Konkurs: ciesz się pysznymi i prostymi przepisami. Wygraj egzemplarz książki „Mała wielka uczta"!

W listopadzie na rynku pojawiła się książka „Mała wielka uczta” Pauliny i Michała Stępniów, autorów projektu kotlet.tv, który jest jednym z najpopularniejszych blogów kulinarnych w Polsce. Książka jest zbiorem praktycznych przepisów na dania, które cieszą się dużym powodzeniem. W naszym konkursie możesz wygrać jeden z dwudziestu egzemplarzy!

Paulina – rudowłosa, wiecznie uśmiechnięta i pełna energii kobieta, która odnajduje się w przygotowywaniu słodkości. Michał – wysoki, zdecydowany mężczyzna, obiadowy mistrz z analitycznym umysłem. Połączyła ich miłość zarówno do siebie, jak i do kuchni.

Wspólne przygotowywanie posiłków zawsze sprawiało im ogromną radość, dlatego pewnego dnia postanowili powiązać swoje zamiłowanie do gotowania, fotografowania oraz filmowania, tworząc projekt kotlet.tv. Swoje wieloletnie doświadczenia zawarli w książce „Mała wielka uczta”, która zawiera pomysłowe i łatwe przepisy zgodne z kulinarnymi upodobaniami Polaków.

Zanim powstała książka, każdy przepis został przez Paulinę i Michała dokładnie przemyślany
i zrealizowany w ich domowej kuchni. Sami gotują, fotografują i próbują przygotowanych posiłków. Paulina i Michał kierują się zasadą, że danie musi być ładne, niezbyt skomplikowane i oczywiście smaczne.

Korzystam z domowym przepisów. Takich zapisanych w wielkim zeszycie, na już pożółkłych kartkach. Przepisy mojej Babci, choć zazwyczaj podawane „na oko”, a także te spisane przez Mamę, są aktualne zawsze i tak samo pyszne – pisze na swoim blogu Paulina.

Uwaga, konkurs!

Dla naszych czytelników przygotowaliśmy wyjątkowy konkurs, w którym do wygrania jest egzemplarz książki „Mała wielka uczta”. Co należy zrobić, aby wziąć udział?

1. Zaloguj lub zarejestruj się w serwisie naszemiasto.pl
2.W komentarzu poniżej odpowiedz na pytanie:

Jakie jest Twoje popisowe danie, którym najchętniej zaskakujesz swoich gości?

Na Wasze odpowiedzi czekamy do południa 11 grudnia. O zwycięstwie powiadomimy drogą mailową. Zgłoszenia osób niezalogowanych oraz nie mających wypełnionego w całości profilu nie będą rozpatrywane.

Obecnie Paulina i Michał Stępniowie to jedni z najpopularniejszych blogerów kulinarnych w Polsce. Ich blog kotlet.tv śledzi na Facebooku i YouTube dziesiątki tysięcy fanów. W wolnym czasie podróżują i uprawiają jogging, jednak przede wszystkim spełniają się w roli rodziców Mikołaja i Kacperka.

Regulamin

red

Więcej na temat:

Komentarze

Liczba znaków do wpisania:  4000/4000

Ta strona jest chroniona przez reCAPTCHA i obowiązują na niej polityka prywatności oraz warunki korzystania z usługi firmy Google. Dodając komentarz, akceptujesz regulamin oraz Politykę Prywatności.

11.12.2014, 11:49

Niezbyt wychodzi mi gotowanie, ale jak trzeba to sie staram wezystkimi silami. Najlepiej mi się gotuje z drugą połówka. Co dwie glowy to nie jedna! Naszym popisowym daniem jest... PIZZA. Nie taka typowo włoska. My lubimy sobie 'zjesc' takze nasze cisato ma grubosc nawet i 5cm! :)

11.12.2014, 11:21

Jako, że preferuję zdrowy styl życia i zdrowe jedzenie, moi znajomi, szczególnie męska część zawsze narzekają, że warzywkami na pewno się nie najedzą. Jednak tym daniem zaskoczyłam już wiele osób a mój chłopak je uwielbia. Makaron (koniecznie pełnoziarnisty) z czerwonym pesto, wędzonym łososiem, brokułami i kukurydzą. Jeśli ktoś lubi na słono polecam ser feta, który idealnie się komponuje z wszystkimi składnikami. Danie jest super sycące i jeszcze nigdy nie usłyszałam, by ktoś poprosił o dokładkę (nie, nie dlatego, że nie smakowało :D)

