Festiwal Chlebów Świata 2015, 13-15 marca, Zespół Szkół im Wł. Grabskiego, ul. Ratuszowa 13 (blisko PKP Warszawa Wileńska), wstęp wolny.
To będzie druga edycja imprezy Festiwal Chlebów Świata. Pierwsza odbyła się w zeszłym roku i cieszyła się ogromnym zainteresowaniem. - Podczas pierwszego wydarzenia Festiwal Chlebów Świata mieliśmy wystawców z Włoch, Palestyny, Bułgarii, Chin - wylicza Cezary Kopczyński, współorganizator wystawy Festiwal Chlebów Świata. - Jednym z najciekawszych wypieków, które pojawiły się w zeszłym roku były indonezyjskie chleby w kształcie krokodyli. Ofiaruje się je nowożeńcom na szczęście - wspomina Kopczyński.
Sama idea narodziła się jako pomysł na promocję szkoły im. Wł. Grabskiego. - Okazało się, że to był strzał w dziesiątkę - Cezary Kopczyński. Podczas zeszłorocznego wydarzenia Festiwal Chlebów Świata szkołę odwiedziło ponad 4500 uczniów z różnych szkół. - Część z nich wróciła jeszcze raz z rodzicami, aby z nimi przyjrzeć się wyrobom piekarniczym z całego globu - dodaje. Na podobną, jeśli nie większą, popularność wydarzenia Festiwal Chlebów Świata liczą organizatorzy również w tym roku.
Zobacz też: Targi Warszawski Smak. „Zaczęło się od miłości do jedzenia”
Unikatową formułą imprezy Festiwal Chlebów Świata są prezentacje międzynarodowych tradycji piekarniczych, które będą realizowane w kilkunastu salach lekcyjnych. Odwiedzając je można będzie poznać historię starodawnych mąk, sposób przygotowania pieczywa przez Rzymian i Libańczyków, Palestyńczyków, zdolności piekarzy z Chin, Indonezji, Syrii.
Podczas imprezy Festiwal Chlebów Świata nie zabraknie wypieku starodawnego razowego pieczywa w piekarni domowej oraz ekologicznego wędzenia wędlin zapewnionego przez ekspertów z Muzeum Rolnictwa w Ciechanowcu. W salach lekcyjnych będzie można poznać sposoby przygotowania: piady, pity, rogali świętomarcińskich z Poznania, bio pieczywa, ziaren i starodawnych mąk, chlebów z Australii i Oceanii, Chin, Bułgarii, Francji, Libanu, Indonezji, Palestyny, Serbii, Włoch i innych stron świata. - Chodziło nam o to, żeby wydarzenie Festiwal Chlebów Świata było żywe, nie chcieliśmy się ograniczać tylko do biernej ekspozycji – wyjaśnia Cezary Kopczyński.
Podczas Imprezy Festiwal Chlebów Świata pojawi się też Jarmark Chlebów Świata i dodatków takich jak: chleb litewski, sękacz, cebularz, pieczywa bezglutenowe, chleb życia, chleb bez mąki, mrowisko, ciasta, sery krowie, kozie, owcze, sery dojrzewające, miody, pierzga, pyłek kwiatowy, przyprawy, zioła, bakalie, ekologiczne wędliny, czy powidła z buraków cukrowych z Mazowsza.
Cezary Kopczyński mówi, że Polacy przyzwyczaili się do chleba jako do jednego z najsilniej wpisanych w tradycję produktów żywnościowych. - Jednak dopiero dzięki tym targom dowiedziałem się jak bardzo polski, tradycyjny chleb smakuje ludziom z całego świata. Bardzo wielu z nich zabierało ze sobą dzieła naszych piekarzy to swoich krajów - stwierdza.
Festiwal Chlebów Świata odbędzie się w dniach 13-15 marca w Zespole Szkół im. Wł. Grabskiego. Wstęp na wydarzenie jest darmowy.
Filip Chajzer o MBTM
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?