18+

Treść tylko dla pełnoletnich

Kolejna strona może zawierać treści nieodpowiednie dla osób niepełnoletnich. Jeśli chcesz do niej dotrzeć, wybierz niżej odpowiedni przycisk!

Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

"Chleb po warszawsku" poznaj autorów książki. Spotkanie w czwartek, 4 października

Redakcja
Mat. Prasowe
W czwartek, 4 października odbędzie się promocja książki "Chleb po warszawsku" o godz. 18.00 w Kamienicy Jabłkowskich.

Dlaczego warto sięgnąć po tę pozycję? - Chleb jemy każdego dnia, rzadko jednak zastanawiamy się nad tym, kto go upiekł. A to wcale nie jest bez znaczenia. Książka przygotowana przez Magdalenę Stopę (tekst) i Federico Caponiego (zdjęcia) została poświęcona piętnastu stołecznym piekarniom, firmom rodzinnym, zrzeszonym w cechu, które na przekór presji współczesnych technologii, nadal przygotowują zdrowe pieczywo.

Zobacz koniecznie: "Jesteś Bogiem" poznaj twórców filmu i książki

Ich właściciele szanując swoje rzemieślnicze korzenie, zachowują receptury rodziców i dziadków. Nadal pieką chleb żytni przygotowywany tradycyjną, czasochłonną metodą wyprowadzania naturalnego zakwasu i nie wierzą w zwycięstwo pieczywa nafaszerowanego chemią.

Magdalena Stopa opisała nie tylko najciekawsze firmowe wyroby, ale też historie piekarń zrzeszonych

w warszawskim cechu. A są one równie niezwykłe jak historia samego miasta. Większość firm ma za sobą nie tylko zmagania z komunizmem, ale też doświadczenie wojny. W najstarszej z nich pracuje już piąte pokolenie, a ścianę zdobi dyplom mistrzowski pamiętający czasy caratu. Autorka przedstawiła również długą historię warszawskiego cechu piekarzy. Założony w 1520 roku, zbliża się do obchodów swego 500-lecia.

Książkę ilustrują fotoreportaże Federico Caponiego, włoskiego fotografa urodzonego we Florencji, a od kilku lat mieszkającego w Warszawie. W wysmakowany sposób oddają urok ręcznej pracy oraz urodę chleba, naszego najbardziej powszechnego pożywienia.

Ilustracje uzupełnia kilkadziesiąt archiwalnych zdjęć, w tym wiele nigdy nie publikowanych, pochodzących z rodzinnych zbiorów bohaterów książki.

Książka ma 152 strony, albumowy format, twardą oprawę. Wydana została przez Wydawnictwo VEDA z inspiracji i przy wsparciu Cechu Piekarzy w Warszawie.

Zobacz koniecznie: Wygraj książkę "Gdy nie nadejdzie jutro" Pawła Skawińskiego [ZAKOŃCZONY]

Wieczór promocyjny będzie połączony z degustacją wybranego pieczywa z najlepszych stołecznych piekarni oraz wernisażem wystawy zdjęć Federico Caponiego.

Repertuar na dziś - wszystkie teatry

Wybierasz się do kina? Sprawdź repertuar!

Imprezy dziś, jutro i w weekend. Sprawdź, co się dzieje w stolicy!

od 12 lat
Wideo

Bohaterka Senatorium Miłości tańczy 3

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Materiał oryginalny: "Chleb po warszawsku" poznaj autorów książki. Spotkanie w czwartek, 4 października - Warszawa Nasze Miasto

Wróć na warszawa.naszemiasto.pl Nasze Miasto