Konkurs. Wygraj poradnik "Alkaliczny styl życia" [KONKURS ZAKOŃCZONY]

Kinga Czernichowska

Ponad 70% procent osób czytających ten tekst ma zakwaszony organizm. Beata Sokołowska w książce „Alkaliczny styl życia” pokazuje, jak zmienić swoje nawyki.
 Materiały prasowe

Beata Sokołowska, „Alkaliczny styl życia
Premiera: 6 maja 2015
Wydawnictwo: Muza SA
Cena detaliczna: 29,90 zł
Liczba stron: 304 + 16 stron książeczki
Oprawa miękka

Brak równowagi pH wpływa negatywnie na nasze samopoczucie, powoduje otyłość, może być przyczyną nowotworów. Poradnik "Alkaliczny styl życia" miał swoją premierę już 6 maja. Dowiemy się z niego, jak odzyskać radość życia dzięki zdrowemu odżywianiu.

Zła dieta, stres, nadmiar używek i brak ruchu – wszystko to powoduje, że naszemu organizmowi bardzo trudno utrzymać równowagę pH, która odpowiada za dobry stan zdrowia. Dla prawidłowego funkcjonowania organizmu potrzebujemy zarówno produktów zasadowych, jak i kwasowych. Problem jednak w tym, że to, co spożywamy, w przeważającej części jest kwasotwórcze. Nasz organizm zakwaszają produkty z supermarketów, gazowane napoje, słodkie przekąski, kawa i herbata. W kwasowości nie chodzi oczywiście o smaki produktów, ale wpływ ich pH na nasz metabolizm. Cytryna na przykład pomimo kwaśnego smaku, ma alkalizujący wpływa na nasz organizm. Powinniśmy zatem świadomie komponować nasze posiłki.

Alkaliczny styl życia nie oznacza drakońskich wyzwań. Dla przykładu: jeśli zjadamy czerwone mięso i wagowo zrównoważymy je porcją brokułów czy kalafiora, to nasz posiłek utrzyma równowagę kwasowo-zasadową. Ale jeśli tę samą porcję mięsa zjemy z ziemniakami, lub pieczywem, w niewielkim towarzystwie zasadowych warzyw, a na koniec jeszcze popijemy posiłek colą lub wypijemy czarną herbatę bądź kawę, to otrzymamy wybitnie zakwaszający posiłek.

Alkaliczny styl życia wybrali już między innymi Bill Clinton, Demi Moore czy Jeniffer Aniston. Rewolucyjny pomysł na zachowanie zdrowia i kondycji, daleki od katorżniczych wyzwań, staje się coraz popularniejszy także w Polsce.

Alkaliczny styl życia nie jest dietą to świadomy tryb życia, który pomoże nie tylko zrzucić kilka zbędnych kilogramów, lecz także poprawić samopoczucie i zdecydowanie poczuć się młodziej.

Beata Sokołowska opowiada o swoich osobistych doświadczeniach i drodze, jaką przeszła, zmieniając styl życia. Uczy, jak ułożyć zdrowy jadłospis, jak zmotywować się do zmian, i zachęca, jak o siebie zadbać.

„Alkaliczny styl życia“ to praktyczny przewodnik, który pomoże w podejmowaniu codziennych decyzji i ułatwi realizację postanowień. Na końcu poradnika czytelnicy mogą znaleźć specjalnie przygotowaną listę zdrowych zakupów.

Beata Sokołowska jest z wykształcenia psychologiem zdrowia. Od wielu lat interesuje się wpływem odżywiania na jakość życia i propagowaniem produktów alkalizujących. Jej motto to „równowaga we wszystkich sferach życia“. Jest autorką polskiego terminu alkaliczny (od ang. alkaline). Prowadzi niezwykle popularny blog alkalicznystylzycia.blogspot.com, który miesięcznie odwiedza 30 tysięcy fanów.

Zwycięzcy: partyklezon, Dobradroga, Basiawka

KONKURS

Do rozdania mamy trzy egzemplarze książki "Alkaliczny styl życia". Napiszcie w komentarzu pod tym tekstem przepis na posiłek, w którym dominować będą produkty o odczynie alkalicznym/zasadowym. Autorów najciekawszych komentarzy nagrodzimy książkami. Macie czas do 10 czerwca do godz. 23.59. Następnego dnia w treści tego konkursu podamy nicki zwycięzców. Szczęśliwców prosimy o wysłanie maila do 12 czerwca na adres: kinga.czernichowska@polskapress.pl (w treści wpiszcie swoje imię i nazwisko oraz adres zamieszkania, w tytule maila "PIERWSZE DAMY"). Będziemy brać pod uwagę tylko komentarze zarejestrowanych użytkowników.

