Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Gruszki w czerwonym winie

[email protected]
Składniki: - 4 duże twarde gruszki - łyżeczka soku z cytryny - kieliszek czerwonego wytrawnego wina - szczypta cukru - 2 ząbki czosnku - 8–10 kurzych wątróbek - cebula - 2 łyżki masła - łyżka tartej ...

Składniki:
- 4 duże twarde gruszki
- łyżeczka soku z cytryny
- kieliszek czerwonego wytrawnego wina
- szczypta cukru
- 2 ząbki czosnku
- 8–10 kurzych wątróbek
- cebula
- 2 łyżki masła
- łyżka tartej bułki
- 2 jajka
- sól, pieprz
- po 1/4 łyżeczki suszonej bazylii i estragonu

Przygotowanie:
Umyte i osuszone wątróbki siekamy. Drobno pokrojoną cebulę szklimy na stopionym maśle (łyżka), dodajemy wątróbkę i mieszając, chwilę smażymy. Posypujemy solą, pieprzem, ziołami. Zdejmujemy z ognia, dodajemy dwa żółtka, mieszamy dokładnie, podgrzewamy na niewielkim ogniu i ponownie zdejmujemy z ognia. Ubijamy na sztywno pianę z białek, mieszamy z przygotowanym farszem, przesypując przesianą, tartą bułką. Rozcieramy posiekany czosnek. Z obranych gruszek usuwamy gniazda nasienne, skrapiamy sokiem z cytryny. Wnętrza gruszek smarujemy roztartym czosnkiem, wypełniamy przygotowanym farszem. Żaroodporne naczynie smarujemy grubo masłem, ciasno układamy nadziane gruszki. Podlewamy winem, wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok. 30 minut.

Jest to doskonała gorąca przystawka lub danie obiadowe.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Jak postępować, aby chronić się przed bólami pleców

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na warszawa.naszemiasto.pl Nasze Miasto