Najsmaczniejszy plebiscyt Pomorza, czyli Mistrzowie Smaku 2018 zakończony i z pompą podsumowany. Uroczyste zakończenie naszej akcji odbyło się w Pomorskim Urzędzie Wojewódzkim w Gdańsku. Dzięki niemu w jednym miejscu zgromadziliśmy najlepszych kucharzy, kelnerki, barmanów, szefów restauracji i cukierników.
- To, co jest niezwykle atrakcyjne w naszym regionie, to wielokulturowość, wielobarwność. Każdy region ma też swoje dziedzictwo kulinarne. Zależy nam na tym, żeby podnosić jakość tych dań i pokazać naszą odrębność – przyznał Mieczysław Struk, marszałek województwa pomorskiego.
ZOBACZ TEŻ:
Z kolei Mariusz Szmidka, redaktor naczelny Dziennika Bałtyckiego, mówił podczas gali do laureatów:
- Dzięki wam stworzymy kulinarną mapę Pomorza. W plebiscycie "Mistrzowie Smaku" niezwykle istotna jest misja poznawcza, edukacyjna oraz integrująca środowisko. Pokazujemy poetów kuchni - podkreślał. - Misją Dziennika Bałtyckiego jest podtrzymywanie regionalizmów i dziedzictwa kulinarnego.
Wszyscy laureaci dziękowali zarówno współpracownikom, swoim bliskim, ale przede wszystkim klientom, gościom, którzy na nich głosowali.
Plebiscyt jest prowadzony pod patronatem Stowarzyszenia Kucharzy Polskich, jednej z najstarszych organizacji kulinarnych w Polsce, zrzeszającej najlepszych kucharzy z całego kraju.
- Mistrzowie Smaku to bardzo prestiżowy konkurs. To również ważna inicjatywa, dzięki której za 5-10 lat nie okaże się, że flagowym daniem Pomorza jest na przykład sushi – komentował podczas gali Krzysztof Szulborski, prezes Stowarzyszenia Kucharzy Polskich.
OBEJRZYJ TO:
Mistrzowie Smaku 2018 z powiatu puckiego na wielkiej gali w Pomorskim Urzędzie Wojewódzkim w Gdańsku:
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?