Zapraszamy także do śledzenia nas na fanpage-u Książki i konkursy MM Wrocław

Wideo

polecane: "Bez ściemy" o prawnikach

Więcej na temat:

Komentarze

Liczba znaków do wpisania:  4000/4000

Ta strona jest chroniona przez reCAPTCHA i obowiązują na niej polityka prywatności oraz warunki korzystania z usługi firmy Google. Dodając komentarz, akceptujesz regulamin oraz Politykę Prywatności.

10.06.2015, 23:14

danie obiadowe:
pierś kurczaka przyprawiona (najlepiej zamarynowana na noc): sól, pieprz, podprażony kumin i kolendra rozgnieciona na pył, trochę miodu, nieco cytryny, nieco powideł śliwkowych), upieczona
kalafior (świeży lub mrożony), upieczony (sól, dobry olej), polany tahiną (najlepiej zrobić samemu- zemleć ziarenka podprażonego sezamu, łyżeczka oleju, nieco soku z cytryną, sól)
sałatka:
zielenina (sałata, pekinka, szpinak, roszponka, endywia, cykoria etc.)
orzeszki- np. pistacje, nerkowce, niesolone
sezam podprażony
ogórek ze skórką
kukurydza
melon
rzodkiewka
feta lub jakiś serek biały, który można pokroić
avocado
dressing: dobry olej, nieco musztardy, cytryna, sól, pieprz, odrobina miodu
rwiemy, kroimy w dużą kostkę, mieszamy i skrapiamy
jemy ze smakiem
wracamy do dania często :)
smacznego

09.06.2015, 21:56

Proste i bardzo dobre : Młodą pokrojoną kapustę gotuję z przyprawami: ziele angielskie, kurkuma, siemię lniane, listek laurowy, pieprz, sól, papryczka chili. Dodaję kilka suszonych pomidorów i w połowie gotowania 10 dag kaszy jaglanej.Kiedy wszystko jest już miękkie dorzucam posiekany koperek , listki młodej pokrzywy i łyżkę jogurtu naturalnego. Naprawdę smaczne, polecam ;)

09.06.2015, 20:10

Mój ulubiony - prosty, wyśmienity, absolutnie na czasie, błyskawiczny obiad:

1) Kasza jaglana ugotowana na sypko (3/4 szklanki kaszy, 1 i 1/2 szklanki wody - gotujemy pod przykryciem, na małym ogniu, do odparowania całej wody)
2) Zielone szparagi (pokrojone w 2 centymetrowe kawałki, wrzucamy na skropioną oliwą patelnie, podsmażamy kilka minut na dużym ogniu (nie za długo, mają być chrupiące!), posypujemy świeżo zmielonym pieprzem, solą i skrapiamy na sam koniec cytryną)
3) Kiełki lucerny, zmieszane z nitkami startego, surowego buraka, posypane wyprażonym czarnym sezamem, delikatnie posypane zieloną pietruszką, solą oraz sokiem z cytryny.


Smacznego!

09.06.2015, 20:07

Sałatka wspaniała: 2-3 garście liści szpinaku, 2 garście rukoli, pomidorki suszone (cały słoiczek), cieciorka (szklanka), 2 garście ziaren- słonecznik, sezam, dynia ew. pieczona, zgrillowana lub wędzona pierś kurczaka lub indyka (200g). Zieleninę porwać lub pociąć, pomidorki i pierś drobiową pokroić na mniejsze kawałki (wg. uznania), cieciorkę ugotować- składniki te delikatnie wymieszać wraz z uprażonymi ziarnami. Oliwę z pomidorków wymieszać z ziołami - bazylia, oregano i octem balsamicznym. Pokropić przed jedzeniem. Czasem dodaję do sałatki jeszcze kaszę jaglaną i wtedy mam danie obiadowe. To prawdziwa uczta nie tylko w domu ale i w pracy, nie trzeba podgrzewać. Robi się szybko, je z przyjemnością. No i przez kolejne 4-5 godzin nie chcę się nic podgryzać. Smacznego!

09.06.2015, 20:01

Sałatka wspaniała: 2-3 garście liści szpinaku, 2 garście rukoli, pomidorki suszone (cały słoiczek), cieciorka (szklanka), 2 garście ziaren- słonecznik, sezam, dynia ew. pieczona, zgrillowana lub wędzona pierś kurczaka lub indyka (200g). Zieleninę porwać lub pociąć, pomidorki i pierś drobiową pokroić na mniejsze kawałki (wg. uznania), cieciorkę ugotować- składniki te delikatnie wymieszać wraz z uprażonymi ziarnami. Oliwę z pomidorków wymieszać z ziołami - bazylia, oregano i octem balsamicznym. Pokropić przed jedzeniem. Czasem dodaję do sałatki jeszcze kaszę jaglaną i wtedy mam danie obiadowe. To prawdziwa uczta nie tylko w domu ale i w pracy, nie trzeba podgrzewać. Robi się szybko, je z przyjemnością. No i przez kolejne 4-5 godzin nie chcę się nic podgryzać. Smacznego!

