Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Egzamin tuż-tuż. Zadbaj o swój umysł!

Danuta Strzelecka
Banany wpływają korzystnie na pracę mózgu,
Banany wpływają korzystnie na pracę mózgu, www.sxc.hu
Przełom stycznia i lutego to dla maturzystów czas intensywnej nauki. Zimowa aura powoduje, że jesteśmy bardziej ospali i mamy mniej energii. Prostym sposobem na wzmocnienie pracy mózgu jest odpowiednia dieta, bogata w składniki, które usprawnią koncentrację i zdolności uczenia się.

Warzywa i owoce

Uczniowie oprócz tego, że intensywnie pracują umysłowo, są zazwyczaj również aktywni fizycznie. Uprawiają sporty, często podróżują lub łączą studia z pracą, dlatego ich dieta powinna pokrywać dzienne zapotrzebowanie na wszystkie składniki odżywcze.

- Ważne, aby codzienne posiłki takich osób były spożywane regularnie, co trzy godziny, najlepiej pięć razy dziennie i składały się z produktów bogatych w białko, złożone węglowodany, owoce oraz warzywa - mówi Karolina Żmuda, dietetyk z Centrum Naturhouse. - W jadłospisie studenta czy maturzysty powinny znaleźć się m.in. banany, które wpływają korzystnie na pracę mózgu, dostarczają energii i poprawiają pamięć, a także gruszki, wzmacniające układ nerwowy, będące źródłem wielu cennych minerałów - potasu, magnezu, wapnia, żelaza czy jodu.

Orzechy i węglowodany

Na poprawę koncentracji nieoceniony wpływ mają włoskie orzechy, z uwagi na duże ilości magnezu i witaminy E. Przynajmniej raz w tygodniu w jadłospisie osób się uczących powinny pojawić się ryby, bogate w kwasy omega 3, które znane są ze swoich licznych właściwości prozdrowotnych.

Dietetycy zalecają także spożywanie węglowodanów złożonych w postaci kaszy, pełnoziarnistego pieczywa, otrębów oraz warzyw strączkowych. Odpowiednią przekąską w trakcie nauki będą suszone owoce czy pestki słonecznika i dyni, zawierające cenne składniki mineralne, uzupełniające wszelkie niedobory w organizmie. Receptą na stres są produkty bogate w magnez (migdały, gorzka czekolada), które wspomagają pracę mózgu i łagodzą skutki zmęczenia.

Zielona herbata i woda mineralna

Regularne dostarczanie magnezu ma szczególne znaczenie w przypadku osób spożywających nadmierne ilości kawy, która wypłukuje z organizmu ten wartościowy pierwiastek, a także przyczynia się do zaburzeń snu i spadku koncentracji.

- Dobrym zamiennikiem jest zielona herbata, która również zawiera kofeinę, przez co znana jest ze swoich właściwości pobudzających, ale przede wszystkim ma pozytywny wpływ na nasze zdrowie - m.in. oczyszcza organizm z toksyn - dodaje Karolina Żmuda. - Popularne, słodkie napoje gazowane warto zastąpić naturalnymi sokami z warzyw, bez dodatku cukru. Zawierają one dużo błonnika, przez co wypełniają żołądek i dają uczucie sytości, dlatego są dobrym sposobem na zaspokojenie głodu między zajęciami. W torbie każdego ucznia powinna się także znaleźć butelka wody mineralnej, która dzięki licznym minerałom pozwala zachować równowagę organizmu.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Te produkty powodują cukrzycę u Polaków

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na pomorskie.naszemiasto.pl Nasze Miasto