Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Ceviche Bar Warszawa. Poznaj smaki południowoamerykańskiej kuchni [ZDJĘCIA]

Aleksandra Podgórska
Ceviche Bar Warszawa. Poznaj smaki południowoamerykańskiej kuchni w sercu miasta
Ceviche Bar Warszawa. Poznaj smaki południowoamerykańskiej kuchni w sercu miasta Ewelina Wójcik
Na początku października oficjalnie została otwarta nowa przestrzeń użytkowa w centrum Warszawy. Powstało tam kilka ekskluzywnych restauracji, na czele z pierwszym polskim lokalem serwującym południowoamerykański przysmak - ceviche.

Ceviche Bar Warszawa. Poznaj smaki południowoamerykańskiej kuchni


Jeśli jesteś zainteresowany patronatem naszemiasto.pl – napisz pod adres [email protected]
Jeśli chciałbyś zrobić projekt niestandardowy z naszemiasto.pl – napisz pod adres [email protected]


Ceviche to surowa, siekana ryba lub inne owoce morza, przyrządzane z sosem limonki, cebulą, papryką, solą i dodatkiem kolendry. Po doprawieniu, potrawę pozostawia się do krótkiego zamarynowania.

Do tej pory w Polsce nie było restauracji specjalizującej się właśnie w tym, pochodzącym z Ameryki Południowej, daniu. Na pomysł utworzenia lokalu, w którym serwowane byłoby właśnie ceviche, wpadł zwycięzca pierwszej, polskiej edycji Top Chefa - pochodzący z Argentyny Martin Gimenez Castro. - Ceviche Bar nawiązuje do kultury Ameryki Południowej nie tylko potrawami, ale również muzyką, wystrojem i atmosferą. Poprzez łączenie tradycji z nowoczesnością, w serwowanych daniach gwarantujemy nowe doznania kulinarne – komentuje.

Ciekawe robi się jeszcze przed wejściem. Na placu stoi mierząca 8 metrów instalacja o nazwie "You and Me", przedstawiająca mężczyznę i kobietę na dwóch krańcach belki-huśtawki. Postacie miarowo poruszają się w górę i w dół - cały cykl trwa 8 godzin. Instalacja ma symbolizować zmienność w relacjach międzyludzkich. Autorem olbrzymiej rzeźby jest izraelski artysta Eran Shakine.

Kiedy wchodzimy do wnętrza lokalu, uderza nas surowość, a jednocześnie wyrafinowanie wystroju. Do dyspozycji klientów pozostaje kilka stolików, a także wygodne kanapy. Uwagę przyciąga przestronna, otwarta kuchnia - dzięki czemu możemy obserwować kucharzy przy pracy, a także lustro wiszące na jednej ze ścian, które optycznie powiększa lokal.

Czego możemy skosztować w Ceviche Bar? Przede wszystkim rozmaitych ryb i owoców morza przygotowywanych z rozmaitymi przyprawami. Najtaniej, bo za 28 złotych, zjemy potrawę o nazwie Salmon, w której skład wchodzi łosoś z awokado, leche de tigre oraz platanem. Najdroższym daniem w karcie, kosztującym 38 złotych, jest ceviche z tuńczyka, podawane z chilli, paloną kolendrą oraz limonką. Goście restauracji mogą również spróbować ceviche z doradą, krewetkami, okoniem morskim oraz rybą orzeł. Doprawiane są one takimi składnikami jak mleko kokosowe, czerwona cebula, marakuja czy togarashi - japońską przyprawą.

Ceviche Bar serwuje jednak nie tylko swoją koronną potrawę. W menu znajdziemy także rozmaite tiraditos, czyli latynoamerykańskie danie przypominające japońskie sashimi czy włoskie carpaccio. Ceny tiraditos zaczynają się od 30 złotych, a kończą na 38. Do wyboru jest danie z łososiem, sezamem i wakame (glonem, wykorzystywanym w japońskiej kuchni jako warzywo), tuńczykiem, czarną quinoą, sezamem i salsą chilli, a także z małżami św. Jakuba, wakame, czarnymi oliwkami i imbirem.

Resaturacja przygotowuje również takie specjały, jak zupa locro - tradycyjna zupa argentyńska z grochem, kukurydzą i mięsem - którą zjemy za 15 zł, rozmaite sałatki, a także empanady, czyli smażone pierożki argentyńskie do wyboru z mięsem wołowym lub kukurydzą.

Szef kuchni zachęca również gości swojego lokalu do spróbowania koktajli. Ceny zaczynają się od 22 złotych. W karcie znajdziemy m.in. takie drinki, jak Margarita, Caipirinhia, Daiquiri, Mojito czy Paloma. Aromatyczne koktajle przygotowuje Tomasz Roehr, który realizuje misję promowania kultury picia koktajli, sztuki barmańskiej oraz odpowiedzialnej konsumpcji alkoholu w Polsce. Drinki przygotowywane będą z wykorzystaniem najwyższej klasy rumu, pisco oraz tequili. Na miejscu podawane są także koktajle sygnowane marką Ceviche. Istnieje też możliwość zamówienia wersji bezalkoholowej.

Nieco bardziej ekskluzywnie przedstawiają się szampany. Za butelkę G.H. Mumm Cordon Rouge zapłacimy 290 zł lub 49 zł za kieliszek. W karcie widnieją też Perrier Jouet Grand Brut za 440 zł za butelkę oraz G.H. Mumm Blanc de Blancs aż za 780 zł! Uspokajamy, że na miejscu można napić się również piwa, cydru, a także napojów, soków, kawy czy herbaty.

Ceviche Bar znajduje się przy ul. Twardej 4. Restauracja otwarta jest codziennie od 12:00 do 23:00. Informacje na bieżąco możecie śledzić na fanpage'u lokalu.

Czytaj też: Patio Cosmopolitan. Nowe zagłębie luksusowych restauracji. Zobacz zdjęcia z otwarcia!

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Jak działają oszuści - fałszywe SMS "od najbliższych"

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na warszawa.naszemiasto.pl Nasze Miasto