Bar Gdański powrócił! Byliśmy na otwarciu i sprawdziliśmy, jak teraz wygląda [ZDJĘCIA, WIDEO]

Bar Gdański, czyli kultowy, warszawski bar mleczny, wrócił na gastronomiczną mapę miasta. Oficjalne otwarcie lokalu odbyło się 10 maja i przyciągnęło tłumy chętnych sprawdzić, jak słynny bar prezentuje się w nowej odsłonie.

Podczas otwarcia baru przy ul. Andersa 33 można było zjeść pierogi, udko z kurczaka, pulpeciki w kremowym sosie czy naleśniki z serem, do których serwowano oczywiście kompot, a także zwiedzić zaplecze lokalu. - Dokładamy wszelkich starań, aby nowo otwarty Bar Gdański odzwierciedlał najlepsze cechy lokali gastronomicznych minionej epoki. Będzie to widoczne w wykończeniu wnętrza, w którym zachowaliśmy wiele pierwotnych elementów oraz w menu, w którym znajdą się tradycyjne polskie potrawy – mówił jeszcze przed otwarciem Kamil Hagemajer, stojący również za transformacją innego, słynnego baru - Prasowego.

Reaktywacja słynnego miejsca wzbudziła ogromne zainteresowanie warszawiaków. Przed godziną 13:00, o której miało rozpocząć się oficjalne otwarcie, przed wejściem ustawiła się bardzo długa kolejka oczekujących. Wszyscy, zarówno młodsi, jak i starsi, którzy jeszcze pamiętają lokal z lat 50., chcieli zobaczyć, jak będzie wyglądał teraz i sprawdzić, co można tam zjeść.

A było z czego wybierać. Ogromnym powodzeniem cieszyły się zwłaszcza pierogi. Degustacja przygotowanych dań odbywała się w rytmie muzyki granej przez Warszawską Kapelę Uliczną.

W odnowionym Gdańskim zmieści się około 60 osób, wkrótce ma też zostać otwarty ogródek kawiarniany, w którym będzie mogło zasiąść 40 klientów. Wnętrze lokalu zostało odświeżone, ale nie brakuje nawiązań do wyglądu baru z przeszłości - zachowane zostały m.in. zabytkowe posadzki. Wystrój jest surowy, a miejsce czyste i przestronne.

Bar Gdański. Co tam zjemy?

W menu reaktywowanego baru mlecznego znalazły się m.in.:
- pierś z kurczaka - 6,90 zł
- pierś z indyka - 11,90 zł
- kotlet schabowy - 7,90 zł
- kotlet mielony - 7,90 zł
- wątróbka drobiowa - 9,90 zł
- zapiekanka makaronowa - 7,50 zł
- risotto z warzywami - 7,30 zł
- warzywa pod beszamelem - 8 zł
- zupa pomidorowa z ryżem lub makaronem - 3,50 zł
- zupa ogórkowa - 4,50 zł
- żurek - 6,90 zł
- naleśniki z serem, jabłkiem lub dżemem - od 7,10 do 8,40 zł
- pierogi z mięsem, kapustą i grzybami lub ruskie - od 8 do 8,90 zł

Bar otwarty jest od poniedziałku do piątku od 9:00 do 20:00. W weekendy możemy odwiedzać go od 11:00 do 19:00.

Lokal przy ul. Andersa 33 to jedno z kultowych miejsc na mapie Warszawy. Od momentu swojego powstania w latach 50. wyżywił setki stołecznych rodzin. Na uwagę zasługuje jednak nie tylko menu tego miejsca, ale także zabytkowy już wystrój, mozaiki, wykończenia, posadzki.

Czytaj też: Najlepsze bary mleczne w Warszawie. Sprawdź, gdzie zjesz pysznie i tanio

Wideo

ap

Więcej na temat:

Komentarze

Liczba znaków do wpisania:  4000/4000

Dodając komentarz, akceptujesz regulamin oraz Politykę Prywatności.

Jeśli uważasz, że któryś z komentarzy łamie regulamin, to wyślij nam link do tego artykułu na pomoc@naszemiasto.pl

Wybrane dla Ciebie

Powiązane

Więcej na temat:
Dodaj ogłoszenie

Wykryliśmy, że nadal blokujesz reklamy...

To dzięki reklamom możemy dostarczyć dla Ciebie wartościowe informacje. Jeśli cenisz naszą pracę, prosimy, wyłącz Adblock na naszej stronie.

Dziękujemy za Twoje wsparcie!

Jasne, chcę odblokować
Przycisk nie działa ?
1.
W prawym górnym rogu przegladarki znajdź i kliknij ikonkę AdBlock. Z otwartego menu wybierz opcję "Wstrzymaj blokowanie na stronach w tej domenie".
krok 1
2.
Pojawi się okienko AdBlock. Przesuń suwak maksymalnie w prawą stronę, a nastepnie kliknij "Wyklucz".
krok 2
3.
Gotowe! Zielona ikonka informuje, że reklamy na stronie zostały odblokowane.
krok 3