najlepszy Reżyser - Ciemnoniebieski świat
• Czeskie Lwy 1997 – Nagroda Krytyków – Kola
• Czeskie Lwy 1997 – Najlepszy Reżyser – Kola
• Czeskie Lwy 1997 – Najlepszy film – Kola
• MFF w Karlowych Warach 2007 – Nagroda Publiczności – Butelki zwrotne
• MFF w Karlowych Warach 1994 – Kryształowy Glob – Jazda
• Pilsen Film Festiwal 1997 – Nagroda Publiczności – Kola
• Pilsen Film Festiwal 1995 – Nagroda Publiczności – Jazda
• Pilsen Film Festiwal 1994 – Nagroda Publiczności – Akumulator 1
• Pilsen Film Festiwal 1991 – Golden Kingfisher – Szkoła podstawowa
• MFF w Tokio 1996 – Najlepszy Scenariusz – Kola
• MFF w Tokio 1996 – Grand Prix – Kola
• MFF w Wenecji 1996 – Wyróżnienie Honorowe – Kola
• MFF w Wenecji 1994 – UCCA Venticittà Award – Akumulator 1


MŇÁGA - HAPPY END
reż. Petr Zelenka


Tytuł oryginalny: Mňága - Happy End
Produkcja: Czechy 1996; Czeska Telewizja
Czas projekcji: 62 min.
Ekipa filmowa: scenariusz i reżyseria: Petr Zelenka; zdjęcia: Miro Gábor; muzyka: zespół Mňága a Žďorp; montaż: Michal Janoušek;
Obsada: Petr Fiala, Martin Knor, Karel Mikuš, Lukaš Filip, Petr Nekuža, Radek Koutny

Wybrane nagrody:
• Cottbus Film Festival 1996 – „Findling” Award dla Petra Zelenki
• Cottbus Film Festival 1996 - Don Quixote Award - dla Petra Zelenki
• Cottbus Film Festival 1996 - Special Prize w konkursie filmów fabularnych
• Pilsen Film Festival 1997 - Czech Film Clubs Association Award dla Petra Zelenki
• Pilsen Film Festival 1997 - Golden Kingfisher dla Petra Zelenki


Opis filmu:
W tym fikcyjnym dokumencie [dziś ten nurt zyskał nazwę „mocumentary”, a oznacza pomieszanie faktów oraz fikcji, przedstawione w formule klasycznego filmu dokumentalnego] Zelenka opowiada o wzlocie i upadku grupy muzycznej Mňága – Happy End (gra ją prawdziwy zespół Mňága a Žďorp). Nieznani artyści w ciągu jednej nocy staną się sławni, przeżyją swoje „dni chwały”, by na koniec szybko spaść do podziemi – muzycznego undegroundu, czyli tam gdzie zaczynali. To opowieść o artystach, którzy dzięki mediom przeżyją nieoczekiwany wzlot i awans, ale jego efektem będzie utrata zaufania do wszystkich, w tym nawet do najbliższych. No i do samych siebie. Staną się bowiem marionetkami w rękach managerów i agentów muzycznych. Mňága – Happy End to film ostrzegający przed medialnym zwariowaniem, naciskiem show-biznesu i przemysłu muzycznego, który może zniszczyć nawet najbardziej wartościowych artystów, jeżeli okażą się zbyt słabi.

To także wyjątkowe dzieło, bo jest ono filmowym debiutem znanego wcześniej głównie z pisania scenariuszy Petra Zelenki. Debiut od razu zdobył główne nagrody na prestiżowym festiwalu filmowym w niemieckim Cottbus oraz odpowiedniku naszego festiwalu w Gdyni – czeskim Finále Plzeň Festival. Film uczynił też z grupy Mňága a Žďorp zupełnie realne gwiazdy, z powodzeniem dyskontujące swój sukces aż do dziś i koncentrujące w Czechach, Słowacji i Niemczech.

Ciekawostki:
• Sekwencja selekcji przyszłych gwiazd w filmie Mňága, jest subtelnym trybutem dla „Konkursu”, jednej z wczesnych prac Milosa Formana.
• Najnowszy projekt czeskiego mistrza humoru, Petra Zelenki, zostanie nakręcony w Polsce, z udziałem naszych aktorów i częściowo za nasze pieniądze. Petr Zelenka przygotowuje się do luźnej ekranizacji powieści „Bracia Karamazow” Fiodora Dostojewskiego. Akcja rozgrywać się będzie współcześnie, wśród aktorów, którzy przyjeżdżają do Polski, by wystawić sztukę opartą na motywach powieści. Gdy okazuje się, że nie mogą pracować w teatrze, znajdują opuszczoną fabrykę. Onet.pl

