100 g dyni dostarcza tylko 15 kalorii, a wiec możemy ją jeść bez obaw, gotowaną lub na surowo, nie zapominając o smacznych pestkach. Dynia zawiera białko, witaminę A, nieznaczne ilości witaminy B, B1, B2, i PP. Witaminy C w dyni jest bardzo mało a związków mineralnych po trochu - wapń, żelazo, magnez, fosfor.
Do spożycia wykorzystujemy miąższ dyni oraz pestki. Tłuszcze zawarte w pestkach dyni zaliczają się do pełnowartościowych tłuszczów roślinnych. Około 80 proc. kwasów tłuszczowych to kwasy nienasycone, z czego 50-60 proc. to wielokrotnie nienasycone. Kwasy nienasycone są niezbędne dla organizmu, są niezbędnym elementem do budowy witaminy D, hormonów, a także błon komórkowych.
Z miąższu możemy robić sałatki, surówki, farsze, ugotować zupę czy użyć jako dodatek do ciast i
placków czy też zrobić zapiekankę.
Mój wypróbowany przepis na zupę z dyni.
1 kg dyni
0,5 litra mleka
0,5 litra wody
1 szklanka mąki
1 jajo
4 łyżki ciepłej wody
sól
Dynię oczyścić i pokroić w kostkę. Mleko z wodą zagotować, wrzucić dynię, gotować do momentu całkowitego rozgotowania. Z mąki i jaja zrobić zacierkę i powoli wrzucać do zupy. Poczekać na wypłynięcie zacierki, posolić do smaku. Można jeść na słodko, według upodobania.
Smacznego!
Surówka z rzodkiewki
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?