Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Catering na święta, Warszawa. Gdzie zamawiać smaczne jedzenie i ile to kosztuje?

Sonia Tulczyńska
Catering na Święta, Warszawa. Gdzie zamawiać smaczne jedzenie i ile to kosztuje?
Catering na Święta, Warszawa. Gdzie zamawiać smaczne jedzenie i ile to kosztuje? ANDRZEJ SZOZDA / POLSKAPRESSE
Godziny stania nad patelnią i garnkami, przypalone ciasto i roznoszący się po całej klatce zapach bigosu z naszego domu... To może być przeszłością! W Polsce coraz bardziej popularne staje się zamawianie cateringu świątecznego. Bo co może być lepsze od oddania gotowania w ręce profesjonalistów?

Jak zamawiać?
Przy wyborze odpowiedniej firmy cateringowej nie można kierować się wyłącznie ceną. Warto jednak pamiętać, że w niektórych firmach, specjalizujących się w dużych zamówieniach, można dostać dania w przystępnych cenach.
Przede wszystkim należy korzystać z ofert restauracji poleconych przez znajomych. Trzeba dokładnie czytać opisy dań oraz komenatrze, na przykład na Facebooku, na temat jakości świadczonych usług. - Uważajcie, bo czasami jest tak, że nagle okazuje się, że barszcz jest na zwykłym occie i będzie odbijać się przez pół nocy, albo że w pierogach jest tylko ciasto, a farszu można z lupą szukać. I jeszcze karp jest dziwnie mały i do tego ma łuski - ostrzega szef kuchni restauracji Moonsfera, Sebastian Starnawski, który jest kucharzem od 25 lat. Na swoim koncie ma współpracę m. in. z Kurtem Schellerem czy Karolem Okrasą, a przyrządzanie wyjątkowych i dużych zamówień to dla niego codzienność.
Dlatego najlepiej zamawiać potrawy na tydzień przed świętami. To zagwarantuje nam odpowiednie przygotowanie dań, a restauracje i firmy cateringowe przy zamówieniu odpowiedzą na wszystkie pytania. Udzielą też wszelkich porad na temat przechowywania potraw oraz ich późniejszego przyrządzania.

Czytaj też:
Mikołaj na zamówienie, Warszawa. Ile, gdzie i czemu wynająć brodacza w czerwonej czapce?
Karp - cena 2015, gdzie kupować? Ile kosztuje? Zobacz przegląd!


Tutaj zamówisz catering świąteczny w Warszawie:
Warszawska oferta to kilkadziesiąt możliwości. Firmy oferują zarówno transport, jak i dodatki, takie jak opłatek czy sianko.

cateringwaw.pl
Tradycyjne menu - dwanaście dań plus opłatek i sianko to koszt 75 zł za osobę.

Restauracja Moonsfera
Tutaj zamówimy catering na miejscu (nawet do 1200 osób), jak i z dowozem do klienta.Cena zależy od wielkości i rodzaju zamówienia.

Sheraton Catering Service
Firma proponuje niestandardowe rozwiązania. Cena zależy od wielkości i rodzaju zamówienia.

Agab Catering
W specjalnej ofercie świątecznej znajdziemy kilkadziesiąt potraw do wyboru. W tym m.in. świąteczne kanapki i przystawki.

Kuźnia Smaku
W ofercie smaczna polska kuchnia z elementami kuchni europejskiej. Cena zależy od wielkości i rodzaju zamówienia.

Bocian Catering
Minimalna wielkość zamówienia to 20 zestawów. W ofercie trzy propozycje świąteczne lub możliwość skomponowania własnej. Gratis opłatek, słodki upominek, transport i zastawa jednorazowa.


Co zamawiać?
Dla każdego regionu charakterystyczne są konkretne potrawy. W Krakowie zjemy karpia po żydowsku, barszcz z uszkami, bigos czy kutię. Poznań szczyci się kilkoma rodzajami pasztetów i różnymi sposobami przyrządzania śledzika. W stolicy króluje dodatkowo zupa grzybowa, a Ślązacy sięgną po makówki, czyli bułki z makiem, przyrządzone na słodko. Zupełnie inaczej jest w Trójmieście, gdzie w święta jada się rybne rolady, pasztety, pieczone kaczki czy indyki. - Oprócz potraw tradycyjnych, takich jak pierogi wigilijne, karp smażony czy makowiec, powinni państwo pomyśleć nad daniem „łaał !”. Każda gospodyni czy gospodarz musi mieć takiego asa w rękawie. Dobrze zamówić coś nowego, czego jeszcze państwo nie jedli, ale pięknie brzmi, jak np. roladki z comberków króliczych z wędzonym serem, żurawiną, zawinięte w szynkę parmeńską, przysmażone na masełku klarowanym i przyrządzone w sous vide [w próżni – przyp. red.] - dodaje Sebastian Starnawski.
Przy świątecznych zamówieniach należy pamiętać o kluczowej zasadzie - potrawy, które przyjadą do naszego domu powinny być domowe, smaczne, proste i tradycyjne. Święta to taki czas, kiedy do stołu zasiądzie kilka pokoleń - nie każdy więc będzie miał ochotę próbować na przykład nowoczesnego sushi.
Świąteczny catering wcale nie musi oznaczać też wielkich ubytków w portfelu. – Składniki kupujemy hurtowo, dlatego możemy zaoferować atrakcyjne ceny, a jeśli dodamy do tego czas zaoszczędzony przez klientów, to bilans jest bardzo korzystny – podkreśla Rafał Krejs, menedżer AGAB Catering.

Ceny
Koszty tradycyjnej wigilijnej kolacji zaczynają się od 50 zł od osoby, ale w wersji bardziej wykwintnej trzeba przeznaczyć nawet ponad 150 zł. Świąteczny catering to także rozwiązanie dla tych, którzy nie czują się na siłach sprostać recepturom na tradycyjne, świąteczne wypieki.
Pamiętajcie, że właściciele firm cateringowych nie boją się wyzwań - przygotowują także specjalne zamówienia, na przykład kapustę z grochem czy łazanki albo wykwintne ciasta.
Jeśli chodzi o porcje, to oprócz zamówień kompleksowych, można też wybrać tylko jedno danie.


Jeśli jesteś zainteresowany patronatem naszemiasto.pl – napisz pod adres [email protected]
Jeśli chciałbyś zrobić projekt niestandardowy z naszemiasto.pl – napisz pod adres [email protected]


emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

9 ulubionych miejsc kleszczy w ciele

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na warszawa.naszemiasto.pl Nasze Miasto