Blanszowanie - czym jest?

abcZdrowie.plZaktualizowano 
sxc.hu
Blanszowanie warzyw lub owoców pozwala na uzyskanie optymalnego smaku niejednej potrawy. Czy wiesz, jak wygląda ten kulinarny zabieg?

Eksperymenty kulinarne to hobby wielu Polaków. Przygotowanie niecodziennych dań wymaga zwykle zastosowania różnych technik gotowania, na przykład blanszowania. Mimo wymyślnej nazwy jest to stosunkowo nieskomplikowana procedura, polegająca na włożeniu warzyw lub owoców do zimnej wody i wyjęciu ich tuż po momencie zagotowania wody. Blanszowanie może przebiegać również nieco inaczej – produkty zanurza się wówczas we wrzątku na krótką chwilę. Jaki cel ma blanszowanie żywności? Przede wszystkim ten zabieg usuwa gorycz z niektórych warzyw i ułatwia obieranie ich ze skórki.

WIĘCEJ NA TEMAT W SERWISIE abcZDROWIE.pl

Partnerem serwisu jest

polecane: Flesz: Pszczoły wymierają. Czy grozi nam głód?

Wideo

Materiał oryginalny: Blanszowanie - czym jest? - Warszawa Nasze Miasto

Komentarze

Ta strona jest chroniona przez reCAPTCHA i obowiązują na niej polityka prywatności oraz warunki korzystania z usługi firmy Google. Dodając komentarz, akceptujesz regulamin oraz Politykę Prywatności.
Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie

Wykryliśmy, że nadal blokujesz reklamy...

To dzięki reklamom możemy dostarczyć dla Ciebie wartościowe informacje. Jeśli cenisz naszą pracę, prosimy, odblokuj reklamy na naszej stronie.

Dziękujemy za Twoje wsparcie!

Jasne, chcę odblokować
Przycisk nie działa ?
1.
W prawym górnym rogu przegladarki znajdź i kliknij ikonkę AdBlock. Z otwartego menu wybierz opcję "Wstrzymaj blokowanie na stronach w tej domenie".
krok 1
2.
Pojawi się okienko AdBlock. Przesuń suwak maksymalnie w prawą stronę, a nastepnie kliknij "Wyklucz".
krok 2
3.
Gotowe! Zielona ikonka informuje, że reklamy na stronie zostały odblokowane.
krok 3