Prasa o filmie:
„Wyborna mistyfikacja o kapeli Mňága a Žďorp, jej wzlocie, triumfie i upadku. Jeżeli byśmy o tym nie wiedzieli, na pewno dalibyśmy się nabrać, że to prawdziwy film dokumentalny”.
Novinky.cz

PETR ZELENKA - reżyser
Ur. 21 sierpnia 1967 Praga, (Czechy). Reżyser, scenarzysta, dramatopisarz. Jeden z najbardziej znanych czeskich reżyserów młodego pokolenia. Nazywany spadkobiercą czeskiego surrealizmu. Swoich bohaterów traktuje z nieskrywaną ironią, okraszoną ciepłym humorem. Ze światem filmu zetknął się już w dzieciństwie, jego ojciec był scenarzystą w studiu filmowym Barrandov, matka pracowała jako kierownik literacki w czeskiej telewizji. Gdy po szkole średniej decydował o kierunku studiów, wybierał między matematyką i scenopisarstwem. Zwyciężyła miłość do kina i Zelenka został studentem Wydziału Scenopisarstwa i Dramaturgii słynnej praskiej szkoły filmowej FAMU.

Pierwsze scenariusze napisał już w trakcie studiów. Na ekran przeniósł je kolega z roku Zelenki - Jan Hřebejk. Ich pierwszym dziełem wspólnym był film z 1988 r. Co všechno chcete vedet o sexu a bojíte se to prožít. Razem stworzyli jeszcze kilka filmów. Po ukończeniu studiów w 1991 Zelenka zaczął pracować jako scenarzysta w wytwórni Barrandov. W tym czasie współpracował też z angielską BBC [realizował dla niej program „Czech Mat”] oraz z czeską telewizją, dla której pisał scenariusze komedii i realizował filmy dokumentalne. Zasłynął jako twórca tzw. filmowych mistyfikacji, czyli filmów, które naśladowały dokumenty, mimo iż były w całości wykreowane. Pierwszym z nich był Visací zámek 1982-2007 [1993]. Ogromne zamieszanie w Czechach wywołała kolejna mistyfikacja Zelenki Mnága - happy end (1996). Wielkim sukcesem był pierwszy fabularny pełnometrażowy film reżysera - Guzikowcy (Knoflikari, 1997). To czarna komedia składająca się z sześciu przeplatających się nowelek o zwyczajnych ludziach, których gnębią różne niezwyczajne fobie. Film zdobył nagrodę rotterdamskiego Tygrysa, Złotego Zimorodka festiwalu Finále, Złotą Różę na Międzynarodowym Festiwalu Filmowym w Bergamo, nagrodę czeskiej krytyki i cztery Czeskie Lwy.

W 2000 r. na ekrany kin weszła tragikomedia Samotni [Samotari] w reżyserii Davida Ondricka. Scenariusz filmu był dziełem Petra Zelenki. Film nagrodzono na wielu międzynarodowych festiwalach filmowych. W konwencji fałszywego dokumentu nakręcił Zelenka w 2002 Rok diabła, historię czeskiego barda koncertującego z grupą Cechomor. Rok diabła okazał się w Czechach wielkim sukcesem frekwencyjnymi, podobnie jak w przypadku wcześniejszego filmu Mnága przyczynił się do popularności swoich bohaterów w realnym życiu. Film zdobył Kryształowy Glob MFF w Karlowych Varach, Nagrodę Główną Festiwalu w Trieście 2003, Nagrodę Publiczności Finále 2002 i siedem Czeskich Lwów.

Kolejny film zrealizowany przez Zelenkę powstał na podstawie sztuki teatralnej, którą reżyser napisał kilka lat wcześniej: Opowieści o zwyczajnym szaleństwie [najlepszy czeski dramat teatralny 2001 roku]. Powstały w 2005 r. film opowiada o poszukiwaniu szczęścia i tęsknocie za miłością. Obecnie Zelenka planuje nakręcenie filmu w polsko – czeskiej koprodukcji pt. Bracia Karamazow wg Fiodora Dostojeeskiego oraz reżyseruje sztuki teatralne w krakowskich teatrach.
[na podstawie Onet.pl]

