Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Centrum Nauk Żywieniowych w warszawskiej SGGW. Wartość projektu to 62 miliony złotych

Gabi Kowalska
Centrum Nauk Żywieniowych w warszawskiej SGGW. Wartość projektu to 62 miliony złotych
Centrum Nauk Żywieniowych w warszawskiej SGGW. Wartość projektu to 62 miliony złotych Grzegorz Jakubowski
W Szkole Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie, powstanie Innowacyjne Centrum Nauk Żywieniowych. Szef resortu nauki, wicepremier Jarosław Gowin oraz rektor SGGW prof. Wiesław Bielawski, w obecności ministra rolnictwa Jana Krzysztofa Ardanowskiego podpisali umowę umożliwiającą budowę Centrum. Wartość projektu wynosi ponad 100 mln zł, z czego 40 mln zł przekaże Ministerstwo Nauki i Szkolnictwa Wyższego. Szczegóły w artykule poniżej.

9 sierpnia została podpisana umowa umożliwiająca budowę Innowacyjnego Centrum Nauk Żywieniowych w SGGW w Warszawie. Podpisali ją szef resortu nauki, wicepremier Jarosław Gowin oraz rektor SGGW prof. Wiesław Bielawski, w obecności ministra rolnictwa Jana Krzysztofa Ardanowskiego. Jest to pomysł i inicjatywa Wydziału Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji SGGW. Planowany okres realizacji inwestycji - 2018 – 2022 rok.

Jak podaje PAP, w ramach projektu wybudowany zostanie nowy wielofunkcyjny budynek o powierzchni ok. 7,5 tys. m kw., w którym znajdzie się m.in. 15 sal dydaktycznych, 11 laboratoriów z 10 pracowniami i 2 halami oraz sala konferencyjna z zapleczem. Inwestycja zakłada powstanie budynku dydaktyczno-laboratoryjnego, który będzie przeznaczony do prowadzenia działalności naukowej i edukacyjnej w zakresie nauk o żywieniu człowieka oraz seminariów, konferencji, wystaw, ekspozycji o danej tematyce. Zgodnie z założeniem twórców Centrum, zostanie ono wyposażone w unikatową aparaturę laboratoryjną umożliwiającą prowadzenie badań na światowym poziomie.

- To, że ten wydział przygotował ten projekt, to nie jest kwestią przypadku. To właśnie ten wydział od wielu, wielu lat zajmuje się takimi sprawami jak gastronomia, jak hotelarstwo, jak żywienie człowieka, ocena żywności czy również dietetyką - mówił podczas czwartkowej uroczystości rektor SGGW prof. Wiesław Bielawski.

Pełen koszt powstania Centrum Nauk Żywieniowych to 62 miliony złotych. Łączne dofinansowanie z Ministerstwa Nauki i Szkolnictwa Wyższego wyniesie 40 milionów złotych, z czego środki własne uczelni to 22 miliony złotych.
- Centrum, które powstanie na pewno będzie to centrum na miarę nie tylko Polski, ale i świata - powiedział podczas uroczystości w czwartek prof. Wiesław Bielawski.


emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Dziwne wpisy Jacka Protasiewicz. Wojewoda traci stanowisko

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na warszawa.naszemiasto.pl Nasze Miasto