Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Mistrzostwa w jedzeniu najostrzejszych papryczek w Warszawie. Znamy zwycięzcę!

Przemysław Ziemichód
Przemysław Ziemichód
Mistrzostwa w jedzeniu najostrzejszych papryczek w Warszawie nie przeraziły uczestników zawodów, którzy tłumnie zjawili się w restauracji Borpince, by walczyć o tytuł najlepszego. A było o co powalczyć. Najlepszy wyszedł z morderczego starcia z pucharem, tytułem oraz nagrodą. Dalsza część tekstu poniżej.

Amatorzy naprawdę mocnych wrażeń usiedli naprzeciw siebie w środę 3 lipca w restauracji Borpince. Od zwycięstwa dzieliło ich zaledwie kilka kęsów, ale w przypadku najostrzejszych chilli na świecie, to nie rozmiar miał tu największe znaczenie. Rywalizacja była na tyle zacięta, że nie obyło się bez dogrywki. W końcu zwycięzca mógł wrócić do domu z pucharem, tytułem mistrza Polski w jedzeniu ostrej papryki i dodatkowymi nagrodami ufundowanymi przez restaurację.

Mistrzostwa w jedzeniu najostrzejszych papryczek w Warszawie...

Najostrzejsze chilli świata

Aby wygrać pan Paweł, musiał skonsumować w sumie 11 różnych papryczek chilli, począwszy od tych najłagodniejszych, a kończąc na najostrzejszych znanych człowiekowi paprykach.
Środowa lista tortur przedstawiała się w sposób następujący:

  • Papryka Padrón
  • Zielona jalapeño
  • Czerwona jalapeño
  • Papryka czereśniowa
  • Thai chilli zielona
  • Thai chilli czerwona
  • Żółta habanero
  • Czerwona habanero
  • Naga jolokia
  • Żółty Trinidad Scorpion
  • Carolina reaper

Carolina reaper kontra Warszawiacy

Kalifornijski Żniwiarz (Carolina reaper), czyli papryka dzierżąca do niedawna tytuł najbardziej pikantnej na świecie posiada ostrość sięgającą 2 200 000 SHU, czyli tzw. jednostek ostrości Scoville’a. Na liście najostrzejszych papryk wyprzedzają ją zaledwie dwie inne papryki. Określają one ilość kapsaicyny, czyli substancji odpowiedzialnej za ostry smak i uczucie pieczenia w jamie ustnej oraz przełyku. Dla porównania, znany z kuchni tex-mex sos Tabasco posiada średnio 2 500–8 000 jednostek SHU. Wystarczy więc zaledwie kilka kropel sosu ze wspomnianej papryki, dodanych do kotła z meksykańskim chilli, by uczynić je nieziemsko pikantnym.


emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Powrót reprezentacji z Walii. Okęcie i kibice

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na warszawa.naszemiasto.pl Nasze Miasto