Lody naturalne. Sezonowa moda czy coś więcej?

Kinga Czernichowska

O tym, czy lody naturalne to moda na jeden sezon czy może raczej dążenie do bycia fit na co dzień, rozmawiamy z Moniką Kwiatkowską, dietetykiem i biotechnologiem żywności.
 archiwum Moniki Kwiatkoskiej

Ma być zdrowo i naturalnie. Świeże owoce i bakalie. Bez mleka w proszku, stabilizatorów i konserwantów. Powstaje jednak pytanie, na ile lody naturalne rzeczywiście są zdrowe. Czy mają mniej kalorii niż te przemysłowe? Czy to raczej może moda na jeden sezon. Postanowiliśmy poszukać odpowiedzi na te pytania u eksperta.

Lody naturalne to moda czy już coś więcej?

Ostatnio coraz częściej można zauważyć, że sięgamy po to, co naturalne. Stajemy się bardziej świadomi tego, że natura daje nam to, co najzdrowsze. A stabilizatory i polepszacze mają po prostu zły wpływ na nasz organizm. Z lodami jest dokładnie tak samo. To, że wybierzemy lody naturalne, nie oznacza jednak, że sięgamy po zdrową przekąskę. Nie, one mogą być tak samo kaloryczne jak te przemysłowe.

To znaczy? Ile kalorii trzeba potem spalić?

Wszystko zależy od składników, ale przyjmuje się, że jedna gałka lodów to około 300 kalorii. Ostatnio pojawiły się doniesienia, że lody sprzyjają odchudzaniu. Tłumaczy się to w ten sposób: żeby organizm strawił jedzenie, musi je najpierw ogrzać do temperatury ciała. Po zjedzeniu lodów mielibyśmy ją czerpać z tkanki tłuszczowej. Takie wyjaśnienia mnie jednak nie przekonują. Oznaczałoby to, że moglibyśmy zamrozić cokolwiek innego, np. sok i jeść potem jak lody, a następnie chudnąć. Tak się raczej nie stanie. Jeśli już chcemy się odchudzać, to diety opartej na lodach na pewno nie polecam.

Na co warto zwracać uwagę przy wyborze lodów?

Bardzo istotna jest liczba składników. Dobrze, żeby nie było więcej niż pięć. Muszą to być: jajka, mleko, śmietana, cukier i owoce, ewentualnie czekolada czy bakalie (w zależności od smaku, jaki wybieramy). Jeżeli rzeczywiście decydujemy się na lody naturalne, to zauważymy kawałki świeżych owoców albo bakalii. Warto wybrać też te mniej wodniste lody. Zawierają przeważnie więcej naturalnych składników, choć mogą być bardziej kaloryczne.

A może napis lody naturalne to po prostu wabik na klienta?

Nie sądzę. Jeżeli jakaś lodziarnia szczyci się tym, że ma w swojej ofercie lody naturalne, to te lody powinny być rzeczywiście wytworzone z naturalnych składników. Takie są prawa konsumenta. Jeżeli jest informacja, że są też lody dla osób ze skazą białkową, to nie ma prawa, by zawierały choć odrobinę laktozy. Oczywiście, warto być ostrożnym. Takie osoby powinny obserwować reakcje swojego organizmu.

Jaka może być reakcja po zjedzeniu lodów z dużą ilością barwników?

Wszystko zależy od organizmu. Niektórym one nie szkodzą w znaczący sposób, inni dostaną wysypki na skórze, jeszcze inni mogą mieć po spożyciu takich lodów problemy gastryczne. Lepiej więc mimo wszystko wybierać lody naturalne. Poza tym mają one jeszcze jedną zaletę, chodzi też o walory smakowe. Te z naturalnych składników po prostu smakują lepiej.

Są też lody z probiotykami.

Tak, to prawda. Z czystej ciekawości można spróbować, czemu nie? Ale nie powinny być stałym składnikiem naszej diety. Jeżeli zależy nam na uzupełnieniu probiotyków, to zdecydowanie lepiej kupić jogurt zawierający żywe kultury bakterii.

Jak często możemy pozwolić sobie na porcję lodów?

Nie powinniśmy częściej niż raz w tygodniu. I najlepiej jeść je do godz. 15.00, nie później. Nie ma wtedy jakichś dużych skoków poziomu glukozy. Moim zdaniem zdecydowanie lepiej skusić się na lody po obiedzie, choć tutaj dietetycy mają podzielone zdania. Na pewno zjedzenie loda na pusty żołądek nie będzie dobrym pomysłem. Podobnie jak zastępowanie tradycyjnego obiadu porcją lodów w czasie upałów.

Dziękuję za rozmowę.

rozmawiała
Kinga Czernichowska

Wideo

polecane: "Bez ściemy" o prawnikach

Więcej na temat:

Komentarze

Liczba znaków do wpisania:  4000/4000

Ta strona jest chroniona przez reCAPTCHA i obowiązują na niej polityka prywatności oraz warunki korzystania z usługi firmy Google. Dodając komentarz, akceptujesz regulamin oraz Politykę Prywatności.

07.06.2016, 04:30

Moja rodzina je lody bonano. Pełne smaku i prawdziwy dodatków jak snickersy. Mówili w telewizji źe te.nakładane łopatki są szkodliwe. Włoskie napompowane powietrzem to tylko iluzja. W smaku sam proszek
Spróbujcie nowych kulek bonano. Są pyszne.

17.05.2016, 23:56

Ja próbowałam już róznych lodów, róznych smaków i pozostaję jednak wierna karmelowym Amore Gusto w Polo Markecie. Naprawde sa bardzo smaczne i koniecznie musicie tez spróbować.

Jeśli uważasz, że któryś z komentarzy łamie regulamin, to wyślij nam link do tego artykułu na pomoc@naszemiasto.pl

Wybrane dla Ciebie

Wykryliśmy, że nadal blokujesz reklamy...

To dzięki reklamom możemy dostarczyć dla Ciebie wartościowe informacje. Jeśli cenisz naszą pracę, prosimy, odblokuj reklamy na naszej stronie.

Dziękujemy za Twoje wsparcie!

Jasne, chcę odblokować
Przycisk nie działa ?
1.
W prawym górnym rogu przegladarki znajdź i kliknij ikonkę AdBlock. Z otwartego menu wybierz opcję "Wstrzymaj blokowanie na stronach w tej domenie".
krok 1
2.
Pojawi się okienko AdBlock. Przesuń suwak maksymalnie w prawą stronę, a nastepnie kliknij "Wyklucz".
krok 2
3.
Gotowe! Zielona ikonka informuje, że reklamy na stronie zostały odblokowane.
krok 3