11.12.2014, 02:10

To musi być coś zdrowego i coś pikantnego :) Kasza jaglana po meksykańsku. Kasza mega zdrowa, a dodatki i przyprawy sprawiają, że będzie smakować każdemu. Bardzo szybko się przyrządza. Polecam :) Wystarczy spojrzeć na składniki i myślę, że każdy chciałby spróbować :)
Składniki: cebula, 2 pomidory, 1 papryka, puszka czerwonej fasoli, puszka kukurydzy, łyżka sosu sojowego, połowa piersi z kurczaka (może być bez!), 2 szklanki soku pomidorowego, sól, pieprz, chilli, oregano, kurkuma, przyprawa meksykańska, oliwa.
Dla zainteresowanych bardziej, sposób przygotowania:
Odsączamy fasolę i kukurydzę.
Cebulę siekamy i podsmażamy na oliwie do "zeszklenia".
Paprykę kroimy w kostkę i dodajemy do cebuli. Mieszamy i dalej podsmażamy na wolnym ogniu aż papryka będzie miękka.
Do papryki i cebuli wlewamy 2 szklanki soku pomidorowego i dodajemy pokrojone w kostkę pomidory.
Dodajemy do smaku przyprawy: sól, przyprawę meksykańską, pieprz, chilli, oregano, kurkumę oraz sos sojowy.
W momencie gdy sok zacznie się gotować, wsypujemy 3/4 szklanki suchej kaszy jaglanej i przykrywamy pokrywką. Kasza musi gotować się w soku pomidorowym pod przykryciem ok. 20 minut. W razie potrzeby należy dodać więcej soku pomidorowego.
Pierś z kurczaka kroimy na kawałki i podsmażamy na innej patelni.
Gdy kasza będzie już miękka, dodajemy do całej potrawy pierś, kukurydzę i fasolę.
Całość dokładnie mieszamy i w razie potrzeby po raz kolejny przyprawiamy do smaku.
Smacznego! :)

10.12.2014, 23:39

Jako, że mam bzika na punkcie zdrowotności potraw, którymi zaskakuję gości, często podaję im ryby, które są niezwykle bogate w białko, witaminy oraz kwasy Omega 3. W Polsce niestety ryby są niedocenianym produktem, a szkoda, ponieważ wspomagają prawidłowy rozwój organizmu, zmniejszają ryzyko zawału serca i ograniczają ryzyko zachorowań na nowotwory. Zalecanym sposobem ich przygotowania jest pieczenie oraz gotowanie na parze. Dla moich gości uwielbiam przyrządzać sandacza z migdałami pieczonego w folii aluminiowej przez około 40 minut w 200°C. Sandacza skrapiam sokiem z cytryny, oprószam solą i pieprzem, a w środku nacieram masłem i tymiankiem oraz faszeruję marchewką. Nacinam rybkę i w te nacięcia wkładam migdały. Po upieczeniu sandacz smakuje wyśmienicie!

10.12.2014, 14:40

Nawet najbardziej wymagające kubki smakowe zostają podbite przez moją roladę cielęcą z kurkami! Rozbijam mięso jak na sznycle i dodaję do niego farsz złożony z kurek, pora, cebuli, wina, śmietany i resztek mięsa. Całość doprawiam solą oraz pieprzem i zawijam w folię. Po ok. 80 minutach gotowania wyjmuję to cudo i kroję na równe porcje. Następnie zaczyna się prawdziwa magia - uwielbiam patrzeć, gdy goście delektują się moim popisowym daniem :) Buźki same im się śmieją, a ja jestem wówczas przeszczęśliwy, że mogłem wywołać u nich ogromne wrażenie.

10.12.2014, 11:36

Moim popisowym daniem jest rolada wieprzowa ze schabu z żurawiną i wędzonym boczkiem. Ten mój autorski przepis spodobał się pani Ewie Wachowicz, która zaprosiła mnie do wspólnego przygotowania tego dania w 111 odcinku programu Ewa gotuje. Nie jest pracochłonny, a efekt smakowy doskonały.

