Tajemniczy skrót „NNKT” odnosi się do niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych, występujących między innymi w oliwie z oliwek, oleju roślinnym, razowym pieczywie i rybach. Gdy podaż tych ważnych dla funkcjonowania organizmu tłuszczów jest zbyt mała, dochodzi do zahamowania wzrostu. Ponadto pojawiają się problemy skórne i zwiększa się podatność na infekcje oraz działanie alergenów. Osoby spożywające zbyt mało NNKT nierzadko doświadczają problemu nadmiernego wypadania włosów i są w większym stopniu narażone na powstawanie „pajączków” na skórze.
Wiosenne problemy skórne. Jak sobie z nimi radzić?
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?