Michel Moran poleca dla Naszemiasto.pl: Najlepsze przepisy na grilla od doradcy smaku [konkurs]

Sprawdźcie, jakie propozycje na grilla ma dla Naszemiasto.pl Michel Moran.

Właśnie zakończyła się kolejna edycja „Pogotowia kulinarnego Michela Morana”. Internauci mogli dzielić się tym, co mają w swojej lodówce, zamieszczając wpis na tablicy lub publikując zdjęcie. Już po kilku chwilach dostawali odpowiedź, jak z podanych składników stworzyć pyszne danie godne kulinarnego mistrza. Ekspertem był Michel Moran, który jest autorem "Doradcy smaków", a także kontynuacji tego bestsellera.

Poprzednia książka Michela Morana „Doradca smaku” opublikowana w 2014 roku cieszy się ogromnym zainteresowaniem miłośników dobrej kuchni. Na fali popularności kulinarnego poradnika znany kucharz przygotował kontynuację z całkiem nowymi i oryginalnymi przepisami, które podzielone zostały na trzy praktyczne kategorie: proste, lekkie, szybkie. W pierwszej kategorii Michel Moran proponuje m.in. ciasto biszkoptowe bez pieczenia, cannelloni ze szpinakiem i serem ricotta czy kurczaka na słodko.

Czytelnicy znajdą także przepisy na pasztet wegetariański i solę z makaronem, trzecia kategoria zawiera szybkie pomysły na krewetki z guacamole, oryginalne leczo czy jabłka miłości. W „Doradcy smaku 2” autor po raz kolejny chętnie dzieli się swoim bogatym doświadczeniem, inspiruje do sięgania po nowinki kulinarne oraz otwarcie zachęca do próbowania nowych smaków. Zaprezentowane w książce dania są proste i łatwo można je przygotować, nie potrzeba do nich wyszukanych i drogich składników. Kaczka z sosem miodowym, oryginalna francuska pizza czy słodki przekładaniec to rozwiązania, które powinny podbić każde podniebienie.

My prezentujemy Wam kilka przepisów, które doskonale sprawdzą się na wiosennym wypadzie na grilla.

Szaszłyki z tofu

250 g dyni
6 łyżek octu winnego mirin
150 ml sosu sojowego
2 łyżki sake
2 łyżki cukru kryształu
125 g tofu twardego
250 g wątróbki drobiowej
20 ml oleju

Do smaku: Imbir mielony, Chili pieprz cayenne, Sól morska, Pieprz czarny mielony Prymat

Obraną dynię kroimy w dość grubą kostkę i gotujemy w osolonej wodzie, tak aby pozostała chrupiąca. W drugim garnku mieszamy ocet winny, sos sojowy, sake oraz 2 łyżki cukru. Tak powstałą marynatę chwilę gotujemy, aby z sake odparował alkohol (wystarczy około 30 sekund). Podgrzaną marynatę przyprawiamy imbirem mielonym oraz chili.

Tofu kroimy na jednakowej wielkości kostki, wątróbkę oczyszczamy i również dzielimy na równe kawałki. Na patyczki grillowe nadziewamy kolejno kawałki tofu, dyni oraz wątróbki. Czynność powtarzamy do zapełnienia patyczków. Gotowe szaszłyki smażymy na rozgrzanym oleju. Podczas smażenia posypujemy je z każdej strony odrobiną soli, pieprzu czarnego mielonego oraz smarujemy marynatą.

Boczek marynowany

1 kg surowego boczku
2 pomidory
kiełki lucerny
musztarda sarepska

Marynata:
2 łyżki miodu naturalnego
2 łyżki sosu sojowego

Do smaku: przyprawa do żeberek, kminek mielony, przyprawa curry, gałka muszkatołowa mielona, sól morska, pieprz czarny mielony

Do garnka wlewamy miód i sos sojowy. Garnek wstawiamy na ogień i mieszając podgrzewamy do momentu aż miód będzie rzadki. Przyprawę do żeberek, kminek mielony, curry i gałkę muszkatołową wsypujemy do miski (proporcje przypraw zależą od naszych upodobań), dokładnie mieszamy i dodajemy do miodu z sosem sojowym.

Boczek kroimy na plastry i układamy w naczyniu żaroodpornym. Polewamy dokładnie z każdej strony przygotowaną wcześniej marynatą i oprószamy solą oraz pieprzem. Przykryte naczynie odstawiamy do lodówki na 1 1/2–2 godziny. Po 45–60 minutach odwracamy plastry boczku na drugą stronę i marynujemy przez resztę czasu.

Pomidory obieramy ze skóry i kroimy w plastry.

