Polecamy kilka doskonałych, mniej znanych przepisów sosów, które doskonale doprawią mięso i kiełbasę z grilla. Pozwolą wydobyć ich prawdziwy smak.
Agrestowy
Składniki: szklanka zielonego agrestu, łyżka mąki, pół szklanki śmietany, żółtko, sól i cukier do smaku.
Agrest obrać i umyć. Zagotować pół szklanki wody, wsypać agrest, rozgotować (w odkrytym garnku) i przetrzeć przez sito. Masło stopić, wymieszać z mąką, zagotować, rozprowadzić przecierem agrestowym, mieszając, zagotować. Zaprawić śmietaną i żółtkiem. Przyprawić do smaku solą i cukrem. Sos podawać do potraw z baraniny i cielęciny.
Cebulowy
Składniki: 3 duże cebule, 2 ząbki czosnku, 2 łyżki masła, szklanka bulionu warzywnego, łyżka posiekanej pietruszki, sól, pieprz i ulubione przyprawy.
Cebulę posiekaną w plastry wraz z rozdrobnionym czosnkiem usmażyć na złocisty kolor, soląc do smaku i dodając pieprzu. Następnie połączyć ze szklanką bulionu warzywnego, dodać pietruszkę i pół łyżeczki ulubionych przypraw. Wymieszać i gotować chwilę na małym ogniu.
Cytrynowy
Składniki: pół szklanki oleju słonecznikowego, sok z cytryny, sól, cukier i pieprz.
Wszystkie składniki wymieszać w zamkniętym słoiku. Wstawić do lodówki. Podawać do surówek.
Diabelski
Składniki: 4 pomidory, 2 cebule, pół szklanki soku pomidorowego, łyżka sosu sojowego, łyżka musztardy, łyżka miodu, dwa ząbki czosnku, odrobina chili, sól, świeżo zmielony pieprz, garść posiekanej zieleniny.
Pomidory obrać, pozbawić soku i nasion ze środka, pokroić na drobniutkie kawałeczki. Posiekać czosnek i cebulę. Wszystkie składniki wymieszać. Sos powinien postać kilkanaście minut w lodówce. Można dodać dwie łyżki majonezu, będzie łagodniejszy.
Estragonowy
Składniki: 4 łyżki drobno posiekanych listków estragonu, szklanka rosołu, łyżka masła, łyżka mąki, 2 żółtka, sól, cukier i sok z cytryny do smaku.
Masło stopić, wymieszać z mąką, mieszając trzepaczką podgrzewać, dodając równocześnie powoli rosół. Zagotować, stale mieszając i odstawić. Zaciągnąć żółtkami, wymieszać z estragonem. Przyprawić do smaku solą, cukrem i sokiem z cytryny. Sos podawać do sztuki mięsa, befsztyków i kotletów.
Grillowy
Składniki: szklanka keczupu, pół szklanki wody, 2 łyżeczki oleju słonecznikowego, 2 łyżeczki octu, sok z cytryny, posiekana cebula, 2 łyżeczki karmelu, łyżeczka musztardy, 2 łyżeczki płynnej przyprawy do zup, 10 dag startego selera, sól, pieprz i papryka w proszku.
Cebulę smażyć w oleju, aż zbrązowieje. Dodać pozostałe składniki, zamieszać, zagotować i trzymać na wolnym ogniu przez 20 minut.
Jabłkowo-czosnkowy
Składniki: szklanka jabłkowego musu ze słoika, 2 ząbki czosnku, szczypta majeranku, sól, świeżo zmielony biały pieprz.
Czosnek rozetrzeć z solą i dodać do musu. Doprawić.
Imbirowy
Składniki: nieduże kłącze imbiru, kilka łyżek gorącej wody, łyżka sosu sojowego, łyżka mąki razowej.
Nieduże kłącze imbiru utrzeć na tarce o drobnych oczkach. Zalać kilkoma łyżkami gorącej wody, odcisnąć sok do rondelka, dodać sosu sojowego i trochę mąki razowej, żeby lekko sos zagęścić. Całość zagotować.
Koperkowo-majonezowy
Składniki: pół szklanki majonezu, szklanka jogurtu, 2 pęczki koperku, sól.
Koperek starannie opłukać, osączyć, posiekać. Majonez wymieszać z jogurtem, dodać koperek, doprawić do smaku solą.
Miętowy
Składniki: szklanka listków świeżej mięty, pół szklanki białego wytrawnego wina, dwa ząbki czosnku, sok z cytryny i dwie łyżki świeżego miodu.
Składniki zmiksować na gładką masę. Dip wstawić w zamkniętym słoiku do lodówki.
Musztardowy
Składniki: 2 łyżki musztardy, po łyżce masła (lub margaryny) i mąki, 1/3 szklanki czerwonego wytrawnego wina, szklanka bulionu, sos sojowy, pieprz, sól.
Z tłuszczu i mąki zrobić rumianą zasmażkę, wlać do niej wino wymieszane z musztardą oraz bulion, chwilę gotować na niewielkim ogniu. Przyprawić sosem sojowym, solą i pieprzem.
Ogórkowy
Składniki: średni ogórek, szklanka jogurtu, 2 łyżki startego chrzanu, 3 łyżki drobno pokrojonej zieleniny (pietruszka, koperek, szczypiorek), cukier, sól, pieprz.
Ogórek obrać, pokroić. Zmiksować z pozostałymi składnikami.
Owocowo-chrzanowy
Składniki: 2 łyżki galaretki porzeczkowej, pomarańcza i cytryna, pół szklanki wina owocowego czerwonego, 2 łyżki tartego chrzanu, 2 łyżeczki musztardy, kopiasta łyżeczka smażonej skórki pomarańczowej, sól, cukier do smaku.
Świeżo starty chrzan włożyć do miski, wcisnąć sok z pomarańczy i cytryny, dodać posiekaną skórkę pomarańczową, galaretkę porzeczkową, musztardę, wino. Wszystkie składniki wymieszać, przyprawić do smaku szczyptą soli i cukru.
Śmieciowe jedzenie zabiera pamięć
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?