18+

Treść tylko dla pełnoletnich

Kolejna strona może zawierać treści nieodpowiednie dla osób niepełnoletnich. Jeśli chcesz do niej dotrzeć, wybierz niżej odpowiedni przycisk!

Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

BioBazar w fabryce Norblina: po warzywa z certyfikatem

Redakcja
Owoce i warzywa cieszą się wielkim wzięciem na BioBazarze
Owoce i warzywa cieszą się wielkim wzięciem na BioBazarze Bartłomiej Wutke/Polskapresse
Owoce, przetwory, lokalne wędliny, a nawet ekologiczne zabawki i kosmetyki można w każdą sobotę kupić w pofabrycznych halach przy ul. Żelaznej. Co tydzień BioBazar odwiedza ponad 2,5 tys. klientów. Kupują towary na 40 stoiskach.

Czym na tle innych ekologicznych sklepów wyróżnia się BioBazar na terenie starej fabryki Norblina? - Ekologiczne produkty są tu tańsze niż te w sklepach ze zdrową żywnością, bo wiele z nich pochodzi bezpośrednio od producentów - tłumaczy Anna, która regularnie odwiedza BioBazar.

Najczęściej w torbach kupujących lądują mięsa i wędliny z małych wędzarni oraz lokalne sery i nabiał. Nie mniejszą popularnością cieszą się owoce i warzywa pochodzące z ekologicznych upraw. W halach przy Żelaznej 51/53 można też znaleźć stoiska z pieczywem, słodkościami, domowymi nalewkami czy przetworami. Są też produkty sprowadzane z zagranicy, m.in. tradycyjne holenderskie sery.

- Sporo klientów przychodzi tu co tydzień. Poznajemy ich po twarzach, często zatrzymują się, żeby z nami porozmawiać, kupić ulubione wyroby i zapytać o nowe smakołyki - mówi pracowniczka biopiekarni z Grzybowa.

Drogo, ale warto

Klientów nie odstraszają nawet ceny, które bywają dwa razy wyższe niż te w zwyczajnych sklepach i na bazarach. Na ekologicznym targu za kilogram jabłek zapłacimy około 5 zł, za bochenek chleba żytniego na zakwasie 7 zł, a ceny serów wyrabianych według tradycyjnych receptur zaczynają się od 30 zł za kilogram. - Nie jest tanio, dlatego przychodzę tu raz na dwa tygodnie i kupuję pojedyncze produkty, np. domowe wędliny - mówi jedna z klientek. - Poza tym są tu rzeczy, o które trudno gdzie indziej, np. niektóre gatunki kozich serów czy dynie Hokkaido.

Prócz stoisk spożywczych zaczęły się pojawiać także stragany z kosmetykami, zabawkami czy ozdobami. - Ekologiczne myślenie zaczyna się zwykle od jedzenia. Naturalnym uzupełnieniem takiej postawy jest korzystanie w naturalnych kosmetyków i środków czystości - mówi Krzysztof Mencel, właściciel stoiska z kosmetykami.

BioBazar jest czynny w każdą sobotę w godz. 8-16.

Czy warto płacić więcej za zdrową żywność? Czy ekologia to przemijająca moda dla bogatych, czy trwały trend?

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Strefa Biznesu: Rolnicy zapowiadają kolejne protesty, w nowej formie

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na warszawa.naszemiasto.pl Nasze Miasto