Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Caracas Latin Flavours. Wenezuelskie przysmaki w Warszawie. Zobaczcie, czym są arepas, quesillo i parchita

Ewelina Wójcik
Próbowaliście kiedyś wenezuelskiej kuchni? Królową posiłków jest tam arepa. To tania, prosta w wykonaniu, spłaszczona forma, która przygotowana jest z mąki kukurydzianej i zastępuje chleb. W restauracjach podaje się ją jako dodatek, natomiast w każdym prawie domu na śniadanie czy kolację. Mamy dobrą wiadomość - arepy spróbujecie nie tylko w Wenezueli, ale też w Warszawie, w niedawno otwartym lokalu na Ursynowie. Szczegóły w artykule poniżej.
Próbowaliście kiedyś wenezuelskiej kuchni? Królową posiłków jest tam arepa. To tania, prosta w wykonaniu, spłaszczona forma, która przygotowana jest z mąki kukurydzianej i zastępuje chleb. W restauracjach podaje się ją jako dodatek, natomiast w każdym prawie domu na śniadanie czy kolację. Mamy dobrą wiadomość - arepy spróbujecie nie tylko w Wenezueli, ale też w Warszawie, w niedawno otwartym lokalu na Ursynowie. Szczegóły w artykule poniżej. pixabay.com / zdjęcie ilustracyjne
Próbowaliście kiedyś wenezuelskiej kuchni? Królową posiłków jest tam arepa. To tania, prosta w wykonaniu, spłaszczona forma, która przygotowana jest z mąki kukurydzianej i zastępuje chleb. W restauracjach podaje się ją jako dodatek, natomiast w każdym prawie domu na śniadanie czy kolację. Mamy dobrą wiadomość - arepy spróbujecie nie tylko w Wenezueli, ale też w Warszawie, w niedawno otwartym lokalu - Caracas Latin Flavours - na Ursynowie. Szczegóły w artykule poniżej.

Caracas Latin Flavours to otwarty niedawno bar na Ursynowie, który zaprasza na tradycyjne potrawy kuchni wenezuelskiej. Specjalizuje się w kanapkach arepas. To rodzaj bułek, które są przygotowywane ze specjalnej, białej mąki kukurydzianej (harina de maiz) formowanej w okrągły placek. Po usmażeniu na grillu, placek jest wypełniany nadzieniem.

W Caracas Latin Flavours można zjeść arepy z różnymi dodatkami, takimi jak szarpana wołowina, kurczak, grillowana wołowina, wenezuelska sałatka z kurczaka i awokado, sos Guasacaca (z awokado) czy sadzone jajko. Nie brakuje również opcji dla osób, które są na diecie roślinnej. Specjalnie dla nich w menu znajduje się wersja wegańska z grillowanymi warzywami, ciecierzycą, czarną fasolą, grillowanym platanem i kolendrą. Arepas są również świetną opcją dla osób z nietolerancją glutenu lub tych, które go ograniczają, gdyż to bułki bezglutenowe.

W lokalu, poza kanapkami, dostaniecie też inne smaki z Ameryki Południowej, takie jak frytki z juki (nazywanej też maniokowym korzeniem, to tradycyjny dodatek do potraw) czy desery torta tres leches i quesillo (wenezuelski flan).

A gdy upał mocno da Wam popalić, zawsze możecie ugasić pragnienie sokiem z marakui - Parchita.

Lokal prowadzi para, która poznała się podczas latynoskich tańców – Polka Kasia i Wenezuelczyk Juan Carlos urodzony w Caracas (stąd pomysł na nazwę). Knajpa znajduje się na Ursynowie, na ul. Kłobuckiej 8b, lok. U7.


emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Jak Disney wzbogacił przez lata swoje portfolio?

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na warszawa.naszemiasto.pl Nasze Miasto