Wybrane nagrody:
• Czeskie Lwy 2003 – Najlepsza Reżyseria Rok Diabła
• Czeskie Lwy 2003 - nominacja za Najlepszy Scenariusz – Rok Diabła
• Czeskie Lwy 2000 – nominacja za Samotni
• Czeskie Lwy 1998 – Najlepsza Reżyseria za Knoflíkári
• Czeskie Lwy 1998 – Najlepszy Scenariusz za Knoflíkári
• Karlovy Vary International Film Festival 2002 – Kryształowy Glob za Rok Diabła
• Moscow International Film Festival 2005 – nominacja Grand Prix za Wrong Side Up
• Polskie Nagrody Filmowe Złote Orły nomin. Najlepszy Film Europejski: Knoflíkári
• Rotterdam International Film Festival1998 - Tiger Award za Knoflíkári
• Thessaloniki Film Festival 1998 – Najlepszy Scenariusz za Knoflíkári
• Thessaloniki Film Festival 1998 – Silver Alexander za Knoflíkári
• Trieste Film Festival 2003 - Prize Trieste za Rok Diabła
• Valladolid International Film Festival 1998 – FIPRESCI Prize za Knoflíkári
• Bergamo Film Meeting 2006 - Bronze Rosa Camuna za Wrong Side Up
• Bergamo Film Meeting 1998 - Golden Rosa Camuna za Knoflíkári
• Cottbus Film Festival 2002 - "Findling" Award za Rok diabła
• Cottbus Film Festival 2002 - FIPRESCI Prize za Rok diabła
• Cottbus Film Festival 1998 - Don Quixote Award za Knoflíkári
• Cottbus Film Festival 1998 - Promotional Award za Knoflíkári
• Czech Critics Awards 1998 – Najlepszy Czeski Film Roku za Knoflíkári
• Pilsen Film Festival 1998 - nagroda publiczności za Knoflíkári
• Pilsen Film Festival 1998 - Czech Film Clubs Association Award za Knoflíkári
• Pilsen Film Festival 1998 - Golden Kingfisher za Knoflíkári

PETR FIALA – aktor: Ananas
Czeski muzyk rockowy. Wokalista, gitarzysta i lider grupy Mnága. Grał w zespołach Slepé strevo (1983 – 85), Happyend (1985 – 87) oraz Mnága a Ždorp (1987 – do dziś). Obecnie dzieli czas między Mnaga i własny projekt muzyczny, z którym koncertuje w całych Czechach.



GRUPA MŇÁGA a ŽĎORP
Początki zespołu sięgają 1983 roku, kiedy to w maleńkiej czeskiej miejscowości Valašské Meziříčí w ogródku rodziny Fialów swój pierwszy koncert dała grupa Slepé střevo. Założyli ją początkujący gitarzysta Petr Fiala, basista Jarek Odstrčil, saksofonista Hynek Hulík, oraz klarnecista Ivo Chmelař i perkusista Karel Mikuš – uczniowie jednej klasy w gimnazjum. W 1985 roku zespół przeszedł znaczące przemiany i przekształcił się w grupę Happyend. Koncertowa premiera Happyendu dokonała się również w Valašském Meziříčí. Grupa grała zimnofalowy, minimalistyczny rock. W 1986 Happyend nagrał swą jedyną kasetę i rozpadł się rok później. Członkowie zespołu znowu zebrali się w grupę w tym samym roku,a le zaczęli grać – wraz nowymi muzykami – jako Mňága a Žďorp [wokalista i gitarzysta Petr Fiala, wokalista, gitarzysta i trębacz Ivo Chmelař, basista Radek Odstrčil, perkusista Karel Mikuš i dwóch saksofonistów: Lukáš Filip i Jarek Pernický]. W 1989 w ostrawskim Studiu 3 powstała pierwsza profesjonalna płyta grupy. W 1992 grupa się definitywnie sprofesjonalizowała, zarzucając dotychczasowe, amatorskie granie na rzecz zawodowego koncertowania. Wydała też drugi album Furt rovně!. W 1995 roku doszło do brzemiennego w skutki spotkania z muzykiem konkurencyjnej grupy Čestmíra Kopeckého, a jednocześnie scenarzystą filmowym Petrem Zelenką. Postał film Mňága-Happy end. Efektem sukcesu filmu były koncerty zespołu m.in. w Amsterdamie, Berlinie czy Pradze. Dziś grupa koncertuje w całych Czechach i na Słowacji. Bieżący terminarz koncertów: http://www.mnaga.cz



MIRO GABOR – autor zdjęć, operator
Czeski operator młodego pokolenia. Zrealizował zdjęcia do zelenkowskich: Mnága, Guzikowców, Roku Diabła i Wrong Side Up oraz do wspólnego dzieła Zelenki i Hrebejka Vsechno…. Obecnie zaczyna karierę w Hollywood. Jej początkiem była praca w pionie operatorskim przy praskiej realizacji Ligi Niezwykłych Dżentelmenów S. Norrignttona [The League of Extraordinary Gentleman, 2003], a potem jako zastępca polskiego operatora Artura Reinharta przy Tristanie i Izoldzie Kevina Reynoldsa [2006].

Komentarze (0)

Podane dane osobowe będą przetwarzane przez Polska Press Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie. Podanie danych jest dobrowolne. Pozostałe informacje na temat celu i zakresu przetwarzania danych osobowych oraz Twoich praw znajdziesz w regulaminie. Dodając komentarz akceptujesz regulamin.

Zaloguj się / Zarejestruj się!

Brak komentarzy. Możesz być pierwszy!