Na czym polega kuchnia witariańska? Restauracja Ambasada: Surowa lasagne'a, weghetti i sernik z nerkowca [ZDJĘCIA] [WIDEO]

Gabriela JasińskaZaktualizowano 
Zarówno dieta wegańska jak i witariańska jest coraz to bardziej popularna. Jeśli jednak o weganizmie słyszy się w miarę dużo, to już o witarianizmie wie coraz mniej osób. O tym, czym to jest, rozmawialiśmy z szefową kuchni Restauracja Ambasada. To właśnie tam można zjeść elegancką wegańską lub witariańską kolację, a wszystko to pozytywnie wpłynie na nasz organizm. W tej restauracji, pomimo tego, że znajduje się w samym centrum stolicy, poczujecie się jakbyście byli daleko od Warszawskiego zgiełku. Paweł Wiśniewski
Zarówno dieta wegańska jak i witariańska są coraz bardziej popularne. Jeśli jednak o weganizmie słyszy się w miarę dużo, to już o witarianizmie wie mniej osób. O tym, czym to jest, rozmawialiśmy z szefową kuchni Restauracji Ambasada. To właśnie tam można zjeść elegancką wegańską lub witariańską kolację, a wszystko to pozytywnie wpłynie na nasz organizm. W tej restauracji, pomimo tego, że znajduje się w samym centrum stolicy, poczujecie się jakbyście byli daleko od warszawskiego zgiełku. Szczegóły, rozmowa oraz materiał wideo poniżej.

Miejsce ze zdrową, nieprzetworzoną żywnością - witariańsko-wegańska restauracja. Tutaj znajdziemy takie dania jak burger czy lazania rawfoodowa. Ambasada znajduje się w samym centrum miasta - przy ulicy Foksal 1 - jednak po wejściu można się poczuć, jakby się było za miastem. Pyszne jedzenie i wystrój czynią to miejsce wyjątkowym.

Zacznij słuchać organizmu

Restauracja Ambasada jest jednym z niewielu miejsc w Warszawie, w którym można zjeść witariańskie potrawy. Czym właściwie jest dieta witariańska? Jak tłumaczy szefowa kuchni Liliana Filipiak, w skład takiej diety wchodzą świeże warzywa i owoce, bez gotowania, na zimno albo po podgrzaniu do maksymalnie 42 stopni. - To jest zupełnie inny smak niż dań gotowanych czy smażonych, ma o wiele więcej wartości odżywczych. Takie potrawy je się także w innych ilościach - dodaje. Nie można dokładnie stwierdzić, czy taki sposób odżywiania się jest dla wszystkich. Są przeciwwskazania co do takiej diety, jednak tylko wtedy, jeśli produkty spożywa się w nadmiarze. - Jeżeli zaczniemy słuchać sami siebie i własnego organizmu, to wiele chorób i niedogodności żywieniowych zniknie - tłumaczy.

Lasagne'a na surowo

Jeśli chodzi o menu Ambasady, największym hitem od wielu lat jest: lazania rawfoodowa - w jej skład wchodzi sos z nerkowców, sos z pomidorów, rukola, cukinia, ogórek, pesto bazyliowe ze słonecznikiem i odrobina oleju z pestek dyni tłoczonego na zimno. Kolejnym jest sernik z nerkowców - spód z daktyli z migdałami, masę serową tworzą nerkowce ze skórką z cytryny i pomarańczy oraz agawa, podawane z musem malinowym i świeżymi owocami.

W tym roku szefowa wprowadziła także burger rawfoodowy z awokado - ramuladę z selera (rodzaj sosu), pomidor, ogórek, kolendra, pikle z marchewki. - Każdy z naszych gości ma swoje ulubione dania i w jednym tygodniu większość wybierze jakąś potrawę, bo jest upał. W kolejnym natomiast, jak się zrobi chłodniej, będzie to coś rozgrzewającego. Staramy się tak stworzyć menu, żeby każdy znalazł coś dla siebie - tłumaczy Liliana. Znajdziemy tutaj także na przykład carpaccio z buraka, lody chałwowe, consome pomidorowe oraz weghetti, czyli wegańskie spaghetti. W powszednie dni dostępna jest oferta lunchowa. Celem tworzenia różnych dań jest także m.in. to, aby osoby nie będące na diecie roślinnej coraz bardziej się przekonywały do owoców i warzyw.

Szefowa nie ukrywa, że restauracja otrzymuje nawet maile z pytaniami o to, na czym to polega i jak to wygląda. - Za każdym razem, kiedy przychodzi nowy klient, jest zaskoczenie. Zaskoczenie tym, że takie dania i takie produkty połączone ze sobą mogą smakować w taki sposób. Nasi kucharze dbają o każdy szczegół, o smak i robią bardzo dobrą pracę - mówi Liliana Filipiak. Zapytana o to, dlaczego warto przyjść do restauracji Ambasada, szefowa kuchni mówi krótko i konkretnie: - Bo nie ma innego miejsca w Warszawie jak Foksal 1.


Wideo

Materiał oryginalny: Na czym polega kuchnia witariańska? Restauracja Ambasada: Surowa lasagne'a, weghetti i sernik z nerkowca [ZDJĘCIA] [WIDEO] - Warszawa Nasze Miasto

Komentarze 3

Ta strona jest chroniona przez reCAPTCHA i obowiązują na niej polityka prywatności oraz warunki korzystania z usługi firmy Google. Dodając komentarz, akceptujesz regulamin oraz Politykę Prywatności.
G
Gość

Przepraszam kolega napisał, wcale tak nie myślę, fajny artykuł i pomysły na potrawy.

zgłoś
G
Gość

Pojebało was

zgłoś
Dodaj ogłoszenie

Wykryliśmy, że nadal blokujesz reklamy...

To dzięki reklamom możemy dostarczyć dla Ciebie wartościowe informacje. Jeśli cenisz naszą pracę, prosimy, odblokuj reklamy na naszej stronie.

Dziękujemy za Twoje wsparcie!

Jasne, chcę odblokować
Przycisk nie działa ?
1.
W prawym górnym rogu przegladarki znajdź i kliknij ikonkę AdBlock. Z otwartego menu wybierz opcję "Wstrzymaj blokowanie na stronach w tej domenie".
krok 1
2.
Pojawi się okienko AdBlock. Przesuń suwak maksymalnie w prawą stronę, a nastepnie kliknij "Wyklucz".
krok 2
3.
Gotowe! Zielona ikonka informuje, że reklamy na stronie zostały odblokowane.
krok 3