W Banjaluce od maja trwa cykliczna impreza - Banja Fest. W lipcu na talerzach gościła szynka, teraz przyszedł czas na Riblij Fest, czyli festiwal rybny, który odbędzie się 17 i 18 sierpnia.
- Na festiwalu promowane będą owoce morza. W tym nowe danie z karty menu: okoń morski z rusztu, faszerowany masłem z czosnkiem niedźwiedzim, podawany z kaszą bulgur, jarmużem z suszonymi pomidorami, soczewicą i sosem ajvar oraz mule w różnych postaciach, m.in. duszone w pikantnych pomidorach, duszone w białym winie z czosnkiem oraz z szynką prust i rozmarynem - informuje szef kuchni Olaf Michalczyk.
Dodatkową atrakcją Banja Fest jest darmowa degustacja, która odbywa się każdego dnia festiwalu o godzinie 15. - Podczas Riblij Fest do degustacji gości przygotuję caca-danie kuchni bułgarskiej, czyli panierowane w całości małe rybki, w tym wypadku szprotki. Panierka powstaje z mąki kukurydzianej i przypraw oraz drobne kąski - chrupiące niczym frytki - zapowiada Olaf. Do posiłku będzie można zamówić piwo, dobre wino, jak również regionalną rakiję.
Organizatorzy zadbali o to, aby festiwal trwał do białego rana, dlatego od godziny 20 wszyscy goście będą mogli bawić się przy muzyce na żywo. Nie zabraknie także animacji przygotowanych dla najmłodszych uczestników.
Czytaj też: Darmowa woda z kranu w restauracjach? Warszawscy aktywiści przekonują! [ZDJĘCIA]
Zofia Zborowska i Andrzej Wrona znów zostali rodzicami
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?