Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Festiwal Chlebów Świata 21-23 marca [program]

Redakcja
Festiwal Chlebów Świata 21-23 marca 2013 w Warszawie
Festiwal Chlebów Świata 21-23 marca 2013 w Warszawie Andrzej Bartniak / pomorska.pl
Chleb kosmonautów, chleb według receptur z czasów biblijnych, z Armeni, czy Korei - te i wiele innych atrakcji od 21 do 23 marca w Warszawie.

Festiwal Chlebów Świata, 21-23 marca 2014, ul Ratuszowa.

Festiwal Chlebów Świata rozpocznie się pierwszego dnia kalendarzowej wiosny - 21 marca, i potrwa do 23 marca. Jest to okazja, aby poznać nie tylko dzieje chleba, sięgając czasów biblijnych, ale historię chleba jako pożywienia, który w znanej czy nieznanej nam dotychczas innej formie można znaleźć w każdym zakątku kuli ziemskiej zamieszkałym przez ludzi. Głównym celem Festiwalu Chleba Świata jest promocja chleba, oraz ukazanie zarówno jego powszechności, jak i różnorodności.

Zobacz też: BODIES REVEALED. Do Warszawy wraca WYSTAWA na temat ludzkiego ciała [BILETY]

Festiwal będzie się składał z dwóch części. Podczas pierwszej, zaplanowano prezentację wypieków pieczywa według receptur kultywowanych w różnych częściach świata (m.in. Armenia, Australia i Oceania, Chiny, Francja, Indonezja, Irk, Korea, Mołdawia, Serbia, Syria, Włoch), zaś druga skupi się na przedstawieniu producentów pieczywa oraz produktów związanych z piekarnictwem.

W żywej prezentacji chlebów świata wezmą udział: Casa Artusi (Dom Ojca Kuchni Włoskiej), który pokaże piady, pite, mace oraz opłatek wigilijny, Muzeum Żywego Piernika w Toruniu, Poznańska Lokalna Organizacja Turystyczna wystąpi z pokazem wypieku rogali świętomarcińskich, Muzeum Rolnictwa w Ciechanowcu - wypiek chleba na zakwaście, oraz przedstawiciele ambasad z wszystkich kontynentów z pokazem rodzimej tradycji wypieku pieczywa. Ciekawym punktem programu, na pewno będzie prezentacja chleba kosmonautów, ale nie zabraknie naszego polskiego pieczywa, które uchodzi za jeden z najlepszych na świecie.

Wystawcy wypełnią 1700m2 powierzchni, zatem będzie co oglądać. Całość uzupełni pokaz chlebów świata dostępnych na polskim rynku oraz prezentacja rodzajów ziaren oraz mąki w tym ich prastarych odmian.

od 7 lat
Wideo

Jak czytać kolory szlaków turystycznych?

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Materiał oryginalny: Festiwal Chlebów Świata 21-23 marca [program] - Warszawa Nasze Miasto

Wróć na warszawa.naszemiasto.pl Nasze Miasto