Zamarynowane plastry boczku smażymy na patelni grillowej przez 4-5 minut z każdej strony. Następnie na tę samą patelnię kładziemy plastry pomidorów, przyprawiając je solą i pieprzem. Na patelnię wlewamy resztę marynaty pozostałej w naczyniu żaroodpornym i krótko smażymy całość (pomidory powinny być letnie, a nie gorące). Pomidory zdejmujemy z patelni, układamy na talerzu razem z boczkiem i dekorujemy kiełkami lucerny. Podajemy z musztardą.

ZWYCIĘZCY: Małgorzata, Lakma, Kamm, Alva, Martyna Rajewska - Oficjalny, Lejdi Aga, Inena, Getripp, Ka-lina, tymczasowa

KONKURS

Do rozdania mamy dziesięć egzemplarzy książki "Doradca smaku 2". Napiszcie w komentarzu pod tym tekstem Wasz najlepszy przepis na grilla. Autorów najciekawszych przepisów nagrodzimy książkami. Macie czas do 10 maja do godz. 23.59. Następnego dnia w treści tego konkursu podamy nicki zwycięzców. Szczęśliwców prosimy o wysłanie maila do 12 maja na adres: kinga.czernichowska@polskapress.pl (w treści wpiszcie swoje imię i nazwisko oraz adres zamieszkania, w tytule maila "DORADCA SMAKU 2"). Będziemy brać pod uwagę tylko komentarze zarejestrowanych użytkowników.

Kinga Czernichowska

Więcej na temat:

Komentarze

Liczba znaków do wpisania:  4000/4000

Ta strona jest chroniona przez reCAPTCHA i obowiązują na niej polityka prywatności oraz warunki korzystania z usługi firmy Google. Dodając komentarz, akceptujesz regulamin oraz Politykę Prywatności.

11.07.2015, 22:16

Bardzo serdeczne dziękuję Redakcji portalu -naszemiasto.pl za przyznanie nagrody jaką jest wspaniała, inspirująca, książka i przewodnik Michel Moron.

Polecam na wakacyjne kulinarne eksperymentowanie pod mistrzowską batutą!

Pozdrawiam,

Małgorzata

18.05.2015, 11:11

rzeczywiście, mieliśmy trochę spóźnienie z wynikami, za które przepraszamy. Na pewno jednak nie rozdajemy książek w gronie redakcyjnym, jak Pani sugeruje. Zapraszam do sprawdzenia wyników w treści konkursu :)

17.05.2015, 09:28

Pytam się kiedy wyniki pewnie Pani Kinga szybko poda za kilka dni bo Jej się nie śpoieszy lub przedłużą konkurs aby dać kolegom z redakcji

14.05.2015, 17:07

Kiedy będą wyniki?

12.05.2015, 22:25

Kobieto zdecyduj się podpisujesz się Małgorzata a w profilu Katarzyna?????

12.05.2015, 20:58

Będąc kiedyś w podróży do krainy Vikingów miałam przyjemność zasiąść przy wspólnym stole i zasmakować w tutejszych kreacjach kulinarnych. Jako że, Norwegiowe, u których gościnność wybiega poza wszelkie ramy komplementowania, chełpią się kulinarnym rajskim degustacjom. przebywając na uroczystym obiedzie, skosztowałam potrawę przygotowaną na grillu. Potrawa okazała się być bardzo prosta w przygotowaniu jednak smak przekroczył moje najśmielsze oczekiwania. Potrawę przyrządzono według następujących kroków. Składała się z : pokrojone uprzednio w okrągłe przypominające kształtem medaliony, fragmenty łososia, najlepiej norweskiego z pochodzenia, chudego bekonu, świeżego rozmarynu, rzeżuchy i przyprawy- uwaga: jadalny mech!, cząstki cytryny do dekoracji, skropione odrobiną wina białego. Po odpowiednim upieczeniu łososia na grillu, nakładamy marynatę sporządzoną na bazie z oliwek extra virgin, ząbku czosnku i imbiru, czosnku suszonego, pieprzu. Dla podniebienia bardziej słodszego i wykwintnego polecam dodać camembert grillowany z nutą żurawinową.

Według mnie ta potrawa na grilla trafia w każdy gust, nawet najbardziej wyszukanego podniebienia.

Pozdrawiam,
Małgorzata

11.05.2015, 23:52

Bardzo lubię ryby z grilla, przygotowuję je na wiele sposobów i za każdym razem staram się wybrać w sklepie inną rybę. Zazwyczaj ryba z grilla to danie tak proste, że wystarczą do środka zioła, masło, oliwa czy cytryny, czasem po prostu sól i pieprz, bo grillowana ryba jest smaczna i tak. Często wybieram malutkie rybki, choć każdy może wybrać te bardziej dorodne egzemplarze. Rybę radzę grillować w folii lub w takich klatkach, wtedy nie przykleją się do rusztu. Smacznego.