09.06.2015, 09:06

To ja także podzielę się moim ulubionym alkalicznym przepisem na kotlety z zawartością kaszy jaglanej :)

Składniki:
główka kalafiora
150 g ugotowanej kaszy jaglanej
50 ml sezamu
50 ml (lub mniej) dobrego oleju
kawałek imbiru starty na tarce (około 3 cm)
skórka otarta z połowy cytryny (cytrynę należy najpierw wyparzyć!)
szczypta chili lub ostrej papryki
duża garść posiekanej kolendry albo natki pietruszki
sól do smaku

Kalafiora dzielę na różyczki i gotuję w osolonej wodzie. Następnie studzę go i praską do ziemniaków rozgniatam na drobne kawałki, a włąsciwie niemal na puree.

Dodaję pozostałe składniki i wszystko mieszam na jednorodną masę. Lepię małe pulpeciki, które lekko spłaszczam i smażę na złoto na patelni. W wersji jeszcze zdrowszej idealnie pieką się także w piekarniku!

Są naprawdę pyszne! Smacznego!

P.S. Dzięki kolendrze i skórce cytryny mają delikatnie orientalny smak i nie trzeba już żadnych więcej przypraw dodawać :)

08.06.2015, 23:01

Ulubione kotlety ;) Na patelni zeszklić cebulę, dodać startą marchewkę( musi się dusić aż zmieni kolor na jaśniejszy), zielony groszek. Połączyć z wcześniej ugotowana kaszą gryczaną, jajkiem , kurkumą , zielona pietruszką, bazylią, tymiankiem, pieprzem i solą.Formować niewielkie kotleciki , obtaczać w mące i smażyć na zloty kolor. Można też piec w piekarniku. Podawać z sałatą lub inna surówką.Dobre na ciepło i też na zimno. ;)

08.06.2015, 22:43

A ja lubię wykorzystywać sezonowe produkty i akurat teraz królują: truskawki wiec:
Budyń kokosowy w 100% zasadowy
Chia (4-5 łyżek) zalać
3/4 szklanki mleka kokosowego/roślinnego
Miodem można dosłodzić ale niekoniecznie
Zostawić na noc a przynajmniej na parę godzin w lodowce
Truskawki (garść) pokroić i posypać budyń cudny lub rozgnieść i wymieszać z budyniem wyjętym z lodówki
Położyć pare listków mięty i zajadać
Smacznego

08.06.2015, 22:30

Polecam przepis na przepyszne GOŁĄBKI Z KASZY GRYCZANEJ I RYŻU
1 główka kapusty włoskiem
10 dag ryżu basmati
10 dag kaszy gryczanej 1,2 kg cebuli
3 jajka
1 łyżka oliwy z oliwek
1/3 łyżeczki sproszkowanego imbiru
1/2 łyżeczki kozieradki
szczypta kurkumy
1 łyżka majeranku
1/2 łyżeczki sproszkowanego kminku
1 łyżeczka bazyli
sól i pieprz do smaku
2 szklanki bulionu bez glutaminianu sodu
1 cebula do sosu i dwie łyżeczki koncentratu pomidorowego
Liście kapusty obgotować. Kaszę i ryż ugotować na sypko. Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na oliwie z oliwek, wymieszać z kaszą ryżem jajkami i przyprawami. Faszerować kapustę, zawijać jak gołąbki i ciasno układać w garnku. Zalać bulionem, dodać cebulę i gotować ok 1 godziny a na koniec dodać koncentrat i doprawić solą i pieprzem. Świetnie smakują z miksem sałat
Smacznego !!

Jeśli uważasz, że któryś z komentarzy łamie regulamin, to wyślij nam link do tego artykułu na pomoc@naszemiasto.pl

Wybrane dla Ciebie

Powiązane

Wykryliśmy, że nadal blokujesz reklamy...

To dzięki reklamom możemy dostarczyć dla Ciebie wartościowe informacje. Jeśli cenisz naszą pracę, prosimy, odblokuj reklamy na naszej stronie.

Dziękujemy za Twoje wsparcie!

Jasne, chcę odblokować
Przycisk nie działa ?
1.
W prawym górnym rogu przegladarki znajdź i kliknij ikonkę AdBlock. Z otwartego menu wybierz opcję "Wstrzymaj blokowanie na stronach w tej domenie".
krok 1
2.
Pojawi się okienko AdBlock. Przesuń suwak maksymalnie w prawą stronę, a nastepnie kliknij "Wyklucz".
krok 2
3.
Gotowe! Zielona ikonka informuje, że reklamy na stronie zostały odblokowane.
krok 3