Kaszubska kuchnia słynie z ciekawych potraw, które posmakować można tylko w tym regionie. Do takich należy polecana przez Bożenę Bielawę z Wieżycy Kolana zupa z brukwi na gęsinie. Pani Bożena podaje ją podczas chłodniejszych jesiennych dni gościom w swoim gospodarstwie agroturystycznym. Przytaczany przepis znalazł się na liście Produktu Tradycyjnego Województwa Pomorskiego.
- Kaszubska kuchnia jest bardzo bogata w warzywa i pło-dy rolne, jakie gospodarze wyhodowali, a gospodynie umiejętnie przechowały - mówi Bożena Bielawa. - Popularnym warzywem, dzisiaj nieco zapomnianym, była żółta brukiew. Warto spróbować przygotować tę zupę, jest naprawdę smaczna i bardzo pożywna.
Zupa z brukwi na gęsinie
Składniki:
1 kg gęsiny z kością - może być skrzydło, szyja, korpus
1 kg żółtej brukwi
2 marchewki
1 pietruszka
1/2 kg ziemniaków
skrzydło z gęsi
3 l wody
2-3 łyżki majeranku
sól
pieprz
Sposób przygotowania:
• gęsinę zalać wodą, zagotować • brukiew obrać, opłukać i pokroić w paski długości 5-7 cm • marchew i pietruszkę obrać, opłukać, pokroić w talarki • ziemniaki obrać, opłukać i pokroić w kostkę • wszystkie składniki dołożyć do wywaru • wyjąć miękkie mięso, oddzielić od kości i dodać z powrotem do garnka • rozetrzeć w dłoniach część majeranku, dodać do zupy • gotować aż będzie wszystko miękkie • doprawić solą do smaku i resztą majeranku
Pasztet z białej fasoli
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?