Cena kilograma słodkiego produktu rośnie w zawrotnym tempie. Od stycznia prawie się podwoiła - teraz za kilogram cukru płacimy około sześciu złotych.
Czytaj też: Analitycy: wkrótce 5 zł za litr paliwa
Cena cukru wzrasta w związku z klęskami żywiołowymi, które zniszczyły uprawy buraków i trzciny cukrowej. Podobna sytuacja miała miejsce w 2004 roku - wtedy cena tego produktu wzrosła z niecałych dwóch do ponad trzech złotych za kilogram. Obecny deficyt cukru ma swoją przyczynę także w ograniczeniach w produkcji - w Unii Europejskiej po reformie rynku cukrowego rocznie wytwarza się o 6 mln ton mniej cukru. Polska produkuje nie więcej, niż 1,4 mln ton rocznie.
Specjaliści twierdzą, że cena cukru może ulec obniżeniu dopiero, kiedy zaprzestaniemy kupowania go w tak dużych ilościach. Na to jednak - jak mówią - na razie się nie zapowiada.
Źródło: TVN Warszawa
Wiadomości z Twojego miasta prosto na Twoją skrzynkę e-mail. Zapisz się do newslettera!
Prześlij nam swój artykuł lub swoje zdjęcia. Nie masz konta? Zarejestruj się!
Masz firmę? Dodaj ją za darmo do Katalogu Firm.
Organizujesz imprezę? Poinformuj nas!
Nie tylko o niedźwiedziach, które mieszkały w minizoo w Lesznie
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?