Ogólnopolski test ortograficzny. Zwycięzca z Warszawy popełnił 2 błędy. Byłbyś lepszy?

Michał Gniazdowski z Warszawy został Mistrzem Polskiej Ortografii 2016. 42-latek z Warszawy pokonał blisko pół tysiąca konkurentów, którzy w niedzielę 16 października przystąpili do pisania ogólnopolskiego dyktanda. Impreza odbyła się w Katowicach.

"Witam! To jest nie ekstra, lecz i nie marny, wideoblog quasi-kulinarny. Atrakcji będzie co niemiara, coach kucharz o nie się postara. Wkrótce założę też fanpage’a, lecz nie hejtujcie – to nic nie da. Przepisy będą multi-kulti, nienadaremnie byłem wszędzie - jak stąd dotamtąd, wszechświatowo, a nawet coś z matriksa będzie" - tak wyglądał początek tegorocznego dyktanda, które wszyscy uczestnicy konkursu pisali w tym samym czasie.

Tegoroczny zwycięzca w krajowych konkursach ortograficznych startuje od 1999 roku. Wcześniej kilka razy stawał już na podium, a za swoje zwycięstwo otrzymał 30 tys. zł. Drugie miejsce zajął inny mieszkaniec Warszawy - 30-letni Arkadiusz Kleniewski, któremu przypadło w nagrodzie 15 tys. zł. Nagrody ufundował katowicki samorząd.

Zobacz też: Najczęściej nadawane imiona w 2016 roku. W Warszawie wygrywają Jan i Zofia [LISTA]

    Zwycięzca Dyktanda 2016 nie był w swojej pracy bezbłędy. Pomylił się dwukrotnie, ale na tle konkurencji i tak był to zdecydowanie najlepszy rezultat. W konkursie brali udział także dziennikarz Kamil Durczok orazy aktorzy: Robert Talarczyk, Mirosław Neinert i Anna Guzik, która zrobiła w tekście najmniej błędów spośród tej grupy. Autorem tekstu dyktanda, nawiązującego do modnych obecnie programów czy blogów kulinarnych, był językoznawca, przewodniczący Rady Języka Polskiego prof. Andrzej Markowski.

    Tak wyglądał cały tekst konkursu Dyktando 2016:

    Witam! To jest nie ekstra, lecz i nie marny, wideoblog quasi-kulinarny. Atrakcji będzie co niemiara, coach kucharz o nie się postara. Wkrótce założę też fanpage’a, lecz nie hejtujcie – to nic nie da. Przepisy będą multi-kulti, nienadaremnie byłem wszędzie - jak stąd dotamtąd, wszechświatowo, a nawet coś z matriksa będzie.

    Ot, minimenu wprost z Hogwartu: słabo barwione trzy muffinki, chociażby lekko popsiukane niskosłodzonym sokiem z jeżyn, potem carpaccio, a nad ranem kieliszek courvoisiera. Z wyżyn, z czesko-morawskiej zwłaszcza, piwo warzone skrycie przez bożęta w parkach-ogrodach, jako żywo. I niechaj każdy zapamięta, że już w realu kulinarnym jednakby trzeba zjeść co nieco, choćby ciabattę albo kuskus ze sztukamięsem i ze świecą, zrobioną z maksirzodkwi sprytnie. Na deser niechże kucharz wytnie megapożywny kawał ciasta. Ma być mięciutkie, nie jak ytong, z którego stawiasz ściany domu, a który twardszy od betonu.

    A z kuchni Dalekiego Wschodu to oprócz sushi bym polecał sajgonki z słodko-kwaśnym sosem i niejedzone prosto z pieca, a niekoniecznie też z kokosem, zwłaszcza o kwaśnosłodkim miąższu. I pamiętajże przecież w końcu o superleku, o żeń-szeniu, antystresowym cud-korzeniu.

    Jeżeli ktoś nie doszacował wartości warzyw, to mu powiem, że pewna znana Kresowiaczka w tużprzedwojennym poradniku, reklamowała ich bez liku. Pisała dużo o endywii, cykorii, ale też o ziołach: szałwii, bazylii, kocimiętce. Przygotowane nie naprędce, ale z rozmysłem i powoli, są superekstrawartościowe. Albo i zdrowe: jak kto woli.
    Przepisów tutaj tylko krztyna, lecz to cud-miód, ultramaryna. A kto się przeje i nie wydoli, niechżeżby wziął megaraphacholin.


    CENTER ## Zobaczcie też: Warszawa z wysokości. Przyjrzeliśmy się Pałacowi Kultury i... znaleźliśmy pewien szczegół
    CENTER
    CENTER VIDEO http://get.x-link.pl/100d1e44-2cf9-4323-c0bb-fc96e6d13014,77e1b2c8-9d56-cc53-fa85-8f5aec617aad,embed.html

    red

    Więcej na temat:

    Komentarze

    Liczba znaków do wpisania:  4000/4000

    Ta strona jest chroniona przez reCAPTCHA i obowiązują na niej polityka prywatności oraz warunki korzystania z usługi firmy Google. Dodając komentarz, akceptujesz regulamin oraz Politykę Prywatności.

    Jeśli uważasz, że któryś z komentarzy łamie regulamin, to wyślij nam link do tego artykułu na pomoc@naszemiasto.pl

    Wybrane dla Ciebie

    Powiązane

    Wykryliśmy, że nadal blokujesz reklamy...

    To dzięki reklamom możemy dostarczyć dla Ciebie wartościowe informacje. Jeśli cenisz naszą pracę, prosimy, wyłącz Adblock na naszej stronie.

    Dziękujemy za Twoje wsparcie!

    Jasne, chcę odblokować
    Przycisk nie działa ?
    1.
    W prawym górnym rogu przegladarki znajdź i kliknij ikonkę AdBlock. Z otwartego menu wybierz opcję "Wstrzymaj blokowanie na stronach w tej domenie".
    krok 1
    2.
    Pojawi się okienko AdBlock. Przesuń suwak maksymalnie w prawą stronę, a nastepnie kliknij "Wyklucz".
    krok 2
    3.
    Gotowe! Zielona ikonka informuje, że reklamy na stronie zostały odblokowane.
    krok 3