09.12.2014, 20:42

Moim popisowym daniem jest pierś kaczki z wiśniami. Pozostawia ona niesamowite wrażenie kulinarne wśród zaproszonych gości. Jest ona niesamowicie krucha i soczysta, ponieważ na noc zostawiam ją w marynacie z miodu. Z pewnością podam tę kaczkę 25 grudnia, ponieważ wówczas wpada do mnie rodzina, która już wcześniej pyta czy podczas Bożego Narodzenia na stole pojawi się to wyśmienite danie. Nie jest ono trudne w przygotowaniu, można je dowolnie modyfikować. Osobiście do soku, którym polewam kaczkę, dodaję korzenne aromaty typu goździki i cynamon, które jednoznacznie kojarzą się ze świętami.

09.12.2014, 15:20

Kurczak po królewsku! Efekt wow przy minimum wysiłku i czasu. Wszystko ląduje po kolei w patelni: podudzia, rodzynki, suszone śliwki, marchew, seler, pietruszka, na to sos chili słodko-pikantny a na samą górę połówki gruszek. Duszę wszystko razem 45 min. Jako dodatek wystarczy ryż. Porcja jest mega. Dokładki gwarantowane

09.12.2014, 10:28

Moim popisowym daniem są chrupiące zapiekanki caprese z pesto z ciągnącym się serem. Jest to wyjątkowo łatwe i efektowne danie, które pokocha każdy. Bułeczki przekrawamy na pół. Na jednej połówce układamy plasterki pomidorów i mozarelli, doprawiamy solą pieprzem. Drugą połówkę smarujemy wcześniej przygotowanym pesto (zmiksowana bazylia, ząbek czosnku, orzeszki pini bądź pestki dyni, parmezan, oliwa z oliwek, sól, pieprz). Wkładamy do piekarnika, aż ser się roztopi, a pieczywko zrobi się chrupiące! Idealne na spotkania ze znajomymi i parapetówki. Pycha polecam i małym i dużym. Pozdrawiam.

08.12.2014, 12:30

Moim popisowym daniem jest karkówka z warzywami a specjalnie dla mojej kochanej córki pierś z kurczaka, niby prosta rzecz a ze stołu znika pierwsza. Jest bardzo prosta do przygotowania.Ale przepisu nie podam bo już nie będzie moim popisowym daniem :) Oprócz tego uwielbiam robić przeróżne desery które moja córka uwielbia najbardziej.

08.12.2014, 10:18

Cześć! Kompletnie nie umiem gotować! Hm, ewentualnie zrobię czasami jajecznicę, albo o, tosty - tym to każdy się zajada. Fajnie by było zabrać się porządnie za gotowanie i zrobić przyjaciołom niespodziankę, ugotować coś super - tutaj przydałaby mi się ta książka. :)

07.12.2014, 18:21

Lubie na kazda impreze wymyslac cos innego. Ostatnio moj synek na swoje urodziny zrobil parowke w ksztalcie serduszka z jajkiem sadzonym w srodku. Ta mala przystawka przebil wszystkie moje dania.

07.12.2014, 17:30

Moim popisowym daniem w okresie zimowym jest golonka pieczona z pure selerowym i kapustą zasmażoną.

07.12.2014, 10:25

Jakie jest moje popisowe danie? :O Matko. Serio to myślałam, że walczę o tę książkę, żeby się nauczyć robić popisowe dania! Jestem kompletną łamagą w kuchni, przyznaję się bez bicia. Jeśli ktoś nie nauczy mnie gotować lub jeśli sama nie posiądę tej umiejętności-przykładowo przez czytanie takich napewnopraktycznychksiążek jak ta- to w przyszłości mój mąż umrze z głodu (choć istnieje opcja, że nie będę go mieć lub on sam będzie kucharzem). :) A wtenczas moje gotowanie to nie jest "sztuka" tylko odtwarzanie gotowców. Nie chcę być takim nieudacznikiem kulinarnym, bo uważam, że pichcenie to fajna rzecz, naprawdęnaprawdę! Każdy z nas lubi porządnie zjeść, a jeśli jeszcze samemu coś solidnego się przygotuje to odnosi się sukces i satysfakcję podwójną. Ja bym miała poczwórną gdyby mojej rodzinie udało się kiedyś zjeść cały posiłek przygotowany przeze mnie bez wyrzucania go przez okno :D

