Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Jak zrobić jajecznicę. Przepis na jajecznicę. Z czym zrobić najlepszą jajecznicę?

Adam Tarski
Jak zrobić jajecznicę. Przepis na jajecznicę. Z czym zrobić najlepszą jajecznicę?
Jak zrobić jajecznicę. Przepis na jajecznicę. Z czym zrobić najlepszą jajecznicę? pixabay.com
Jajecznica to jedno z najprostszych dań jakie tylko możemy sobie wyobrazić. Tymczasem, wiele zależy nie od użytych składników, ale od tego, jak je przygotujemy i połączymy ze sobą. Jak zrobić jajecznicę idealną? Przepisy znajdziecie w tekście poniżej.

jak zrobić jajecznice - Jajecznica angielska

Sekretem tej jajecznicy jest jej kremować i konsystencja, która zakłada, że w jajecznicy nie pojawią się zbyt duże grudki, ani nierówno ścięte fragmenty jajek. W konsystencji jajecznica angielska jest raczej wodnista, wyraźnie bardziej wodnista niż jej amerykańska kuzynka. Co ważne, jajecznica ta nie potrzebuje ani dodatku śmietany, ani mleka do tego, aby uzyskać odpowiednią konsystencję.

Składniki

  • 2 jajka na osobę
  • masło
  • Sól
  • Pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Jajka należy rozbić i rozmieszać wcześniej w osobnym naczyniu. Powinny mieć idealnie gładką konsystencję, a więc zarówno żółtka jak i białko muszą tworzyć idealną emulsję żółtego koloru. Na patelni lub w rondelku rozgrzewamy masło uważając by się nie przypaliło. Wlewamy jajka z dodatkiem szczypty soli i intensywnie mieszamy całość, uważając, by jajecznica nie zaczęła się przypalać lub ścinać nierównomiernie. Jajecznicę ściągamy z gazu i serwujemy zaraz po przyrządzeniu

Jak zrobić jajecznicę - jajecznica na sposób francuski

Składniki

  • 2 jajka na osobę
  • masło
  • Sól
  • Pieprz do smaku
  • Miska
  • Trzepaczka
  • Rondel z gotującą wodą

Sposób przygotowania:

Do rondla wlewamy wodę. Jajka wbijamy do miski i stawiamy na rondelek z gotującą się wodą. Jajka należy roztrzepać, czekając, aż zaczną się ścinać. Gdy to nastąpi, dodajemy masło, sól, pieprz do smaku. Jajecznica powinna mieć równomierną konsystencję bez większych grudek i bardzo kremowy, delikatny smak. Serwujemy zaraz po przyrządzeniu.

Jak zrobić jajecznicę po amerykańsku

Jajecznica na sposób amerykański charakteryzuje się dużymi kawałkami ściętych jajek, ma bardziej zwartą konsystencję, jest tylko delikatnie wilgotna. Do jej przygotowania używamy tych samych składników. Ważne jednak, by jajek nie rozbijać zbyt energicznie, możemy doprowadzić do ścięcia się większych kawałków białka czy żółtka zanim cała jajecznica będzie gotowa. Technika ta nie będzie w tym przypadku błędem. Wylewamy jajka równomiernie na patelnie, następnie delikatnie je mieszamy, w taki sam sposób jak podczas robienia francuskiego omletu. Jajecznica powinna być zwarta i znacznie bardziej sucha niż w poprzednich dwóch przepisach.

Z czym zrobić jajecznicę

Przepis na jajecznicę jest kompletny, o ile zawiera jajka, sól i masło. Możemy jednak eksperymentować sami. To,z czym zrobić jajecznicę zależy jedynie od nas. Możemy za bazę uznać szynkę, kiełbasę lub inne mięso, możemy dodać do jajecznicy pomidory, grzyby, szpinak, czy inne dodatki. Ważne, aby zanim połączymy jajka z pozostałymi składnikami, podsmażyć je lub poddusić na patelni. Białko jaj ścina się błyskawicznie i wlewając jajka na patelnię w tym samym momencie, co pozostałe składniki, ryzykujemy, że podsmażą się one nierównomiernie, a nawet wcale.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wideo
Wróć na warszawa.naszemiasto.pl Nasze Miasto