Kumaryna - właściwości

Kumaryna to substancja, o której mówi się rzadko, jeśli w ogóle. Co warto wiedzieć o jej właściwościach?
 abcZdrowie

Zapach wanilii połączony z subtelną wonią świeżego siana oraz lekko piekący smak to charakterystyczne cechy kumaryny – naturalnej substancji, występującej w niektórych roślinach. Szczególnie duże ilości kumaryny znajdują się w cynamonie. Co warto wiedzieć o tej stosunkowo mało znanej substancji chemicznej?

Jak działa kumaryna?

Kumaryna to substancja, która z łatwością rozpuszcza się w tłuszczach, eterze i alkoholu, co oznacza, że jej absorpcję w organizmie przyspiesza spożycie napojów alkoholowych i tłustych potraw. Najwięcej kumaryny zawiera cynamon, a z produktów spożywczych – pierniki i inne ciasta z cynamonem, herbata cynamonowa oraz płatki śniadaniowe z dodatkiem tej przyprawy.

Mimo iż kumaryna wykazuje działanie przeciwobrzękowe i rozkurczowe, nie znalazła szerokiego zastosowania w przemyśle farmaceutycznym ze względu na działanie toksyczne, jakie posiada, gdy jest przyjmowana w dużych dawkach. W niewielkich ilościach jest dodawana do leków o właściwościach przeciwzakrzepowych, które budową przypominają witaminę K. Kumaryna jest również wykorzystywana do barwienia alkoholu i maskowania zapachu wyrobów przemysłowych.

Badania naukowe dowiodły, że kumaryna spożywana w dużych ilościach może powodować marskość wątroby lub nawet raka wątroby. Z tego właśnie powodu należy zachować umiar w jej przyjmowaniu.

Jaki cynamon wybrać?

Kupując opakowanie cynamonu, nie zastanawiamy się, skąd pochodzi ta aromatyczna przyprawa. Wykazanie zainteresowania tą kwestią leży jednak w naszym interesie, ponieważ niektóre odmiany cynamonu zawierają mniej kumaryny niż pozostałe. Łatwo dostępny w Polsce i stosunkowo tani cynamon „cassia” ma w sobie najwięcej kumaryny. Dla porównania, droższy cynamon cejloński zawiera mniej kumaryny, dzięki czemu jego spożycie jest bezpieczniejsze dla zdrowia. Przed zakupem warto spojrzeć zarówno na kraj pochodzenia cynamonu, jak i zawartość kumaryny w produkcie.

Dawkowanie kumaryny

Nieograniczone spożywanie cynamonu, a co za tym idzie – kumaryny, może mieć dramatyczne skutki dla całego organizmu, dlatego tak ważne jest rozsądne dawkowanie tej przyprawy. Naukowcy wykazali, że dla osoby dorosłej bezpieczną dzienną dawką kumaryny jest 0,1 mg na kilogram masy ciała. Na wszelki wypadek warto ograniczyć spożycie cynamonu do jednej porcji w tygodniu, aby mieć pewność, że kumaryna znajdująca się w tej przyprawie nie zaszkodzi zdrowiu.

Cynamon w diecie dziecka

Obecnie cynamon jest dodawany do wielu produktów spożywczych: ciastek, deserów mlecznych i płatków śniadaniowych. Pokarmy tego typu są lubiane przez dzieci, a rodzice bez wahania karmią nimi maluchy, uznając je za smaczne i wartościowe. W rezultacie niektóre dzieci spożywają je codziennie, nawet kilka razy na dobę. Gdy do organizmu dziecka dostają się zbyt duże ilości kumaryny, należy liczyć się z ryzykiem wystąpienia poważnych problemów zdrowotnych, między innymi w obrębie wątroby. Dla młodego, rozwijającego się organizmu tak znaczne obciążenie może mieć dramatyczne skutki.

Cynamon to jedna z najbardziej popularnych przypraw. Najczęściej dodaje się go do deserów i egzotycznych dań na bazie mięsa. Cynamon uchodzi za sprzymierzeńca osób odchudzających się, ponieważ pobudza przemianę materii. Warto jednak pamiętać, że nadmierne spożycie cynamonu jest niewskazane w związku z zawartością kumaryny, która w wysokim stężeniu może spowodować uszkodzenie wątroby i jej schorzenia. Toksycznego działania kumaryny można na szczęście uniknąć, wybierając cynamon o niższej zawartości tej substancji i ograniczając spożycie tej przyprawy.

Wsparcie redakcyjne od:

abcZdrowie.pl

Więcej na temat:

Komentarze

Liczba znaków do wpisania:  4000/4000

Ta strona jest chroniona przez reCAPTCHA i obowiązują na niej polityka prywatności oraz warunki korzystania z usługi firmy Google. Dodając komentarz, akceptujesz regulamin oraz Politykę Prywatności.

11.10.2017, 16:32

jak do tej pory wykazano zły wpływ kumaryny na szczury,ale nie ma badań potwierdzających jej szkodliwość na człowieka więc straszenie nią to tylko plotki. Jest wiele związków szkodzących szczurom a nie mających złego wpływu na zdrowie człowieka.nie dajmy się zwariować.

Jeśli uważasz, że któryś z komentarzy łamie regulamin, to wyślij nam link do tego artykułu na pomoc@naszemiasto.pl

Wybrane dla Ciebie

Powiązane

Więcej na temat:
Więcej na temat:
Więcej na temat:
Więcej na temat:
Więcej na temat:
Dodaj ogłoszenie

Wykryliśmy, że nadal blokujesz reklamy...

To dzięki reklamom możemy dostarczyć dla Ciebie wartościowe informacje. Jeśli cenisz naszą pracę, prosimy, wyłącz Adblock na naszej stronie.

Dziękujemy za Twoje wsparcie!

Jasne, chcę odblokować
Przycisk nie działa ?
1.
W prawym górnym rogu przegladarki znajdź i kliknij ikonkę AdBlock. Z otwartego menu wybierz opcję "Wstrzymaj blokowanie na stronach w tej domenie".
krok 1
2.
Pojawi się okienko AdBlock. Przesuń suwak maksymalnie w prawą stronę, a nastepnie kliknij "Wyklucz".
krok 2
3.
Gotowe! Zielona ikonka informuje, że reklamy na stronie zostały odblokowane.
krok 3