07.12.2014, 09:45

Hej. Ja to lubie sobie pichcic, nie ma to jak przez rzoladek do serducha. Najwazniesze, zeby smakowalo. Ostatnimi czasy moim popisowym daniem jest, moze nieco proste i malo fenomenalne ale podbijające nie jedno juz podniebienie są placuszki z piersia z kurczaka. Receptura bardzo prosta. Piers kroimy w drobna kostke, nastepnie dochodzi papryka, ieczarki i ser zolty. Wszystko to scalamy dorzucajac dwa rozklocone jajka i pare lyzek maki. Troszke oleju i przyprawy wedlug uznania i gustu, calosc koronujemy posiekana natka pietruszki. Smazymy i wszyscy lokatorzy wylaniaja sie z pokoju... ja podajexz ryzem i sosem piczeniowym, jednak to rzecz gustu :) Smacznego, pozdrawiam. :)

07.12.2014, 09:40

Ulubionym daniem moim, mojej rodziny i moich znajomych jest kaczka nadziewana jabłkami(najlepsze są Renety). Tajemnicą jej smaku oprócz jabłek są przyprawy z przewagą majeranku, nacieram jej brzuszek, nóżki i skrzydełka i zostawiam na noc w lodówce do zmacerowania. Kolejnego dnia układam jej w brzuszku jabłuszka i ceruję umiejętnie,by szwy nie puściły w trakcie pieczenia. Piekę w rękawie mniej więcej tyle czasu ile waży kaczka, a potem już serwuję na stół i zachwycam się promiennymi uśmiechami bliskich.Kaczka znika w mgnieniu oka wycmoktana do szpiku kości ;)

06.12.2014, 17:44

Moje popisowe danie to zwykła-niezwykła zupa dyniowa :) Koniecznie wywar z prawdziwych warzyw (nie z kostki!), w tym 4 marchewki, podsmażona na oliwie cebula, do tego liść laurowy i ziele angielskie na początku gotowania. Najlepsza dynia hokkaido (można gotować i jeść ze skórką) lub inna o intensywnym kolorze dyniowym, no i świeży imbir, gałka muszkatołowa, świeżo zmielony pieprz, sól morska i sporo czosnku na końcu. Miksuję wszystko, z pozostałymi warzywami, można dodać trochę słodkiej śmietanki. Zupę ostatnio podałam ze startym serem cheddar, pestkami z dyni prażonymi na suchej patelni i grzankami, wszystko skropione olejem z pestek dyni. Mmmmm........ :)

06.12.2014, 10:57

Moi goście uwielbiają zajadać się pierogami. Brzmi to banalnie, ale wcale takie nie jest. Zawsze dostają oni wybór pierogów różnego rodzaju, i dlatego zawsze czują się wyjątkowi. Bo przecież każdy znajdzie coś dla siebie: mogą poprosić zarówno o klasyczne ruskie okraszone smażoną cebulką, dla mięsożerców mam sycące pierogi z mięsem i dodatkiem pieczarek, dla fanów delikatnych smaków znajdą się pierogi ze szpinakiem, ricottą i fetą czy mozzarellą i pysznym sosem pomidorowym... A że lubię eksperymenty w kuchni to czasem goście trafią na niecodzienną mieszankę smaków zamkniętą w tak dobrze znanym im cieście.
Może to nie danie stricte "popisowe", ale smakuje mistrzowsko i goście zawsze proszą o więcej.

05.12.2014, 22:21

Witam
Osoby które goszczę w domu wprost zajadają się moim popisowym daniem którym są : 'Domowej roboty sajgonki' podawane z własnoręcznie robionym sosem, lub takim kupnym smakują wprost wyśmienicie. Goście zawsze wychodzą syci i zadowoleni. :)

05.12.2014, 19:26

Witam
A ja mogę się pochwalić następującym daniem popisowym Łosoś w ze szpinakiem w cieście francuskim z sosem andaluzyjskim a do sporządzenia będziemy potrzebować następujących składników: Łosoś ok 400g, szpinak liście mrożony 400g, cebula 100g, sól pieprz czosnek 3 ząbki, śmietana 100ml, masło , ciasto francuskie 1 opakowanie, oraz majonez kechup i trochę soku z cytryny do sporządzenia sosu, 1 jako :0 szpinak smażymy z cebulka na masełku przyprawiamy sola pieprzem i wyciskamy czosnek i dodajemy śmietankę i czekamy do aż będzie szpinak miękki . Z ryby ściągamy skórę i robimy kieszeń. Do kieszeni wkładamy wystudzony szpinak. Łososia zawijamy w ciasto francuskie i smarujemy je rozmieszanym jakiem . pieczemy w nagrzanym piekarniku w temperaturze 190 stopniach przez 30-40 minut :0 Polecam jeść na ciepło z miksem sałat z pomidorem i ogórkiem ;0