11.05.2015, 23:48

Żeberka w piwie i na dodatek z grilla. Kto ich nie lubi ? Chyba nie ma takiej osoby ;). Mój pomysł na żeberka, które podczas ostatniego grilla tylko mignęły wśród znajomych.
Żeberka w piwie

1 kg żeberek wieprzowych
3 goździki
puszka piwa
gałązka rozmarynu

Żeberka kroimy na mniejsze kawałki z kością wkładamy do szybkowaru dodajemy goździki i zalewamy wodą, tak aby żeberka były nią przykryte. Gotujemy je tak przez około 20 minut, wyłączamy garnek i odstawiamy do wystygnięcia, odlewamy wodę. Żeberka zalewamy piwem dodajemy rozmaryn i dusimy na maleńkim gazie aż piwo odparuje przynajmniej w połowie. Potem takie żeberka układamy na grillu i grillujemy. Po tych wszystkich zabiegach mięso dochodzi od kości i jest mięciutkie, a przy okazji chrupiące.

11.05.2015, 23:35

Polecam wszystkim miodowe skrzydełka z grilla :) pycha :) i do tego łatwe do przyrządzenia

Składniki:
12 skrzydełek z kurczaka
120ml sosu sojowego
3 łyżki miodu
5 ząbków czosnku
pęczek dymki
2 łyżki przyprawy pięć smaków

Przygotowanie:
1. Mieszamy sos sojowy, miód, przyprawę oraz drobno posiekane dymki (razem ze szczypiorem) i czosnek.
2. Przygotowujemy skrzydełka, marynujemy i na 12 godzin do lodówki.
3. Grillujemy około 20-25 minut, często obracając i smarując marynatą.

Polecam :)

11.05.2015, 00:13

Konkurs powinien być przedłużony choć o dzień z powodu zablokowania dodawania komentarzy podczas ciszy wyborczej.

11.05.2015, 00:04

Mój przepis jest smaczny, a przy tym bardzo prosty - Grilowane ziemniaki z pomidorami i serem

Składniki:
4 średnie ziemniaki
1 średni pomidor
starty ser żółty
sól, papryka słodka

Ziemniaki obrać, umyć, przekroić na pół i ugotować na parze. Ugotowane posypać solą i papryką słodką w proszku. Na każdym ziemniaku ułożyć plaster pomidora. Wszystko posypać startym żółtym serem. Tak przygotowane ziemniaki układać na ruszcie i piec aż ser się rozpuści a spód ziemniaków się zarumieni.

07.05.2015, 17:27

Wystarczy na prawdę nie wiele... zwykła kromka chleba posmarowana masłem czosnkowym... 5 minut na grillu i przepyszny tościk do schrupania. Mniam!!

06.05.2015, 16:50

no to się przez fejsa zalogowałam :)
karkóweczka

Karkówkę pokroić na plastry grubości około 1,5-2cm lekko ubić. Do miski nalać musztardę do tego dodać około 3 łyżki miodu, 2 łyżki ketchupu (jaki mamy łagodny albo pikantny) oraz posiekany ząbek czosnku wszystko dokładnie wymieszać. Następnie do miski włożyć pokrojoną w plastry karkówkę i dokładnie obtoczyć w marynacie. Następnie miskę z marynatą i karkówką włożyć do lodówki najlepiej na 24h ale jeżeli macie mało czasu wystarczy godzinka w lodówce.

06.05.2015, 16:45

karkóweczka

Karkówkę pokroić na plastry grubości około 1,5-2cm lekko ubić. Do miski nalać musztardę do tego dodać około 3 łyżki miodu, 2 łyżki ketchupu (jaki mamy łagodny albo pikantny) oraz posiekany ząbek czosnku wszystko dokładnie wymieszać. Następnie do miski włożyć pokrojoną w plastry karkówkę i dokładnie obtoczyć w marynacie. Następnie miskę z marynatą i karkówką włożyć do lodówki najlepiej na 24h ale jeżeli macie mało czasu wystarczy godzinka w lodówce.

