Festiwal Chlebów Świata 21-23 marca [program]

Redakcja

Chleb kosmonautów, chleb według receptur z czasów biblijnych, z Armeni, czy Korei - te i wiele innych atrakcji od 21 do 23 marca w Warszawie.
Festiwal Chlebów Świata 21-23 marca 2013 w Warszawie
 Andrzej Bartniak / pomorska.pl

Festiwal Chlebów Świata, 21-23 marca 2014, ul Ratuszowa.

Festiwal Chlebów Świata rozpocznie się pierwszego dnia kalendarzowej wiosny - 21 marca, i potrwa do 23 marca. Jest to okazja, aby poznać nie tylko dzieje chleba, sięgając czasów biblijnych, ale historię chleba jako pożywienia, który w znanej czy nieznanej nam dotychczas innej formie można znaleźć w każdym zakątku kuli ziemskiej zamieszkałym przez ludzi. Głównym celem Festiwalu Chleba Świata jest promocja chleba, oraz ukazanie zarówno jego powszechności, jak i różnorodności.

Zobacz też: BODIES REVEALED. Do Warszawy wraca WYSTAWA na temat ludzkiego ciała [BILETY]

Festiwal będzie się składał z dwóch części. Podczas pierwszej, zaplanowano prezentację wypieków pieczywa według receptur kultywowanych w różnych częściach świata (m.in. Armenia, Australia i Oceania, Chiny, Francja, Indonezja, Irk, Korea, Mołdawia, Serbia, Syria, Włoch), zaś druga skupi się na przedstawieniu producentów pieczywa oraz produktów związanych z piekarnictwem.

W żywej prezentacji chlebów świata wezmą udział: Casa Artusi (Dom Ojca Kuchni Włoskiej), który pokaże piady, pite, mace oraz opłatek wigilijny, Muzeum Żywego Piernika w Toruniu, Poznańska Lokalna Organizacja Turystyczna wystąpi z pokazem wypieku rogali świętomarcińskich, Muzeum Rolnictwa w Ciechanowcu - wypiek chleba na zakwaście, oraz przedstawiciele ambasad z wszystkich kontynentów z pokazem rodzimej tradycji wypieku pieczywa. Ciekawym punktem programu, na pewno będzie prezentacja chleba kosmonautów, ale nie zabraknie naszego polskiego pieczywa, które uchodzi za jeden z najlepszych na świecie.

Wystawcy wypełnią 1700m2 powierzchni, zatem będzie co oglądać. Całość uzupełni pokaz chlebów świata dostępnych na polskim rynku oraz prezentacja rodzajów ziaren oraz mąki w tym ich prastarych odmian.

Wideo

polecane: Flesz: Koniec świata jest blisko? Kilka już za nami...

Więcej na temat:

Komentarze

Liczba znaków do wpisania:  4000/4000

Ta strona jest chroniona przez reCAPTCHA i obowiązują na niej polityka prywatności oraz warunki korzystania z usługi firmy Google. Dodając komentarz, akceptujesz regulamin oraz Politykę Prywatności.

Jeśli uważasz, że któryś z komentarzy łamie regulamin, to wyślij nam link do tego artykułu na pomoc@naszemiasto.pl

Wybrane dla Ciebie

Powiązane

Wykryliśmy, że nadal blokujesz reklamy...

To dzięki reklamom możemy dostarczyć dla Ciebie wartościowe informacje. Jeśli cenisz naszą pracę, prosimy, odblokuj reklamy na naszej stronie.

Dziękujemy za Twoje wsparcie!

Jasne, chcę odblokować
Przycisk nie działa ?
1.
W prawym górnym rogu przegladarki znajdź i kliknij ikonkę AdBlock. Z otwartego menu wybierz opcję "Wstrzymaj blokowanie na stronach w tej domenie".
krok 1
2.
Pojawi się okienko AdBlock. Przesuń suwak maksymalnie w prawą stronę, a nastepnie kliknij "Wyklucz".
krok 2
3.
Gotowe! Zielona ikonka informuje, że reklamy na stronie zostały odblokowane.
krok 3