Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Mięso z grilla potrzebuje dobrych sosów i dipów

Elżbieta Podolska
Archiwum
Mięso już mamy wrzucone na ruszt, sałatki właśnie mieszamy, ale na naszym przyjęciu grillowym jeszcze czegoś brakuje. Tak jak kobieta bez biżuterii czuje się nieubrana, tak smakowite mięso będzie czuło się samotne bez towarzystwa sosu lub dipa.

Polecamy kilka doskonałych, mniej znanych przepisów sosów, które doskonale doprawią mięso i kiełbasę z grilla. Pozwolą wydobyć ich prawdziwy smak.

Agrestowy

Składniki: szklanka zielonego agrestu, łyżka mąki, pół szklanki śmietany, żółtko, sól i cukier do smaku.

Agrest obrać i umyć. Zagotować pół szklanki wody, wsypać agrest, rozgotować (w odkrytym garnku) i przetrzeć przez sito. Masło stopić, wymieszać z mąką, zagotować, rozprowadzić przecierem agrestowym, mieszając, zagotować. Zaprawić śmietaną i żółtkiem. Przyprawić do smaku solą i cukrem. Sos podawać do potraw z baraniny i cielęciny.

Cebulowy

Składniki: 3 duże cebule, 2 ząbki czosnku, 2 łyżki masła, szklanka bulionu warzywnego, łyżka posiekanej pietruszki, sól, pieprz i ulubione przyprawy.

Cebulę posiekaną w plastry wraz z rozdrobnionym czosnkiem usmażyć na złocisty kolor, soląc do smaku i dodając pieprzu. Następnie połączyć ze szklanką bulionu warzywnego, dodać pietruszkę i pół łyżeczki ulubionych przypraw. Wymieszać i gotować chwilę na małym ogniu.

Cytrynowy

Składniki: pół szklanki oleju słonecznikowego, sok z cytryny, sól, cukier i pieprz.
Wszystkie składniki wymieszać w zamkniętym słoiku. Wstawić do lodówki. Podawać do surówek.

Diabelski

Składniki: 4 pomidory, 2 cebule, pół szklanki soku pomidorowego, łyżka sosu sojowego, łyżka musztardy, łyżka miodu, dwa ząbki czosnku, odrobina chili, sól, świeżo zmielony pieprz, garść posiekanej zieleniny.

Pomidory obrać, pozbawić soku i nasion ze środka, pokroić na drobniutkie kawałeczki. Posiekać czosnek i cebulę. Wszystkie składniki wymieszać. Sos powinien postać kilkanaście minut w lodówce. Można dodać dwie łyżki majonezu, będzie łagodniejszy.

Estragonowy

Składniki: 4 łyżki drobno posiekanych listków estragonu, szklanka rosołu, łyżka masła, łyżka mąki, 2 żółtka, sól, cukier i sok z cytryny do smaku.

Masło stopić, wymieszać z mąką, mieszając trzepaczką podgrzewać, dodając równocześnie powoli rosół. Zagotować, stale mieszając i odstawić. Zaciągnąć żółtkami, wymieszać z estragonem. Przyprawić do smaku solą, cukrem i sokiem z cytryny. Sos podawać do sztuki mięsa, befsztyków i kotletów.

Grillowy

Składniki: szklanka keczupu, pół szklanki wody, 2 łyżeczki oleju słonecznikowego, 2 łyżeczki octu, sok z cytryny, posiekana cebula, 2 łyżeczki karmelu, łyżeczka musztardy, 2 łyżeczki płynnej przyprawy do zup, 10 dag startego selera, sól, pieprz i papryka w proszku.

Cebulę smażyć w oleju, aż zbrązowieje. Dodać pozostałe składniki, zamieszać, zagotować i trzymać na wolnym ogniu przez 20 minut.

Jabłkowo-czosnkowy

Składniki: szklanka jabłkowego musu ze słoika, 2 ząbki czosnku, szczypta majeranku, sól, świeżo zmielony biały pieprz.

Czosnek rozetrzeć z solą i dodać do musu. Doprawić.

Imbirowy

Składniki: nieduże kłącze imbiru, kilka łyżek gorącej wody, łyżka sosu sojowego, łyżka mąki razowej.

Nieduże kłącze imbiru utrzeć na tarce o drobnych oczkach. Zalać kilkoma łyżkami gorącej wody, odcisnąć sok do rondelka, dodać sosu sojowego i trochę mąki razowej, żeby lekko sos zagęścić. Całość zagotować.

Koperkowo-majonezowy

Składniki: pół szklanki majonezu, szklanka jogurtu, 2 pęczki koperku, sól.

Koperek starannie opłukać, osączyć, posiekać. Majonez wymieszać z jogurtem, dodać koperek, doprawić do smaku solą.

Miętowy

Składniki: szklanka listków świeżej mięty, pół szklanki białego wytrawnego wina, dwa ząbki czosnku, sok z cytryny i dwie łyżki świeżego miodu.

Składniki zmiksować na gładką masę. Dip wstawić w zamkniętym słoiku do lodówki.

Musztardowy

Składniki: 2 łyżki musztardy, po łyżce masła (lub margaryny) i mąki, 1/3 szklanki czerwonego wytrawnego wina, szklanka bulionu, sos sojowy, pieprz, sól.

Z tłuszczu i mąki zrobić rumianą zasmażkę, wlać do niej wino wymieszane z musztardą oraz bulion, chwilę gotować na niewielkim ogniu. Przyprawić sosem sojowym, solą i pieprzem.

Ogórkowy

Składniki: średni ogórek, szklanka jogurtu, 2 łyżki startego chrzanu, 3 łyżki drobno pokrojonej zieleniny (pietruszka, koperek, szczypiorek), cukier, sól, pieprz.

Ogórek obrać, pokroić. Zmiksować z pozostałymi składnikami.

Owocowo-chrzanowy

Składniki: 2 łyżki galaretki porzeczkowej, pomarańcza i cytryna, pół szklanki wina owocowego czerwonego, 2 łyżki tartego chrzanu, 2 łyżeczki musztardy, kopiasta łyżeczka smażonej skórki pomarańczowej, sól, cukier do smaku.

Świeżo starty chrzan włożyć do miski, wcisnąć sok z pomarańczy i cytryny, dodać posiekaną skórkę pomarańczową, galaretkę porzeczkową, musztardę, wino. Wszystkie składniki wymieszać, przyprawić do smaku szczyptą soli i cukru.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Śmieciowe jedzenie zabiera pamięć

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na dolnoslaskie.naszemiasto.pl Nasze Miasto