06.05.2015, 15:23

Aromatyczny boczek z grilla, który rozpala zmysły, a kubki smakowe przenosi do raju
2 kg boczku kroimy w plastry i rozbijamy jak na kotlety schabowe. Gotowe kawałki mięsa wkładamy do marynaty składającej się z: 1/4 szklanki oleju,2 łyżek musztardy, 2 łyżek ketchupu, soku z cytryny, łyżeczki miodu, połowy pokrojonej cebuli, pieprzu cytrynowego, soli, rozmarynu i słodkiej papryki w proszku. W takim towarzystwie boczek nabierze niesamowitego aromatu. Przygotowane mięso odkładamy na co najmniej 12 godzin i grillujemy z każdej strony po ok. 10 minut.
Z mięsa wytapia się tłuszcz, więc staje się mniej kaloryczne, a aromat jeszcze się wzmaga. Tak kruchy i pyszny boczek zapewni wśród znajomych tytuł mistrza grilla. A jeśli podamy go z młodą grillowaną cukinią i grzankami z domowym masłem czosnkowym... Niebo w gębie!

06.05.2015, 14:14

Osobiscie uwielbiam żeberka wiec podam przepis na moje ulubione zeberka grilowane: robimy marynatę: mieszamy pół szklanki oliwy, 5 łyżek sosu sojowego, 100 ml wódki, rozmaryn, zioła prowansalskie. Zeberka zalewamy marynatą, odstawiamy na 2 godziny do lodówki. Opiekamy na grillu do momentu zarumienienia się. Podajemy z pieczonymi ziemniakami oraz sałatką z warzywami. Planując grilla warto tez zbadac wcześniej jaka bedzie pogoda w dniu planowanej imprezy i poprosic zaproszonych gosci o zabranie dobrych humorów:)

06.05.2015, 12:43

Nie znoszę grillowania, a wkrótce czeka mnie taka impreza. Wole podać gościom potrawy przygotowane w kuchni. Wtedy zamiast latania wokół grilla jest czas na rozmowy.

06.05.2015, 11:19

Kukurydza z puszki, ząbek czosnku, dwie czy trzy łyżki majonezu i odrobina soli z pieprzem. Brzmi dziwacznie, wiem, ale spróbujcie to sobie zrobić w domu. To najlepsze połączenie ever, a do grilla - przeidealne!

05.05.2015, 21:19

Sobotnie popołudnie, z daleka od domu,
bez pracy, Internetu, telefon nie dzwoni nikomu.
Wszyscy w dobrych humorach, wyluzowani,
pełni optymizmu, z uśmiechem na twarzy, rozgadani.
Na grillu pichcą się same pyszności,
karkówka w miodzie i łosoś ze szpinakiem - moje specjalności.
Kiełbaski, kaszanka z jabłkiem, a nawet skrzydełka,
ziemniaczki w folii z ziołami, pełne masełka.
Na stole sałatka ze świeżych warzyw i sosy rozmaite,
do tego koniecznie zimne piwko musi być przez każdego wypite!
Dla łasuchów na grillu też się zawsze coś znajdzie,
banan z sosem karmelowym proponuję, gdy ochota na słodkie kogoś z nas najdzie!
Jak streścić mój przepis na idealne grillowanie?
Spora dawka uśmiechu, duży apetyt i we wspólne pichcenie zaangażowanie! :)

05.05.2015, 11:38

Najlepszy przepis na grilla to: dobre towarzystwo, dobra pogoda, miła atmosfera i dobre jedzenie. :) To ostatnie nie musi być wyszukane, raczej jak najprostsze, żeby nie trzeba było godzinami stać przy ruszcie - Najlepiej szaszłyczki z kiełbasy i warzyw (jakie kto lubi), jeśli będzie rybka (w folii pieczona z odrobiną masełka i gałązką kopru) to już cała uczta, a można przy okazji ziemniaczki upiec, ugrilować ananasa, przygotować różne sałaty z sosami i nic tylko wspólnie z przyjaciółmi zajadać :)

Jeśli uważasz, że któryś z komentarzy łamie regulamin, to wyślij nam link do tego artykułu na pomoc@naszemiasto.pl

Wybrane dla Ciebie

Powiązane

Więcej na temat:
Dodaj ogłoszenie

Wykryliśmy, że nadal blokujesz reklamy...

To dzięki reklamom możemy dostarczyć dla Ciebie wartościowe informacje. Jeśli cenisz naszą pracę, prosimy, wyłącz Adblock na naszej stronie.

Dziękujemy za Twoje wsparcie!

Jasne, chcę odblokować
Przycisk nie działa ?
1.
W prawym górnym rogu przegladarki znajdź i kliknij ikonkę AdBlock. Z otwartego menu wybierz opcję "Wstrzymaj blokowanie na stronach w tej domenie".
krok 1
2.
Pojawi się okienko AdBlock. Przesuń suwak maksymalnie w prawą stronę, a nastepnie kliknij "Wyklucz".
krok 2
3.
Gotowe! Zielona ikonka informuje, że reklamy na stronie zostały odblokowane.
krok 3