Jedząc odpowiednie produkty możesz uchronić się przed niebezpiecznymi wirusami i bakteriami.
- Dieta wzmacniająca organizm to dieta bogata w naturalne antybiotyki – mówi Grażyna Podlaszewska, dietetyczka z Artpastica – Warto codziennie jeść cebulę i czosnek. Są idealne jako dodatek do sałatek oraz gotowanych lub pieczonych mięs.
Pamiętajmy także, aby jeść ryby, zarówno morskie jak i słodkowodne.
- Śledź, halibut, łosoś, dorsz, makrela oraz pstrąg zawierają cenny dla naszego organizmu kwasy omega – mówi dietetyczka. - Niezwykle istotny jest selen, bez którego komórki odpornościowe nie są w stanie wytworzyć przeciwciał.
Znajdziemy go w pełnoziarnistym pieczywie, płatkach zbożowych, cebuli, czosnku i wątróbce.
Jeśli chcemy uniknąć przeziębienia pamiętajmy, aby w naszej codziennej diecie nie zabrakło jogurtów i kefirów.
- Zawierają one probiotyki, czyli naturalne kultury bakteryjne – mówi Grażyna Podlaszewska – Dzięki nim zwiększa się nasza odporność.
Nie zapominajmy także o witaminach. Najważniejsza jest witamina C. Znajdziemy ją w cytrusach, natce pietruszki, czarnej porzeczce i kiszonej kapuście.
- Nie do pominięcia w aspekcie podnoszenia odporności organizmu jest wzmacniająca śluzówkę witamina A – mówi dietetyczka - To za jej sprawą wirusom dużo trudniej zadomowić się w nosie i gardle.
Tę bezcenną witaminę czerpiemy z marchwi, brokułów, kapusty włoskiej, pomarańczy, grejpfrutów i brzoskwini.
- Bez względu na porę roku korzystajmy z warzyw i owoców sezonowych – radzi dietetyczka – Nie ma znaczenia czy są to owoce i warzywa świeże czy mrożone, ze względu na nowoczesne sposoby przedłużania ich trwałości mogą nam służyć przez cały rok.
Jak postępować, aby chronić się przed bólami pleców
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?