Składniki:
- 75 dkg. kapusty kiszonej
- 2 litry wody
- 1 spora cebula
- 5 dkg. grzybów suszonych
- 80 dkg. schabu z kością
- 25 dkg. włoszczyzny
- ząbek czosnku, sól, pieprz
Przygotowanie:
Umyte grzyby moczymy w niewielkiej ilości gotowanej wody, gotujemy i kroimy w paski.
Mięso myjemy, włoszczyznę obieramy i myjemy.
Schab gotujemy z włoszczyzną. Miękkie mięso wyjmujemy, oddzielamy od kości i kroimy na porcje.
Obraną cebulę drobno kroimy i dusimy z przesiekaną kapustą (skropic lekko wywarem z grzybów).
Porcje schabu i pokrojone grzyby łączymy z kapustą i wywarem, doprawiamy pieprzem i roztartym z solą czosnkiem. Zagotowywujemy.
Podajemy z ziemniakami z wody.
Dyrektor Zamku Królewskiego w Warszawie przyjechał do Leszna
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?