05.12.2014, 14:19

Oto główne popisowe danie, może nie jest to skomplikowane, ale urok tkwi w prostocie:

1. Sałatka z gotowanych brokuł, sera feta pokrojonego w kostkę, prażonego na patelni słonecznika i odrobina jogurtu naturalnego z dodatkiem świeżo mielonego pieprzu :)
2. Drugim daniem, bardziej słodkim poczęstunkiem jest blok czekoladowy z kotlet.tv. Słodki kawałek z bakaliami zaspokoi nawet największego łasucha :)

05.12.2014, 14:02

Witam:-)
W odpowiedzi na pytanie konkursowe mam trzy swoje popisowe dania:
1)PIERWSZE:PLACUSZKI PO KOCIEWSKU: pierś z kurczaka połączona z przyprawami, tartym serem, natką pietruszki, pieczarkami
2)DRUGIE:KROKIETY Z NIESPODZIANKĄ: ciasto naleśnikowe z farszem z kapusty kiszonej, kiełbasą, pieczarkami,serkami topionymi, keczupem.
3)NIEBIAŃSKA ROZKOSZ: kruche herbatnikowe ciasto połączone z krakersami, masą krówkową, masą budyniową, dżemem, śmietana i prażonymi migdałami

05.12.2014, 13:55

Danie popisowe- brak.
umiejętności kulinarne- znikome.
co zrobić w takiej sytuacji, gdy przychodzą znajomi?- do jedzenia sałatka "krabowa" z paluszków krabowych, koperku i kukurydzy; na deser najszybszy sernik świata- zmielony ser twarogowy na herbatnikach i polany czekoladą.
misja na przyszłość- nauczyć się gotować! :)

05.12.2014, 13:32

Moim popisowym daniem jest tarta z kruchego ciasta nadziewana farszem z kaszy gryczanej zmieszanej z białym serem i cebulką a na górę kładę w zależności od sezonu - smażone rydze albo boczniaki. Całość zalewam masą jajeczną z dodatkiem sera gorgonzola i chedar ;) Po upieczeniu na talerzu robię zygzaki z musu z selera i pietruszki.

Tarta zawsze wychodzi nieziemsko pysznie pachnąca i smakująca każdemu ;)) polecam jako dodatek sałatkę ze świeżych warzyw na Rukoli polane dresingiem miodowo musztardowym z posypką uprażonych orzechów i dyni ;))

Połączenie kaszy gryczanej z białym serem i cebulką to przysmak wywodzący ze strony południowo - wschodniej Polski , gdzie się wychowałam;)

05.12.2014, 08:59

Sałatka kabanosowa - kilka bardzo prostych składników, które po połączeniu i wymieszaniu z sosem (stworzony także z kilku łatwych komponentów) daje efekt powalający na kolana niejednego smakosza. Jeszcze się nie zdarzyło, by po wizycie gości ktoś nie zapytał o przepis :)

Jeśli uważasz, że któryś z komentarzy łamie regulamin, to wyślij nam link do tego artykułu na pomoc@naszemiasto.pl

Wybrane dla Ciebie

Powiązane

Więcej na temat:

Wykryliśmy, że nadal blokujesz reklamy...

To dzięki reklamom możemy dostarczyć dla Ciebie wartościowe informacje. Jeśli cenisz naszą pracę, prosimy, wyłącz Adblock na naszej stronie.

Dziękujemy za Twoje wsparcie!

Jasne, chcę odblokować
Przycisk nie działa ?
1.
W prawym górnym rogu przegladarki znajdź i kliknij ikonkę AdBlock. Z otwartego menu wybierz opcję "Wstrzymaj blokowanie na stronach w tej domenie".
krok 1
2.
Pojawi się okienko AdBlock. Przesuń suwak maksymalnie w prawą stronę, a nastepnie kliknij "Wyklucz".
krok 2
3.
Gotowe! Zielona ikonka informuje, że reklamy na stronie zostały odblokowane.
krok 3