Mistrzostwa w jedzeniu najostrzejszych papryczek w Warszawie. Znamy zwycięzcę!

Przemysław ZiemichódZaktualizowano 
Mistrzostwa w jedzeniu najostrzejszych papryczek w Warszawie nie przeraziły uczestników zawodów, którzy tłumnie zjawili się w restauracji Borpince, by walczyć o tytuł najlepszego. A było o co powalczyć. Najlepszy wyszedł z morderczego starcia z pucharem, tytułem oraz nagrodą. Dalsza część tekstu poniżej.

Amatorzy naprawdę mocnych wrażeń usiedli naprzeciw siebie w środę 3 lipca w restauracji Borpince. Od zwycięstwa dzieliło ich zaledwie kilka kęsów, ale w przypadku najostrzejszych chilli na świecie, to nie rozmiar miał tu największe znaczenie. Rywalizacja była na tyle zacięta, że nie obyło się bez dogrywki. W końcu zwycięzca mógł wrócić do domu z pucharem, tytułem mistrza Polski w jedzeniu ostrej papryki i dodatkowymi nagrodami ufundowanymi przez restaurację.

Mistrzostwa w jedzeniu najostrzejszych papryczek w Warszawie...

Najostrzejsze chilli świata

Aby wygrać pan Paweł, musiał skonsumować w sumie 11 różnych papryczek chilli, począwszy od tych najłagodniejszych, a kończąc na najostrzejszych znanych człowiekowi paprykach.
Środowa lista tortur przedstawiała się w sposób następujący:

  • Papryka Padrón
  • Zielona jalapeño
  • Czerwona jalapeño
  • Papryka czereśniowa
  • Thai chilli zielona
  • Thai chilli czerwona
  • Żółta habanero
  • Czerwona habanero
  • Naga jolokia
  • Żółty Trinidad Scorpion
  • Carolina reaper

Zobacz też:Mistrzostwa w jedzeniu pierogów na czas zakończone. Uczestnicy musieli zjeść 12 pierogów! [ZDJĘCIA]

Carolina reaper kontra Warszawiacy

Kalifornijski Żniwiarz (Carolina reaper), czyli papryka dzierżąca do niedawna tytuł najbardziej pikantnej na świecie posiada ostrość sięgającą 2 200 000 SHU, czyli tzw. jednostek ostrości Scoville’a. Na liście najostrzejszych papryk wyprzedzają ją zaledwie dwie inne papryki. Określają one ilość kapsaicyny, czyli substancji odpowiedzialnej za ostry smak i uczucie pieczenia w jamie ustnej oraz przełyku. Dla porównania, znany z kuchni tex-mex sos Tabasco posiada średnio 2 500–8 000 jednostek SHU. Wystarczy więc zaledwie kilka kropel sosu ze wspomnianej papryki, dodanych do kotła z meksykańskim chilli, by uczynić je nieziemsko pikantnym.


Wideo

Komentarze 2

Ta strona jest chroniona przez reCAPTCHA i obowiązują na niej polityka prywatności oraz warunki korzystania z usługi firmy Google. Dodając komentarz, akceptujesz regulamin oraz Politykę Prywatności.
G
Gość

Lubię ostre żarcie, tabasco leje niemal litrami, raz zjadłem habanero czerwone na surowo w całości, ale nie wiem czy dałbym radę żniwiarzowi. Zwycięzca pewnie pieczenie czuł jeszcze przez kilka godzin.

Dodaj ogłoszenie

Wykryliśmy, że nadal blokujesz reklamy...

To dzięki reklamom możemy dostarczyć dla Ciebie wartościowe informacje. Jeśli cenisz naszą pracę, prosimy, odblokuj reklamy na naszej stronie.

Dziękujemy za Twoje wsparcie!

Jasne, chcę odblokować
Przycisk nie działa ?
1.
W prawym górnym rogu przegladarki znajdź i kliknij ikonkę AdBlock. Z otwartego menu wybierz opcję "Wstrzymaj blokowanie na stronach w tej domenie".
krok 1
2.
Pojawi się okienko AdBlock. Przesuń suwak maksymalnie w prawą stronę, a nastepnie kliknij "Wyklucz".
krok 2
3.
Gotowe! Zielona ikonka informuje, że reklamy na stronie zostały odblokowane.
krok 3