Podejrzanym o rakotwórcze działanie składnikiem kremu miał być olej palmowy, który pod wpływem wysokiej temperatury uwalnia związki kancerogenne i toksyczne. Za takie przynajmniej uznał je Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności.
Wkrótce po jego komunikacie popularny krem zniknął z włoskich supermarketów sieci Coop - tak przynajmniej donosiły polskie media. Jednak, wycofany został nie krem, a sam olej, w dodatku produkowany pod marką własną sieci marketów, a informacja została szybko zdementowana. Do zarzutów odniosło się także samo Ferrero, producent Nutelli.
- W raporcie z maja 2016 roku EFSA przeanalizowała zawartość zanieczyszczeń w dużej liczbie rożnych produktów spożywczych i olejów. Stwierdziła, że zawartość zanieczyszczeń zależy od rodzaju stosowanego oleju i tłuszczu, jak również od procesów obróbki, jakim surowce te są poddawane - pisze Ferrero i dodaje, że Nutella jest bezpieczna dla zdrowia, a "Surowce i procesy stosowane w produkcji Nutelli są w pełni zgodne z wymaganiami określonymi przez Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA)"
Jak działają oszuści - fałszywe SMS "od najbliższych"
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?