Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Gdy owoc dojrzewa... Przepisy na ciasta

Redakcja
Teraz jest po prostu raj dla lubiących ciasta z owocami. Na rynku możemy dostać jeszcze truskawki i czereśnie, jest też rabarbar, agrest, borówki, jagody, porzeczki czarne i czerwone, morele, brzoskwinie. Za chwilę zagoszczą wiśnie. Jest więc w czym wybierać i czym się delektować - marzy Elżbieta Podolska.

Kto z nas nie pragnął, żeby móc jeść i nie tyć. Leżeć sobie na plaży z nogami w ciepłej morskiej wodzie i objadać się ciastkami, ciastem, cukierkami, lodami. Wieczorem wrócić do domu, stanąć na wadze i nic - skala stoi w miejscu. Niestety, to tylko marzenia. O linię dbać trzeba, a słodkości używać z umiarem i może nie zjadać od razu całego placka z wiśniami, a jeżeli już, to potem zaraz ruszyć na wycieczkę rowerową.

ZOBACZ TEŻ: CIASTO Z TRUSKAWKAMI (PRZEPIS)

Dla mnie ludzie, którzy naprawdę potrafią piec, to artyści. Jak moja sąsiadka wstawia sernik do pieca, to choć za nim nie przepadam, ślinka mi cieknie. Cała kamienica pachnie słodko. To taki zapach domu rodzinnego, gdzie mama w każdy weekend piekła różne ciasta z owocami, z kremami, torty, babki. W zależności od tego, co było w ogrodzie i jacy goście mieli przyjechać. Bo przecież na stole musiało być ich ulubione ciasto.

Zawsze podziwiałam, jak mamie to sprawnie idzie. Chwila i ciasto się piekło, a kuchnia lśniła czystością. Mojej babci zrobienie faworków zajmowało góra pół godziny, bo to były takie ciasteczka na przegryzkę. Żadna z nich nie potrzebowała mądrych książek o wypiekach. Miały tylko swoje zeszyty, w których zapisywały receptury przekazywane z pokolenia na pokolenie.

Szkoda, że takich rzeczy się nie dziedziczy w genach. Ja już, niestety, potrzebuję dokładnych przepisów. Nie umiem też w takim tempie robić ciasta, a przecież teraz maszyny do zagniatania i ucierania robią prawie wszystko same, choć kiedyś wystarczyła miska i trzepaczka. Jedno jednak pozostało niezmienne. Dom pachnący jedzeniem i ciastem jest ciepły i przytulny, zawsze i wszędzie. Domownicy i goście od razu nabierają humoru, kiedy podajemy na stół jeszcze ciepły placek z rabarbarem. Tak, tak, podobno to niezdrowe, ale za to jakie dobre!!!

Co zrobić, żeby nauczyć się piec? Po prostu piec i jeszcze raz piec. Nie bać się korzystać z przepisów. Na początku z tych najłatwiejszych. Kiedy je przećwiczymy, możemy zabrać się za trudniejsze wypieki. Pieczenie to świetna zabawa, a zadowolone uśmiechy jedzących - po prostu bezcenne.

Kiedy rzeczywiście spodziewamy się gości, którzy dbają o linię, albo są chorzy na cukrzycę, możemy zwykły cukier zastąpić fruktozą albo cukrem brzozowym. Pamiętajmy tylko, żeby dać go odrobinę mniej, bo jedno i drugie jest bardziej słodkie niż cukier. Owoce warto zawsze delikatnie oprószyć mąką. Nie można dawać za dużo, bo ciasto zrobi się mokre, ciężkie i upadnie.

Pyszne ciasto z borówkami

Składniki:
1/2 szklanki masła
1/2 szklanki cukru
1/4 łyżeczki soli
1 łyżeczka olejku waniliowego 2 żółtka jaj
1,5 szklanki uniwersalnej mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/3 szkl. mleka 2 białka jaj
1/4 szklanki cukru
1,5 szklanki świeżych borówek 1 łyżka uniwersalnej mąki 1 łyżka cukru

Przygotowanie:
Rozgrzać piekarnik do 175 stopni. Przygotować blachę. Rozrobić masło lub margarynę oraz 1/2 szklanki cukru do jednolitej konsystencji. Dodać sól i wanilię. Żółtka oddzielić od białek. Dodać żółtka do mieszaniny z cukru i ubijać do kremowej konsystencji.
Połączyć 1,5 szklanki mąki i proszku do pieczenia. Dodawać na przemian z mlekiem do ubitych z cukrem żółtek. Borówki oprószyć mąką. Przełożyć do rzadkiego ciasta.
W osobnej misce ubić sztywną pianę z białek i dodać 1/4 szklanki cukru, ponownie ubijać. Dodać delikatnie białka do ciasta i wymieszać. Wylać na przygotowaną blachę. Posypać wierzch pozostałym cukrem. Piec przez około 50 minut.

Ciasto z jagodami

Składniki:
3 szkl. mąki 6 żółtek 1,5 kostki masła łyżeczka cukru pudru 3 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa: 6 białek 1,5 szklanki cukru 3 łyżki mąki ziemniaczanej łyżka kakao 3/4 kg przebranych jagód

Przygotowanie:
Mąkę wymieszać z proszkiem, posiekać z zimnym masłem, dodać żółtka, cukier puder i zagnieść ciasto. 2/3 owinąć w folię i włożyć na 2 godziny do zamrażalnika, resztą wylepić dno tortownicy i włożyć do lodówki.
Umyte, osuszone jagody wyłożyć na ciasto, oprószyć kakao. Białka ubić z cukrem, pod koniec dodać mąkę ziemniaczaną.
Bezpośrednio na jagody zetrzeć na tarce połowę ciasta z zamrażalnika. Na ciasto wylać masę z białek, a na nią zetrzeć pozostałą część ciasta. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 60 minut w temperaturze 180 stopni C.

Szybkie ciasto z wiśniami

Składniki:
4 jaja szklanka cukru
cukier waniliowy 1,5 szklanki mąki 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 5 łyżek oleju sok z 1 cytryny około 70 dag wydrylowanych wiśni

Przygotowanie:
Białka ubić na sztywną pianę. Do ubitych białek dodać cukier i cukier waniliowy oraz żółtka. Trzeba je ubijać do czasu, aż cukier się rozpuści, a w cieście pojawią się bąbelki powietrza. Następnie dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Delikatnie wymieszać. Na koniec dodać olej i sok z cytryny, ponownie wymieszać. Ciasto wylać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, na wierzchu ułożyć dość gęsto wydrylowane wiśnie. Ciasto piec 35 minut w temperaturze 175 stopni C. Po upieczeniu ciasto można posypać cukrem pudrem.

Placek z rabarbarem

Składniki:
4 jajka
szklanka cukru
półtorej szklanki mąki pszennej
łyżeczka proszku do pieczenia
cukier waniliowy
pół margaryny.

Przygotowanie:
Białka ubić z cukrem, dodawać żółtka, mąkę, proszek i cukier waniliowy.
Na koniec roztopić margarynę i wlać gorącą. Na takie ciasto kłaść umyty, osuszony, obrany i pokrojony rabarbar. Po upieczeniu ciasto posypać cukrem pudrem.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Chmieleńskie Babki Wielkanocne 2024

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na warszawa.naszemiasto.pl Nasze Miasto