Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Cukier coraz droższy. Sprawdziliśmy sklepy w regionie

Michał Wroński
Katowice 1980 r.: kolejka po cukier przed domem towarowym Zenit
Katowice 1980 r.: kolejka po cukier przed domem towarowym Zenit fot. Władysław Morawski
Czy dziś, ponad 20 lat od upadku komunizmu, klientów w supermarkecie mogą jeszcze straszyć puste półki? Tak, o ile są to półki, na których powinien stać cukier. Gwałtowny ostatnio wzrost jego cen sprawił bowiem, że spanikowani klienci masowo wykupują zapasy. Nie pomagają ograniczenia, które wprowadziła część sieci handlowych, chcąc uniemożliwić większe uzupełnianie zapasów przez drobnych hurtowników.

- Od kilku dni nie dostajemy cukru: ani tego tańszego, ani tego droższego - mówi klientom pracownica Tesco w II alei w Częstochowie. W tym samym czasie rzecznik sieci, Michał Sikora, przekonuje nas, że mimo ograniczeń w każdym z marketów sieci jeden klient może kupić do 30 kg cukru (w Auchan limit wynosi 5 kg, w Realu oficjalnie ograniczeń nie ma, ale przedstawiciele sieci zastrzegają, że kupić można tylko tyle, "ile jest niezbędne na domowe potrzeby").

Złudzeń klientom nie pozostawiają natomiast w innym punkcie Częstochowy: w supermarkecie Simply przy ul. Focha wisi kartka z informacją, że na osobę przypadają 3 kg cukru. Na razie za kilogram trzeba tu zapłacić ponad 5 złotych, ale klienci boją się, że cena sięgnie 7, a nawet 8 zł. I nie są to obawy na wyrost: w Tarnowskich Górach za kilogram cukru trzeba było wczoraj zapłacić już 6,99 zł.

Roman Włodarz, prezes Śląskiej Izby Rolniczej, nie jest zaskoczony. Ocenia, że w Polsce brakuje pół miliona ton cukru, a za jego galopujące ceny odpowiadają zeszłoroczny nieurodzaj, kryzys, spekulacje na rynku, malejące unijne dopłaty dla europejskich rolników i brak nadwyżek z Ameryki, które wcześniej pozwalały na utrzymanie niższych cen. Przedstawiciele sieci handlowych nie chcą powiedzieć, jak długo utrzymają reglamentację.

- Taka sytuacja będzie trwała dotąd, dopóki będą utrzymywać się wywindowane ceny cukru - ostrożnie ocenia Michał Sikora.

- Ceny raczej nie spadną i to nawet wtedy, gdy jesienią na rynku zwiększy się ilość cukru. Będzie tak, jak z cenami chleba - prognozuje Roman Włodarz. Współp.

Bon na cukier z 1976 roku

Po wojnie w Polsce dwukrotnie wprowadzano kartki na cukier. Najpierw od 1952 r. do 3 stycznia 1953 r.

Po raz drugi pojawiły się w sierpniu 1976 r., gdy rząd Piotra Jaroszewicza wprowadził "bilety towarowe" upoważniające każdego obywatela do zakupu 2 kg cukru w miesiącu. Z początkiem lat 80. kartki obowiązywały też m.in. na mięso, masło, kaszę, ryż, mąkę, proszki do prania, słodycze, papierosy i alkohol. Najbardziej zapobiegliwi trzymali w domu olbrzymie zapasy cukru. Bywało, że wymieniali go z innymi ludźmi, np. na papierosy. Reglamentację cukru zniesiono w roku 1985.

Ceny cukru w wybranych miastach naszego regionu

Tychy

"Żabka", al. Niepodległości, cukier "Diamant": 4,79 zł

Spożywczy obok: 5,20 zł

Chorzów

Sklep spożywczy-ciastkarnia, ul. Zjednoczenia (podwyżka o 1 zł w ostatniej dostawie): 4,90 zł

Zabrze

Sklep spożywczo-monopolowy Marsel: 4,95 zł

Pszczyna

Sklep PSS Społem Balbina, cukier biały z Torunia: 5,10 zł

"U Baśki Bis", ul. Sznelowiec, cukier "Diamant" Poznań: 4,19 zł

Gliwice

PSS Społem, ul. Daszyńskiego, cukier z cukrowni "Cerekiew": 5,39 zł

Mysłowice

Biedronka, ul. Powstańców, cukier "Słodka łyżeczka": 3,99 zł

Bielsko-Biała

Carrefour, ul. Sarni Stok 2, cukier biały "Diamant": 4,99 zł; Sklep spożywczy Społem - Sezam, ul. 3 Maja 4. Cukier biały "Promyk": 4,39 zł

Sklep na ul. Mickiewicza, cukier biały "Diamant": 5,50zł

Żywiec

Sklep Delikatesy w centrum miasta: 5,80 zł;Tesco: 4,09 zł (limit 30 kg na osobę)

Katowice

Dom Handlowy Zenit, cukier "Królewski": 4,69 zł

Bytom

Sklep "Znajomy", cukier "Królewski": 5,30 zł

Tarnowskie Góry

Carrefour express, ul. Piastowska, cukier "Królewski": 4,39 zł, "Diamant": 6,99 zł

Będzin

Biedronka: 3,99 zł, Tesco: 3,99 zł

Łazy

Biedronka, cukier biały "Słodka łyżeczka": 3,99 zł

Sklep osiedlowy, biały kryształ: 4,50 zł

Zawiercie

Inter Marche, cukier biały: 4,49 zł

Jaworzno

Biedronka: 3,99 zł, małe sklepiki: 4,50-4,60 zł

Sosnowiec

Sklep spożywczy Borkowski, ul. Dmowskiego: 5,29 zł

Bez cukru da się żyć. Lepiej jeść owoce i miód
Rozmowa z Anną Wojtak, dietetyk z Poradni Dietetycznej w Bielsku-Białej

Czy można żyć bez cukru?

Oczywiście. Biały cukier nie występuje naturalnie w przyrodzie. Jest wytwarzany przez człowieka, a tego typu produkty nigdy nie są zdrowsze niż te, występujące w postaci naturalnej. Dlatego jego odstawienie można potraktować jako inwestycję w zdrowie - jest trudna, ale się opłaci.

Co jest "nie tak" z cukrem?

Powoduje, że poziom glukozy w organizmie nagle szybko rośnie, a potem równie gwałtownie spada, co powoduje ospałość i chęć sięgnięcia po jedzenie, najlepiej słodkie. Poza tym rozkłada się już w jamie ustnej, co nie pozostaje bez wpływu na stan zębów i jakość oddechu.

Czy to oznacza, że w ogóle nie potrzebujemy cukru?

To z kolei przesada. Cukier jest potrzebny, ale niekoniecznie w tej postaci. W zupełności wystarczy, jeśli trafi do organizmu w ciemnym pieczywie, kaszy lub warzywach i owocach. Cukier biały lepiej zastąpić miodem, który nie dość że jest smaczny, to jeszcze ma dużo wartości odżywczych. Można stosować słodziki, choć to też nie jest naturalny produkt i ma swoje wady.

A ile białego cukru możemy bezpiecznie zjeść?

Jeśli w zjadanych przez nas produktach spożywczych zawartość cukru jest niewielka, to można pozwolić sobie na 20 g, czyli jedną łyżkę dziennie.

emisja bez ograniczeń wiekowychnarkotyki
Wideo

Strefa Biznesu: Czterodniowy tydzień pracy w tej kadencji Sejmu

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na slaskie.naszemiasto.pl Nasze Miasto