Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Arabskie pierożki z nadzieniem serowym (Sambousek) [PRZEPIS]

Przemysław Ziemichód
Arabskie pierożki z nadzieniem serowym (Sambousek) [PRZEPIS]
Arabskie pierożki z nadzieniem serowym (Sambousek) [PRZEPIS] Anny Kalaja / Instytut Sztuki Kulinarnej
Poprosiliśmy kucharzy, smakoszy i miłośników jedzenia z Instytutu Sztuki Kulinarnej przy Postępu 5 o przygotowanie przepisów, które wydawać się mogą oczywistymi tylko z pozoru. Każda z potraw pochodzi z innej strony świata, a każdy przepis od innej osoby. Oto pierwsza z receptur na Arabskie pierożki z nadzieniem serowym (Sambousek). Dalsza część tekstu poniżej.

Przepis autorstwa Anny Kalaji pokazują kuchnię arabską od mniej oczywistej strony.

Arabskie pierożki z nadzieniem serowym (Sambousek

Składniki na ok. 40 sztuk pierożków:
Składniki na ciasto:

  • 0,35 kg mąki pszennej
  • 60 ml oliwy
  • 2 łyżeczki soli
  • 130-150 ml letniej wody

Składniki na nadzienie:

  • 200 g sera halloumi, nabulsi lub baladi (można użyć również sera feta
    wymieszanego w proporcjach 2:1 z serkiem kremowym)
  • 1 łyżeczka suszonej mięty
  • 1 łyżeczka słodkiej
    papryki mielonej
  • łyżeczki kuminu
  • ewentualnie sól do smaku

Dodatkowo:* Olej do głębokiego smażenia

  • Mąka do posypania stolnicy

Sposób przygotowania:
Nadzienie serowe:
zetrzeć na tarce wybrany ser, wymieszać z pozostałymi składnikami za pomocą widelca. Odstawić.

Ciasto:
W dużej misce wymieszać mąkę z oliwą i solą, zrobić wgłębienie i wlać wodę. Ugniatać całość aż do uzyskania jednolitego ciasta.
Posypać stolnicę odrobiną mąki. Rozwałkować ciasto i za pomocą szklanki wycinać koła. Przełożyć na deskę, przykryć ściereczką i odstawić na ok. 30 min.

Pierogi:
Na gotowych krążkach ciasta rozkładać nadzienie i zawijać ciasto tworząc pół-okrągłe pierożki. Zamykać je uciskając brzegi palcami, a następnie wykończyć uciskając widelcem lub tworząc na brzegach „warkocz”. Odkładać na powierzchnię oprószoną mąką.

Rozgrzać olej w garnku. Smażyć pierożki partiami obracając je co chwilę, aż staną się złoto-brązowe. Podawać na zimno lub na ciepło, same lub z zupą. Pierogi można również upiec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez ok. 20-30 minut.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Lody kawowe z kajmakiem

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na warszawa.naszemiasto.pl Nasze Miasto