(© abcZdrowie.pl)

Alergia pokarmowa potrafi dać się mocno we znaki – dowiedz się, czemu niektórzy z nas są bardziej podatni na jej wystąpienie.

Życie alergika nie jest łatwe, zwłaszcza gdy objawy alergii są nasilone. Nic więc dziwnego, że osoby uczulone na niektóre produkty spożywcze z zazdrością patrzą na tych, którym problem alergii jest całkowicie obcy. Od czego zależy nasza podatność na alergię pokarmową?

Skąd bierze się alergia pokarmowa?

„Jest wiele przyczyn występowania alergii pokarmowej”, przyznaje dr Krystyna Pogoń, specjalista ds. żywienia. „W przeważającej większości przypadków jest ona dziedziczona, gdyż ryzyko jej wystąpienia wynosi 70% u dzieci, których matka cierpi na alergię, i aż 90% u dzieci, których oboje rodzice są alergikami. Alergia pokarmowa może być także chorobą nabytą, gdyż jest wiele przyczyn środowiskowych wpływających na jej występowanie, takich jak zanieczyszczenie środowiska czy nieprawidłowa dieta. Wielu badaczy uważa, że jedną z podstawowych przyczyn alergizacji na drodze pokarmowej jest nadmierna sterylizacja środowiska, w którym żyjemy, szczególnie w dużych miastach. Można zatem przyjąć, że jeżeli chcemy zminimalizować ryzyko wystąpienia alergii pokarmowej, nie powinniśmy być nadmiernymi czyściochami”, dodaje ekspert.

Jakie produkty mogą powodować alergię pokarmową?

Mleko krowie i orzechy to najbardziej znane alergeny pokarmowe, ale – jak podkreśla dr Krystyna Pogoń – „praktycznie wszystkie produkty spożywcze mogą wywoływać reakcje alergiczne. Znane są nawet przypadki, kiedy bardzo rzadkie zioła wywołały u spożywającego atak alergiczny. Jest jednak grupa najczęstszych sprawców takich problemów, co do której w Unii Europejskiej nałożono obowiązek umieszczania informacji o ich obecności w żywności na etykietach i opakowaniach”. Jakie są najczęstsze alergeny pokarmowe? „W pierwszej kolejności należy zaliczyć tu białka mleka wywołujące najwięcej odczynów alergicznych, kolejno owoce morza, owoce i orzechy, w tym orzechy arachidowe, warzywa i soję. Zdecydowanie rzadziej, ale w nie mniej przykry sposób, alergia jest wywoływana przez surowce zawierające gluten (pszenica, żyto, jęczmień), gorczycę i sezam”.

Kiedy warto udać się do alergologa na badania?

Objawy alergii pokarmowej mogą pojawiać się co jakiś czas, ale bez wyraźnego związku ze spożyciem jednego konkretnego produktu. Dr Krystyna Pogoń, ekspert z zakresu żywienia, nie jest zaskoczona tym faktem: „odczyny alergiczne mogą być także wywoływane za pośrednictwem prostych związków chemicznych dodawanych w procesie wytwarzania żywności, takich jak dwutlenek siarki czy benzoesan sodu. Dlatego jeżeli istnieje podejrzenie wystąpienia alergii pokarmowej, należy przeprowadzić szczegółową diagnostykę, zarówno co do typu alergii, jak i uczulających składników żywności”.

Jak żyć z alergią pokarmową?

„Dobrą informacją jest to, że jeżeli już wiemy, co nas uczula, uważnie czytając etykiety kupowanych produktów, możemy z diety wyeliminowywać alergizujące składniki”, podkreśla ekspert. „Należy jednak pamiętać, że alergicy powinni swoją dietę konsultować z dietetykiem, gdyż wyeliminowane produkty trzeba zastąpić innymi, które dostarczą tych samych składników odżywczych”, dodaje. Profesjonalnie ułożony jadłospis to najlepszy sposób na niedopuszczenie do wystąpienia objawów alergii pokarmowej i dostarczenie do organizmu wszystkich niezbędnych mu witamin oraz składników mineralnych.


Wsparcie redakcyjne od:


Czytaj także

    Komentarze (0)

    Podane dane osobowe będą przetwarzane przez Polska Press Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie. Podanie danych jest dobrowolne. Pozostałe informacje na temat celu i zakresu przetwarzania danych osobowych oraz Twoich praw znajdziesz w regulaminie. Dodając komentarz akceptujesz regulamin.

    Zaloguj się / Zarejestruj się!

    Brak komentarzy. Możesz być pierwszy!