Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Manufaktura Cukierków. Zobacz, jak robiono słodycze w XVII wieku i stwórz własnego lizaka

Redakcja
Manufaktura Cukierków. Zobacz, jak robiono słodycze w XVII wieku i stwórz własnego lizaka
Manufaktura Cukierków. Zobacz, jak robiono słodycze w XVII wieku i stwórz własnego lizaka materiały prasowe
Manufaktura Cukierków postanowiła osłodzić ferie zimowe tym dzieciom, które czas wolny od szkoły spędzają w mieście. Przez cały ten czas, czyli od 30 stycznia do 14 lutego, organizowane będą więc pokazy robienia cukierków i warsztaty, na których będzie można skręcić własnego lizaka.

Manufaktura Cukierków. Zobacz, jak robiono słodycze w XVII wieku i stwórz własnego lizaka

Manufaktura Cukierków słynie z kolorowych, zakręconych słodyczy w rozmaitych kształtach. W lokalu regularnie odbywają się pokazy, podczas których można dowiedzieć się, jak się robi cukierki, a także warsztaty, których uczestnicy tworzą własne lizaki. Nie inaczej będzie w okresie ferii zimowych. Przez cały czas ich trwania, w Manufakturze Cukierków dzieci będą mogły zapoznać się z procesem twórczym pochodzącym jeszcze z XVII wieku, a także same poczuć się jak pracownicy tej kolorowej fabryki słodyczy.

Od 30 stycznia do 14 lutego Manufaktura Cukierków przy ul. Tamka 49 (wejście od ul. Ordynackiej) będzie prowadzić specjalne warsztaty samodzielnego tworzenia lizaków. Dzieci dowiedzą się, jak powstaje słodka masa, a potem własnoręcznie skręcą lizaki w wybranym przez siebie kształcie. Słodkie zajęcia będą startować o pełnych godzinach - od poniedziałku do piątku o 14:00, 15:00, 16:00 i 17:00, w sobotę od 11:00 do 17:00, a w niedzielę od 13:00 do 17:00. Pokazy będą trwać 40 minut. Koszt ukręcenia lizaka to 10 zł.

Atrakcje dla najmłodszych przygotowała również Manufaktura Cukierków na Nowym Świecie. Tam powinny wybrać się dzieci, które chcą dowiedzieć się, jak to się dzieje, że w malutkim cukierku pojawia się dowolny wzór: bałwanka, płatka śniegu czy malinki. Pokazy wytwarzania słodyczy metodą z XVII w. potrwają ok. 40 minut. W tym czasie uczestnicy pokazu zobaczą, jak cukiernicy nadają karmelowej masie smaku, koloru i krok po kroku tworzą wspomniane wcześniej wzorki. Na koniec ciepłych, świeżo wytworzonych słodkości będzie można skosztować. Początek pokazów o każdej pełnej godzinie - od poniedziałku do piątku od 11:00 do 22:00, a w weekendy od 13:00 do 20:00. Udział jest bezpłatny.

Jeśli jesteś zainteresowany patronatem naszemiasto.pl – napisz pod adres [email protected]
Jeśli chciałbyś zrobić projekt niestandardowy z naszemiasto.pl – napisz pod adres [email protected]


emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Filip Chajzer o MBTM

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na warszawa.naszemiasto.pl Nasze Miasto