Czekolada jest jednym z najpopularniejszych produktów spożywczych na świecie. Słynie ona nie tylko ze swojego smaku, ale również licznych właściwości odżywczych. Przy czym dotyczy to czekolady gorzkiej, czyli takiej, która zawiera co najmniej 70 proc. Czekolada gorzka jest drogocennym źródłem polifenoli (m.in. katechiny, epikatechiny, gallokatechiny). Regularne spożywanie kilku kostek czekolady o wysokiej zawartości kakao może stymulować rozszerzanie naczyń krwionośnych, a w konsekwencji – zapobiegać miażdżycy i zakrzepicy. Związane jest to m.in. z syntezą tlenku azotu, który pełni bardzo ważną funkcję w napinaniu i kurczliwości naczyń krwionośnych.
POLECAMY TEŻ:
Jak działają oszuści (5) - oszustwo na kartę NFZ
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?