- Postanowiliśmy zorganizować I wojewódzki konkursy kulinarny ze względu na tradycje potrwa z naszego rejonu. Głównymi ich składnikami zostały uznane ziemniaki i kasza. Kaszę wybrano jako główny składnik zakąsek, natomiast ziemniaki jako podstawowy element dania głównego. Idę tego konkursu jest propagowanie i zapoznawanie uczestników z tradycjami kulinarnymi Lubelszczyzny - wyjaśnia Halina Kopińska, nauczyciel w ZS nr 1 w Puławach.
Uczestnicy konkursu przygotowywali m.in. pierożki z kaszą gryczaną, nadziewane ziemniaki i faszerowaną paprykę. Zwycięzcami I Wojewódzkiego Konkursu Kulinarnego okazali się reprezentanci szkoły ze Zduńskiej Woli, którzy przygotowali kotlety z kaszy gryczanej z grzybami oraz babkę ziemniaczaną z gotowanym mięsem. Na drugim stopniu podium uplasowała się młodzież z Opola Lubelskiego która przyrządziła tartę z pieczarkami, kaszą gryczaną i białym serem oraz suflet ziemniaczany z boczkiem i konfiturą z czerwonej cebuli. Ostatnie miejsce na podium zajęli uczniowie puławskiego ZS nr 1 którzy zaprezentowali przysmaczek kaszaczek oraz cebulinki pod ziemniaczano-serową pierzynką.
Jak postępować, aby chronić się przed bólami pleców
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?