Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Jadłodzielnia Ursynów. Idea foodsharingu podbija serca warszawiaków. O co w niej chodzi?

Anna Malinowska
Jadłodzielnia w Bydgoszczy "Wspólna spiżarnia"
Jadłodzielnia w Bydgoszczy "Wspólna spiżarnia" Dariusz bloch/polska press/zdj. ilustracyjne
Jadłodzielnia na Ursynowie to miejsce, w którym możesz podzielić się lub poczęstować jedzeniem. To już dziewiąta placówka w Warszawie, gdzie ratuje się żywność przed zmarnowaniem. O co chodzi w foodsharingu? Co to jest? Dalsza część artykułu poniżej.

Statystyczny Europejczyk marnuje rocznie ponad 173 kg jedzenia, głównie produktów świeżych, takich jak pieczywo, wędliny czy warzywa i owoce - wynika z badania Eurobarometru. Polska z 247 kg żywności marnowanej rocznie na osobę znajduje się niemal w czołówce niechlubnego rankingu - zajmujemy 5. miejsce w Europie.

Kupujemy za dużo

Jednym z powodów jest to, że kupujemy za dużo - często znacznie więcej niż rzeczywiście potrzebujemy. W wypełnionej lodówce łatwo przeoczyć produkt, któremu upływa czas przydatności do spożycia i w ten sposób nasze zakupy (i pieniądze) lądują w koszu. A przecież na pewno znalazłby się ktoś, kto chętnie przyjąłby darmowy posiłek.

Przeczytaj też: Foodsharing, Warszawa. Na Jazdowie powstanie druga jadłodzielnia

Co to jest foodsharing?

Na tym właśnie polega idea foodsharingu, czyli dzielenia się jedzeniem w specjalnie przeznaczonych do tego miejscach. Jeśli masz w lodówce gotowy posiłek, na który nie masz już ochoty, produkt, który za chwile będzie przeterminowany lub jeśli wyjeżdżasz i wiesz, że jedzenie zepsuje się przed twoim powrotem, zamiast wyrzucać je do kosza, zanieś do jednej z dziewięciu działających obecnie w Warszawie Jadłodzielni.

Jadłodzielnia Ursynów

Jadłodzielnia na Ursynowie powstała z inicjatywy trojga wolontariuszy - studentów SGGW. Na swojej uczelni, a dokładnie w budynku nr 34, ustawili lodówkę i szafkę, w których można zostawić swoje jedzenie lub skorzystać z tego, które odłożył tam ktoś inny.

Jadłodzielnie Warszawa

Liczba jadłodzielni w Polsce stale się powiększa. Foodsharing, który już od lat funkcjonuje na Zachodzie, zdobywa też coraz większą popularność wśród mieszkańców stolicy. Na terenie Warszawy działa obecnie dziewięć Jadłodzielni:

  • Wydział Psychologii UW, ul. Karowa 18 (Śródmieście),
  • Wydział Socjologii UW, ul. Stawki 5/7 (Śródmieście),
  • Syrena, ul. Wilcza 30 (Śródmieście),
  • Bazar Lotników, pawilon 83A (Mokotów)
  • SGGW, ul. Nowourysnowska 159 (Ursynów).
  • Centrum Społeczne, ul. Paca 40 (Praga Południe),
  • Stół Powszechny, ul. Jana Zamoyskiego 20 (Praga Południe),
  • DS Szmulowizna, ul. Łochowska 31 (Praga Północ),
  • Sklepowisko Bródno, ul. Bazyliańska 1 (Praga Północ),

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wideo
Wróć na warszawa.naszemiasto.pl Nasze Miasto