Składniki:
- 4 duże twarde gruszki
- łyżeczka soku z cytryny
- kieliszek czerwonego wytrawnego wina
- szczypta cukru
- 2 ząbki czosnku
- 8–10 kurzych wątróbek
- cebula
- 2 łyżki masła
- łyżka tartej bułki
- 2 jajka
- sól, pieprz
- po 1/4 łyżeczki suszonej bazylii i estragonu
Przygotowanie:
Umyte i osuszone wątróbki siekamy. Drobno pokrojoną cebulę szklimy na stopionym maśle (łyżka), dodajemy wątróbkę i mieszając, chwilę smażymy. Posypujemy solą, pieprzem, ziołami. Zdejmujemy z ognia, dodajemy dwa żółtka, mieszamy dokładnie, podgrzewamy na niewielkim ogniu i ponownie zdejmujemy z ognia. Ubijamy na sztywno pianę z białek, mieszamy z przygotowanym farszem, przesypując przesianą, tartą bułką. Rozcieramy posiekany czosnek. Z obranych gruszek usuwamy gniazda nasienne, skrapiamy sokiem z cytryny. Wnętrza gruszek smarujemy roztartym czosnkiem, wypełniamy przygotowanym farszem. Żaroodporne naczynie smarujemy grubo masłem, ciasno układamy nadziane gruszki. Podlewamy winem, wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok. 30 minut.
Jest to doskonała gorąca przystawka lub danie obiadowe.
Jak postępować, aby chronić się przed bólami pleców
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?