Miła atmosfera sprawia, że zapominamy o dopuszczalnej bezpiecznej dawce alkoholu (dwa drinki dla kobiet, 3-4 dla mężczyzn) i pozwalamy sobie na dużo więcej.
Podaż alkoholu a zdrowie
W dni robocze spożycie alkoholu jest na stosunkowo niskim poziomie – obowiązki w domu i pracy wymagają od nas trzeźwego umysłu oraz pełnej sprawności fizycznej. Kiedy jednak nadchodzi weekend, hamulce puszczają, a wiele osób spożywa więcej niż sześć dawek alkoholu podczas zaledwie jednego wieczoru. Mimo iż w skali miesiąca wydaje się to być ilością umiarkowaną, dla organizmu nie jest obojętne, czy spożywamy alkohol rzadziej, a w dużych ilościach, czy też częściej, ale ostrożnie. Napoje alkoholowe spożywane w dużych ilościach przyczyniają się bowiem do większej podatności na choroby, podczas gdy umiarkowana ilość alkoholu, na przykład czerwonego wina, może mieć korzystny wpływ na układ krążenia.
Fińscy naukowcy wykazali, że mężczyźni w średnim wieku, którzy spożywają napoje alkoholowe w dużych ilościach co najmniej dwa razy w tygodniu, są w większym stopniu narażeni na udar. Ryzyko udaru jest wyraźnie większe u mężczyzn, którzy mają nadciśnienie lub inne problemy zdrowotne w obrębie układu sercowo-naczyniowego, palą papierosy, mają nadwagę lub wysoki poziom złego cholesterolu LDL we krwi. Co ciekawe, przy umiarkowanej podaży alkoholu, prawdopodobieństwo wystąpienia udaru nie tylko nie rośnie, ale wręcz maleje.
Ponadto fińscy badacze ustalili, że u mężczyzn nadużywających alkoholu zmiany miażdżycowe w naczyniach krwionośnych postępują w szybszym tempie niż u osób spożywających trunki alkoholowe w rozsądnych ilościach. Spowolnienie tempa rozwoju miażdżycy jest korzystne dla zdrowia, pozwala bowiem na zmniejszenie ryzyka wystąpienia groźnych powikłań, takich jak udar, zawał mięśnia sercowego lub amputacja kończyny w wyniku jej niedokrwienia.
Paradoks francuski
Przez wiele lat lekarze głowili się na nietypowym zjawiskiem – Francuzi spożywają duże ilości tłuszczów pochodzenia zwierzęcego, ale tylko nieliczni umierają z powodu zaawansowanej choroby niedokrwiennej serca. Mimo iż ich dieta jest w dużej mierze oparta na produktach bogatych w cholesterol, nie sieje on takiego spustoszenia w ich organizmach, jak można się spodziewać. Czemu Francuzi zawdzięczają zdrowy układ krążenia? Odpowiedź jest prosta: alkoholowi.
Mieszkańcy Francji i Włoch regularnie spożywają czerwone wino – ten aromatyczny trunek jest stałym dodatkiem do posiłków. Flawonoidy zawarte w czerwonym winie (epigallokatechina, katechina, resweratrol i kwercetyna) korzystnie wpływają na krążenie krwi, przeciwdziałają stanom zapalnym i hamują tworzenie się skrzepów krwi. Substancje te zwalczają wolne rodniki, chroniąc tym samym przed rozwojem chorób nowotworowych, i mogą ograniczać utlenianie złego cholesterolu, zapobiegając powstawaniu płytki miażdżycowej.
Lampka czerwonego wina do obiadu może wydawać się najlepszym sposobem na zdrowie, warto jednak uświadomić sobie, że sam alkohol spożywany w umiarze nie wystarczy. Optymalne korzyści z podaży czerwonego wina możemy uzyskać tylko wtedy, gdy w naszej diecie obecne są warzywa, owoce, oliwa z oliwek i chude mięso. Alkohol należy pić niespiesznie, delektując się jego smakiem – tylko wtedy poprawia trawienie i nie uderza do głowy. Wymaga to jednak całkowitej zmiany podejścia do picia alkoholu – traktujmy go jako dodatek do dań, a nie cel sam w sobie.
Jakie są najczęstsze przyczyny biegunki u dorosłych?
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?