W piekarni "Na Barskiej" chleb przygotowywany jest tradycyjną metodą. Zakwas powstaje w żurowniku. Potem na jego bazie przygotowywane jest ciasto do chleba, które po wyrośnięciu trafia do pieca. Wypiek jednego bochenka chleba trwa, w zależności od wielkości, od 25 do 90 minut. Pieczywo z Barskiej cieszy się sporą popularnością wśród mieszkańców Warszawy, właśnie ze względu na swój tradycyjny charakter.
Na facebookowej grupie mieszkańców Ochoty pojawił się post z pytaniem o przyszłość tego miejsca.
- Słyszałem plotki, że piekarnia na Barskiej ma być zamknięta. Strasznie byłoby mi żal, zwłaszcza ich świetnego razowca, ale tam chyba wszystko na zakwasie, a nie jakieś pseudo-pieczywo. Ktoś może te plotki zweryfikować? - pyta jeden z mieszkańców.
Napisała też do naszej redakcji czytelniczka, która w jednym ze sklepów przy ul. Grójeckiej kupowała chleb z Barskiej, a teraz już go nie może w tym miejscu kupić.
Postanowiliśmy zweryfikować informację u źródła. Podczas telefonicznej rozmowy uzyskaliśmy zapewnienie, że piekarnia "Na Barskiej" nadal będzie działać, a pojawiające się informacje o zamknięciu to plotki.
9 ulubionych miejsc kleszczy w ciele
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?