Co sobotę na skwerze przy zbiegu ul. Kieślowskiego i ul. Herbu Szreniawa pojawia się ponad 40 stoisk, na których można kupić tradycyjne smakołyki bezpośrednio od producentów. Ręcznie wyrabiane sery, wędliny i kiełbasy z regionalnych masarni, ryby, pieczywo na zakwasie oraz domowe ciasta – to tylko niektóre z produktów, jakie oferują wystawcy na Le Targu Wilanów.
Le Targ Wilanów: Po tradycyjne produkty i regionalne przysmaki
– Naszą ideą jest promowanie lokalnych producentów. Stawiamy przede wszystkim na dobre i tradycyjne smaki. Nie tylko polskie, lecz także te bardziej orientalne – mówi Michał Groniowski, który wspólnie z żoną Zuzanną zajmuje się organizacją Le Targu Wilanów. – To naturalna konsekwencja naszych pasji. Jeżdżąc po różnych lokalnych targach, poznaliśmy sprawdzonych sprzedawców i producentów, którzy oferują zdrowe i smaczne wyroby. Teraz gościmy ich również u nas.
Czytaj także: Nowe targi w Warszawie: Tu kupisz produkty prosto od rolnikow!
Na wilanowskim targu oprócz przysmaków z różnych stron Polski klienci znajdą także aromatyczne oliwy, przyprawy i dania dla wegetarian oraz diabetyków. – Co tydzień gościmy też Nomada Cafe, czyli mobilną kawiarnię, która serwuje aromatyczną kawę i tarty ze świeżymi owocami – opowiada organizator. Ci, którzy lubią jeść posiłki na świeżym powietrzu, będą mieli również okazję spróbować m.in. przysmaków z kuchni syryjskiej, perskiej, indyjskiej oraz swojskich pierogów.
Czytaj także: Sobotnie śniadanie na świeżym powietrzu? Tylko na Żoliborzu! [ZDJĘCIA]
Le Targ to także miejsce, gdzie warto wybrać się po ekologiczne warzywa i owoce prosto od rolników. Z wizyty w tym miejscu zadowoleni będą także czworonożni mieszkańcy Wilanowa. Specjalnie z myślą o nich pojawia się psie stoisko Psiastkarni – jedynej w Polsce ciastkarni przygotowującej naturalne wypieki dla psiaków.
Kiermasz z regionalnymi produktami odbywa się przy wsparciu i na terenie użyczonym przez firmę GTC, inwestora Galerii Wilanów. – Staramy się, by ceny na Le Targu były zrównoważone. Za młode ziemniaki zapłacimy 4 zł, sałata dębolistna kosztuje 5 zł, a jarmuż 5,50 zł – mówi Michał Groniowski. Ceny pysznych, tradycyjnych wędlin zaczynają się od 40 zł za kilogram.
Le Targ czynny jest w każdą sobotę od godz. 9 do 15.
Strefa Biznesu: Rolnicy zapowiadają kolejne protesty, w nowej formie
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?