Specjalnością restauracji Osteria są ryby i owoce morza, jedne z najsilniejszych afrodyzjaków. Dania są tu często podawane w prawdziwych morskich muszlach. Pozycje z walentynkowego menu: "Zaczęło się od pocałunku", ostrygi dla zakochanych z balsamiczną szalotką, truskawkami i kolendrą (69 zł), "Romans", czarno-czerwone ravioli nadziewane rakami podane z krewetkami na maśle z rucolą, bazylią i pomidorami cherry (79 zł), "Namiętna randka", miłosne owoce morza (krewetka jumbo, ośmiornica, tuńczyk) polane różowym risotto z płatkami lilii, bukietem ziół i sałat (90 zł), "Smaki miłości", diabeł morski w duecie z polędwicą argentyńską podany z otwartą lazanią, sosem z czerwonego wina i karmelizowanej cebuli (79 zł), "Miłosne zakończenie", zmysłowy suflet ze świeżymi malinami (19 zł), "Oszałamiający finał", świeże truskawki zapiekane z sosem zabaglione (29 zł).
Osteria, ul. Koszykowa 54, tel. (22) 621 16 46, www.osteria.pl,
Czynne: pon.-sob. 12-23, niedziela walentynkowa: 14-22. lub do ostatniego gościa.
Restauracja Fusion w hotelu Westin znana jest z kuchni, która łączy w sobie smaki Wschodu z elementami kuchni zachodniej. Z okazji dnia zakochanych zaprasza na romantyczne lunche i kolacje. Cena: (300 zł ) od pary.
Pozycje z walentynkowego menu:
ośmiorniczka marynowana w oregano, pesto z dzikiego czosnku, marynowane małże św. Jakuba z pikantnym chutneyem z ananasa, carpaccio z tuńczyka i rekina, sushi dla zakochanych z "różowym" ryżem, pieczona perliczka z foie gras podana z puree z marchewki i szafranu z akcentem imbirowym, kawior z czerwonego wina i grenadiny z musem z białej czekolady i trawy cytrynowej.
Restauracja Fusion, Hotel Westin, al. Jana Pawla II 21, tel. (22) 450 80 00 , www.westin,pl
Czynne: pon.-pt. 12-23, niedziela walentynkowa: 14-22 lub do ostatniego gościa
Romantyczna randka przy świetle księżyca, z doskonałym jedzeniem i widokiem na panoramę Warszawy? Tylko w restauracji Moonsfera, ulokowanej na dachu Centrum Olimpijskiego. Kolacja dla dwojga (240 zł).
Pozycje z walentynkowego menu: gniazdko Wonton z krewetkami i mięsem kraba królewskiego na salsie z ogórka i imbiru, karmelizowana w syropie z granatu świeża figa na wasabi Mascarpone otulona szynką, opiekany stek z polędwicy na homarowym puree, z pikantnym sosem śliwkowym, z mango oraz kwiatem brokuła w serze Mimolette, Semi Fredo migdałowe z sorbetem żubrówkowym podane z salsą z marakui. Dla wszystkich gości przewidziano okazjonalne upominki
Moonsfera, ul. Wybrzeże Gdyńskie 4, tel. (22) 560 37 33, www.moonsfera,pl
Czynne: pon.-ndz. 12-22
Krokusy w Tatrach. W tym roku bardzo szybko
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?