Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Mistrzowskie drinki na lato Pawła Rodaszyńskiego. Zrób sobie wakacyjny koktajl! [ZDJĘCIA,WIDEO]

Redakcja
Mistrzowskie drinki na lato Pawła Rodaszyńskiego. Zrób sobie wakacyjny koktajl!
Mistrzowskie drinki na lato Pawła Rodaszyńskiego. Zrób sobie wakacyjny koktajl! Szymon Starnawski
Finalista World Class Competition Poland 2016 z warszawskiego koktajlbaru El Koktel przyrządził dla nas kilka wyśmienitych drinków na lato. Zobacz, jak wykonać je samemu

Z Pawłem Rodaszyńskim, polskim finalistą World Class Competition 2016, rozmawialiśmy niecały miesiąc temu. Topowy polski barman, pracujący na co dzień w warszawskim El Koktel, zdradził nam jak wyglądał przebieg prestiżowego konkursu, a także, co było dla niego największym wyzwaniem podczas zmagań. Przy okazji poprosiliśmy go także o pokazanie kilku mistrzowskich drinków na nadchodzące letnie dni.

Zobacz także:Finalista prestiżowego konkursu barmańskiego zdradza nam sekrety swojego fachu

Drinki sezonowe?
Mimo iż nie ma utrwalonej i obowiązującej definicji “sezonowych”, drinków możemy wyróżnić kilka ich wspólnych cech. - To jest bardzo luźne pojęcie. Aczkolwiek, staramy się wykorzystywać składniki dostępne w sezonie. Zupełnie naturalnym jest, że nie będziemy używać na przykład poziomek w grudniu. Od maja do końca września w menu koktajlowym dostępnych jest więcej rześkich, lekkich, owocowych smaków. Zresztą są one dużo bardziej pożądane latem przez gości. W sezonie jesienno-zimowym używamy znacznie starzonych alkoholi, whisky, burbonu, które wkomponowują się w aurę, jaką mamy za oknem - mówi Paweł Rodaszyński, finalista World Class Competition Poland 2016.

Zioła i owoce
Co zatem może znaleźć się w dobrym sezonowym koktajlu na lato? - To zależy od kreatywności barmana. Gdy goście oddają się w nasze ręce, puszczamy wodze fantazji i staramy się, by te koktajle nie tylko smakowały niesamowicie, ale również świetnie wyglądały. W El Koktel do przygotowywania koktajli wykorzystujemy na przykład porzeczki, jeżyny czy morele - wymienia Paweł Rodaszyński. Paleta możliwych smaków nie ogranicza się jednak tylko do rzadkich dodatków. Barmani często wykorzystują w swoich drinkach świeże owoce - cytrusy, maliny, owoce leśne. Coraz większe grono zwolenników znajdują także kompozycje oparte na świeżych ziołach: mięcie, tymianku, rozmarynie, a nawet bazylii. A jak takie mistrzowskie drinki wyglądają w praktyce?

Maestro przy pracy
Mieliśmy okazję przekonać się o tym na własnej skórze. Paweł Rodaszyński rozpoczął z wysokiego C, od drinka o nazwie Maestro, opartego o gin Tanqueray (40 ml), do którego dodajemy 20 ml soku z cytryny i dwie łyżki domowej marmolady z pomarańczy. Całość doprawiamy kilkoma kroplami korzennego domowego bitteru, czyli ziołowego wyciągu na bazie alkoholu. Na koniec, kieliszek zraszamy odrobiną octu figowego. Wszystkie te składniki tworzą wielowarstwową, lekko pikantną, orzeźwiającą, cytrusowo-ziołową całość.

Ukłon w stronę tradycji
Druga z zaproponowanych przez barmana z El Koktel kompozycji była nieco mniej skomplikowana, choć nie mniej smaczna. Heritage’ to połączenie 40 mililtrów długo dojrzewającego rumu (w tym wypadku 23 letniego Zacapy) z 20 mililitrami infuzowanego ziołami porto oraz dwoma kroplami Angostury, ziołowego bitteru, którego nie może zabraknąć w żadnym dobrym barze. Kropkę nad “i” stanowi w tym przypadku dymna nuta pochodząca z tlącego się tytoniu kardamonowego, którym na koniec koktajl jest aromatyzowany. Całość to ukłon w stronę klasycznych drinków. Jednak Heritage’ łączy tradycyjne z smaki z nowoczesnymi technikami i wizualnie imponującym sposobem serwowania koktajlu.

Smaki lata
Co ważne, nie trzeba wcale dobrze wyposażonego baru i luksusowych alkoholi, by móc cieszyć się smakami lata w domowym zaciszu. Wiele prostych kompozycji opartych jest o świeże brzoskwinie, truskawki czy pomarańcze. Udowodnił to trzeci z przygotowanych przez Pawła Rodaszyńskiego drinków, czyli Summer Cobbler. To wyśmienite połączenie burbona, świeżych brzoskwini, sok z cytryny (20 ml), syropu cukrowego (woda połączona z cukrem w równych proporcjach) oraz kilka listków werbeny cytrynowej. To idealne połączenie na ciepłe letnie wieczory.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Śmieciowe jedzenie zabiera pamięć

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na warszawa.naszemiasto.pl Nasze Miasto